Nokia 6230i

1

Není tomu ani rok, co Nokia uvedla na trh jeden ze svých nejúspěšnějších mobilních telefonů. Svými prodejními výkony překonal i mnohem levnější modely výrobce. Je proto logické, že se rozhodla mírně vylepšit funkce a odstranit nejpalčivější problémy. Jak už to tak u Nokie bývá, vylepšené dvojče staršího modelu poznáte podle písmena „i“ na konci.

Na první pohled od sebe nelze starší a novější typ odlišit. Pokud se podíváte pozorněji, lze novinku zvnějšku poznat podle 4 hlavních znaků. Použita je jiná barevná kombinace, nyní převládá spíše stříbrná. Druhým poznávacím znamením je přítomnost samostatného potvrzovacího tlačítka uprostřed čtyřsměrné klávesy. Konečně by tak nemělo docházet k překlepům, na které si u nynější 6230 stěžuje řada uživatelů. Je to důkaz, že i velice sebejistá Nokia dokáže naslouchat přáním zákazníků, i když je to u ní spíše vzácností. Potvrzovací tlačítko je z lesklého materiálu a na fotografiích vypadá trochu kýčovitě. Ve skutečnosti je to však mnohem lepší. Nejslabším prvkem původní 6230 byl jednoznačně displej, který byl sice kvalitní, ale se svou velikostí a rozlišením 128x128 bodů silně zaostával za konkurencí. Nokia si toho byla zřejmě byla vědoma a do inovovaného íčka dosadila lepší displej. Je o něco větší, konkrétně o 2 milimetry v každém směru. Takže má nyní rozměry 30x30 mm. Podstatně se ale zlepšilo rozlišení, které nyní činí 208x208 bodů. Nokia 6230i tak zřejmě má nejjemnější displej na trhu, i když bych osobně raději přivítal větší rozměry, než rozlišení. Nyní budou sice například fotografie na displeji detailní, ale ty detaily budeme muset hledat skoro lupou. Displej je aktivní, typu TFT a zobrazí 65 tisíc barevných odstínů. Zadní strana telefonu se vůbec ničím od předchůdce neliší, možná vás ale upoutá nápis 1,3 megapixel vedle čočky fotoaparátu, značící zlepšení fotografických schopností. Jsou zde i hardwarové změny, které nejsou vidět. Nejdůležitější je asi zvětšení vnitřní paměti z 8 na 32 MB (+ MMC karty samozřejmě) , podpora Push to Talk a také podpora připojení k počítači jako USB host. Rozměry telefonu zůstaly beze změny, pouze hmotnost se zvýšila o 2 gramy na finálních 99 gramů.

Softwarových změn je také požehnaně, i když jsou to spíše kosmetické úpravy funkčnosti jednotlivých položek. První užitečnou změnou je možnost zvolit si bílé písmo v pohotovostním režimu, takže konečně odpadne problém všech Nokií Series 40, a to sice že na tmavé tapetě nebyly informační texty včetně hodin vůbec vidět. Menu dostalo jiný kabátek, nyní jsou ikonky ve 3D a podle některých zdrojů přibyla také možnost zobrazit si hlavní menu kromě matice a seznamu také jako Karusel a vybírat tak jednotlivé položky z otáčivého kruhu stejně tak, jak jsme to znali ze starších Philipsů. Další úrovně menu jsou už pouze textové, u některých položek jsou ale nově malé obrázky pro usnadnění orientace.

Novou položkou v menu je Push-to-talk, díky které lze telefon používat jako vysílačku a posílat tak okamžité hlasové zprávy, které se příjemci okamžitě přehrají. Podporována je i skupinová komunikace, což je dobře využitelné při koordinaci většího počtu lidí najednou. Hlas je přenášen pomocí GPRS a tuto technologii u nás zatím nabízí jen Eurotel.

Telefon podporuje MMS ve formátu 1.2, zpráva tak může nyní mít až 300kB. Vestavěné stereo FM rádio podporuje novou službu Visual Radio, pomocí které se do telefonu stahují přes GPRS informace o stanicích a jejich programu. U nás tuto funkci žádná rádiová stanice bohužel nepodporuje. Prostředí diktafonu je nyní grafické a délka nahrávky může mít až 1 hodinu. Budík nyní podporuje upravitelnou dobu posunutí buzení po prvním zazvonění (editable Snooze function). MP3 přehrávač přehrává soubory MP3, AAC i M4A a umožňuje nově poslouchat hudbu přes jiné Bluetooth zařízení. Prohlížení xHTML stránek bude díky lepšímu rozlišení také určitě pohodlnější.

Fotoaparát fotí v rozlišení 1280x1024 pixelů a podle prvních fotek je kvalita mírně nadprůměrná, podobá se například Nokii 6630 nebo SE S700i. V průběhu focení nejsou k dispozici žádné funkce pro nastavení vlastností expozice, přítomen je ale 4 násobný zoom. Vylepšeno bylo rovněž snímání videí, které lze natáčet ve vyšším rozlišení 176x144 bodů. Tím jsem se dostal v seznamu změn a vylepšení na konec. Zatím nevíme jestli zůstal zachován značně omezený emailový klient bez podpory příloh, ale v tomto směru se asi žádné vylepšení bohužel nekonalo.

Novinkou je také podpora Plug and Play, kdy se po připojení telefonu k počítači USB kabelem hlásí telefon jako obyčejný externí disk a přenos dat je tak pohodlnější a hlavně rychlejší. 1MB se do telefonu přes tento kabel přenáší pouze 3 vteřiny. Díky tomu už nebude nahrávání hudby do telefonu tak pomalé. Pomocí technologie plug and play lze takto přistupovat pouze k paměťové kartě. Vnitřní paměť telefonu tímto způsobem spravovat nejde.

Jedná se o mírnou evoluci velice oblíbeného telefonu. Nokia 6230i nahradí původní model 6230 a začne se prodávat již v květnu tohoto roku za cenu přibližně 12 tisíc korun. Konkurencí jí bude zatím nepředstavený Siemens S75 a také funkčně nabitý Sony Ericsson K750i, který má lepší displej, fotoaparát a některé funkce. Naopak mu ale chybí podpora EDGE, Push to talk a ztrácí také v oblasti telefonního seznamu a kalendáře. V nejvyšší třídě se tak bude svádět tuhý boj o podíl na trhu a nechme se překvapit, jak velký krajíc koláče si ukousne právě Nokia 6230i.

- Rozměry 103 × 44 × 20 mm
- Hmotnost 99 g
- Displej - TFT, 65 tisíc barev, rozlišení 208x208 pixelů
- 1 Mpix fotoaparát, 4x zoom, video
- MP3 vyzvánění, 24-hlasá polyfonie, JAVA 2.0, Push to talk, MP3přehrávač, Visual radio, MMS 1.2
- Paměť 32 MB + paměťové karty MMC (až do kapacity 512 MB)
- Konektivita:Irda, Bluetooth, USB (plug and play)
- GPRS třídy 10, WAP 2.0, EDGE třídy 10
- Dostupnost: 1.čtvrtletí 2005

Diskuze ke článku
Koubitch
hele kluci dejte mi nějakej link na stažení pozadí do 6230i a hl ZADARMO!!!!!!!! díky zrzavej chlupe a tragéde :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze