Nokia 5: prokletí prostředního dítěte

3

Jak už asi víte, novodobá Nokia představila kromě obnoveného modelu 3310 také trojici smartphonů. Nejdražší „šestka“ se snaží zaujmout svými funkcemi, „trojka“ zase cenou. Tady to bude spíše vyvážený poměr ceny a výkonu, společně s pár specialitami, především pak aktuálním Androidem. Bude „pětka“ rozumný kompromis, nebo ani jedno?

Začněme cenou, protože ta bude v tomto ohledu rozhodující. 189 € bude na pultech českých obchodů znamenat něco málo přes 5 tisíc korun. V tomto segmentu je velká tlačenice zejména mezi neustále vznikajícími čínskými výrobci, a tak bude muset znovuobnovená Nokia předvést zajímavý výkon.

Hliníkové tělo je bezesporu velké plus, protože v této cenové hladině se stále sází na plast, i když i zde samozřejmě najdeme kovové zástupce. K dispozici budou čtyři barevná provedení: černé, měděné, stříbrné a modré. Stejně tak je výjimečná i čtečka otisků prstů, která je zde umístěna pod displejem.

Další parametry už tak přesvědčivé nejsou. HD displej (1280 × 720 pixelů) na úhlopříčce 5,2 palce není kdoví jaký zázrak, ale postačuje. Navíc tady máme krycí sklíčko Gorilla Glass a polarizátor, který má usnadnit sledování displeje na slunci.

Nokia 5 na oficiálních fotografiích.

Snapdragon 430 a 2 GB RAM představují slušný průměr. Vzhledem k tomu, že se Nokia chystá telefony osadit čistým Androidem (do prodeje ve verzi 7.1) není potřeba mít obavy, že by to nestačilo ke svižnému provozu. A příslib rychlých aktualizací je velké plus v porovnání s levnou čínskou konkurencí, která si s něčím podobným hlavu příliš neláme.

Fotoaparáty mají rozlišení 13 a 8 megapixelů. Zadní slibuje dobré fotky i za horšího osvětlení, ale vzhledem k ceně asi nějaké zázraky čekat nemůžeme, zvláště když zde chybí pokročilejší technologie. Specialitou předního fotoaparátu má být zase široký záběr.

Nokia 5

Svoje místo na slunci tak Nokia 5 rozhodně nemá jisté. Oproti záplavě čínských konkurentů jí může dopomoci zvučné jméno a příslib aktualizací Androidu. Horší to však bude s konkurencí ve vlastní stáji. Kdo bude chtít levný telefon, vybere si Nokia 3, naopak příplatek za Nokii 6 už není tak vysoký.

Technické parametry Nokia 5

Kompletní specifikace
Konstrukce149,7 × 72,5 × 8,1 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, , GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2017,

Zdroje: nokia.com

Diskuze ke článku
goofyo1
goofyo1
Já nevím. Zdá se to vše jako tuctový telefon, ale něco mě na tom přeci jen zaujalo. Možná je to pouze logem Nokie, ale zaujalo. Za mě povedené, snad si i dokážu představit, že neupadne jen tak v zapomnění a zákazníky si 3 i 5 najdou.
Hexagon
Tak ak dodrzia updaty tak to bude bez konkurencie. SD 430 s takym kombom a Pure Androidom,na to sa nejaky zasekany Huawei Y5 II nechyta.
Klasik
Beru Nokii jako slušný standard. Gorilla Glass však během běžného nošení mají u okrajů škrábance. Telefon má také neuvěřitelně slabou vydrž baterie. A tím myslím opravdu malou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze