Nokia 3110 a 3109 Classic: masová klasika
recenze

Nokia 3110 a 3109 Classic: masová klasika

70

RECENZE - Poměrně kvalitní výbava nižší třídy, usedlý vzhled a příznivá cena. To je kombinace, která zajišťuje dobré prodeje již roky. Bude to však stačit i nyní? Modely 3110 a 3109 se velmi pravděpodobně stanou klasickými firemními telefony. Podívejte se, jak si v testu vedli nejnovější zástupci populární trojkové řady.

Poznámka: Toto je zároveň recenze Nokie 3109 Classic, která je určena spíše pro firemní klientelu. Oproti 3110 Classic postrádá fotoaparát a FM rádio, jinak je funkčně zcela shodná.

Telefony Nokia řady 3xxx patřily vždy k velmi úspěšným a masově prodávaným modelům. Vzpomeňte si například na penetraci modelů 3210 nebo 3310, které měl pomalu každý druhý člověk v České republice. Přesně před deseti lety byla představena původní Nokia 3110, na kterou jménem i zaměřením navazuje dnešní novinka. Výrobce se snaží využít slavné jméno a přidává k němu slovo „Classic“ pro odlišení.


Původní Nokia 3110 | nová Nokia 3109 Classic | Nokia 3110 Classic s fotoaparátem

Novinka to ale nebude mít snadné, v dnešní nižší střední třídě je opravdu těsno a konkurentů je velké množství. Právě v této kategorii hraje největší roli poměr ceny a výbavy. Podívejme se, jak si s nástrahami dnešních dnů poradila reinkarnovaná klasika – Nokia 3110.

Technické parametry

Rozměry108.5 x 45.7 x 15.6 mm
Hmotnost87 gramů
SítěTriband GSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej 128 x 160 pixelů, TFT, 262 tisíc barev, 28 x 35 mm
Paměť8 MB
microSD karty (není v balení)
Operační systém ne / (vlastní UI Nokia Series 40)
Organizační funkceEmailový s přílohami, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, kalkulačka, světový čas, webový prohlížeč, nová RSS čtečka, prohlížeč a editor Word a Excel, prohlížeč Powerpoint, PDF prohlížeč
Multimédia64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), video přehrávač, FM stereo rádio, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát1,3 Mpx (1280 x 1024 px), vyvážení bílé, barevné efekty
natáčení videa v rozlišení 176 x 144 px rychlostí 15 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0 (konektor mini-USB), Bluetooth 2.0 (EDR, A2DP), GPRS (třídy 10), EDGE (třída 10)
Baterie a výdržLi-ion BL-5C 1020 mAh
pohotovost max.: 370 hodin
max. doba hovoru: 240 minut
Cena a dostupnost3790 Kč (3109 Classic)
3990 Kč (3110 Classic)
červenec 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset Nokia HS-40 (pouze u 3110 Classic)
  • cestovní nabíječku AC-3
  • Li-ion baterii s kapacitou 1020 mAh

Sony Ericsson W880i Plusy

  • konzervativní design
  • kvalitní, nevrzající konstrukce
  • povedená klávesnice s pohodlnými a velkými tlačítky
  • hlasitý a kvalitní reproduktor
  • TFT displej je dobře čitelný na slunci
  • klasický konektor mini-USB a podpora Mass Storage
  • paměťové karty microSD
  • infraport i Bluetooth včetně podpory A2DP
  • přítomnost EDGE
  • telefonní seznam s pamětí pro 2000 vícepoložkových kontaktů
  • stereo FM rádio, dobrý hudební přehrávač, 1,3 Mpx fotoaparát

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • malý a hrubý displej s rozlišením pouze 128 x 160 bodů
  • slot pro paměťovou kartou umístěn až pod baterií
  • natáčení videa pouze v rozlišení 176 x 144 bodů (pouze u 3110 Classic)
  • pomalý emailový klient v Javě

Pro koho je Nokia 3110 Classic

  • Pro méně náročné uživatele, kteří však ocení paměťové karty, Bluetooth a EDGE
  • Nokia 3109 Classic pro firemní klientelu jako levnější varianta modelů 6151 a 6233
  • Pro všechny, komu se nelíbí výstřední design a rádi by telefon nižší střední třídy
  • Pro ty, kteří by rádi co nejlevnější hudební telefon od Nokie, ale nelíbí se jim model 5200

Design, konstrukce – tak obyčejný, jak jen může telefon být

Ani si nepamatuji, kdy mi naposledy na stole ležel tak klasický a obyčejný telefon. Bez lesklých krytů, dotykových kláves nebo displejů, prost desénových okras. Až nyní, po dlouhé době, Nokia 3110 Classic. Telefon opravdu působí maximálně konzervativně a svým vzhledem nikoho ani ve snu neprovokuje. Klasický kvádřík s mírně zaoblenými hranami a rozměry 108.5 x 45.7 x 15.6 mm se v ruce dobře drží. Díky hmotnosti 87 gramů vám ani nezatíží kapsu.


Nokia 3109 Classic a 3110 Classic společně: zepředu žádný rozdíl

Celé tělo telefonu je plastové a také se to nesnaží nijak zakrývat. Zpracování je však špičkové, ani po delším používání nikde nic nevrže a rovněž kryt baterie s novým zámkem drží jako přibitý. Na přední straně se na odiv vystavují neobvykle velká tlačítka klávesnice. Naopak displej je poměrně malý, plochu kolem něj vyplňuje mírně lesklý černý plast. Naštěstí se ale nemusíte obávat otisků prstů, na povrchu jsou vidět pouze minimálně.


Klasický design neurazí, ale ani nijak zvlášť nezaujme

Boky telefonu pokrývají pruhy měkké a na omak příjemné gumy s hladkým povrchem. Do ní jsou usazeny opravdu královsky velké klávesy pro regulaci hlasitosti na pravé straně. Levý bok jakékoliv ovládací prvky postrádá, nalezneme zde pouze okénko infraportu. Na vršku telefonu sídlí skutečně obrovské vypínací tlačítko, sloužící i pro přepínání profilů. Poloviční radost vám udělá spodní strana. Nejdříve zajásáte nad klasickým mini-USB konektorem pro připojení k počítači. Vedle se nachází zdířka pro sluchátka, kterou bohužel tvoří 2,5 mm Jack. Pro připojení vlastních sluchátek si tak budete muset připojit adaptér na klasický 3,5 mm Jack, jež je však naštěstí součástí prodejního balení.

Záda telefonu se nesou rovněž v konzervativním duchu, žádné odvážné prvky zde nehledejte. Povrch je opět tvořen měkkou pryží, kterou přerušuje pouze pruh s čočkou fotoaparátu a reproduktorem. Kryt baterie drží pevně na svém místě a nehne se ani o píď. Vděčí za to také masivnímu zámku. Kryt je nutné z rámu doslova vyloupnout. Až pod baterií se bohužel nachází slot pro paměťové karty, čímž se Nokia trochu nepochopitelně vrací do doby před několika let. Formát je však naštěstí nový a modely 3110 Classic a 3109 Classic podporují karty formátu microSD s kapacitou až 2 GB. Vzhledem k miniaturní vnitřní paměti bude investice do paměťové karty nutností.

Baterie a výdrž – 4 dny si užijete

Baterie s kapacitou 1020 mAh, malý displej a absence sítě 3.generace. To je kombinace, která by mohla slibovat delší výdrž a skutečně to není tak špatné. Při průměrném používání se lze dostat na 3 dny bez vypínání na noc nebo 4 dny s vypínáním na noc. Pokud voláte a píšete opravdu sporadicky a telefon máte spíše „pro případ“, vydrží vám nová Nokia kolem 5-6 dní.


Velká baterie a dlouhá výdrž je výhodou této dvojice Nokií

Klávesnice – úkol: co největší – stav: splněno

Při pohledu na veškeré ovládací prvky Nokie 3110 Classic lze vypozorovat racionální přístup. Inženýři jsou si dobře vědomi, že kreace s klávesnicí se nevyplácejí a uživatelé nejsou pokusní králíci. Také díky experimentům s ovládáním se v minulých letech nevedlo Nokii nijak dobře. Finové se však rychle poučili a zdejší klávesnici nemáme vůbec co vytknout.

Alfanumerická klávesnice je špičková. Jednotlivá tlačítka jsou nadprůměrně velká, poskytují ideální odezvu i zdvih. Problém nebudou mít ani uživatelé s většími prsty. Totéž platí i o funkčních klávesách, které se také bezproblémově ovládají. Jednotlivé směry kurzorové klávesy tvoří stříbrný a poměrně tenký pruh kolem velkého potvrzovacího tlačítka. To však není na škodu a ovládání je pohodlné. Celý blok kláves je podsvětlen více než dostatečným bílým světlem. Pochvalu si zaslouží i nadprůměrně velké vypínací tlačítko na vršku telefonu, a také pohodlné klávesy pro ovládání hlasitosti.

Zvuk - klasický řvoun

Svou kvalitou nás reproduktor na zadní straně telefonu potěšil. Je dostatečně hlasitý a přitom poskytuje kvalitní zvuk i s dobrým podáním basové složky. Reproduktor je naladěn spíše do nižších frekvencí, vysoké tóny však podává také hlasitě a nepřeslechnutelně.

K přístroji je přibalen klasický jednoduchý headset HS-40 s konektorem 2,5 mm Jack a tlačítkem pro přijetí hovoru. Součástí prodejního balení telefonu by měl být také adaptér na klasický 3,5 mm konektor Jack, nicméně nyní nemáme k dispozici prodejní balení a nemůžeme to ověřit. Kvalita dodávaného headsetu je průměrná a nenáročnému posluchači hudby nebo FM rádia postačí. Sluchátka slouží pro rádio jako anténa, je proto nutné je mít připojená. Díky A2DP profilu lze hudbu poslouchat také stereo přes Bluetooth.

Displej – malé struhadlo

Stejně jako jsme opěvoval klávesnici, budu nyní kritizovat displej. Ten zobrazí 262 tisíc barev a je aktivní typu TFT. Díky tomu je dobře čitelný i na přímém slunci. Tím ale všechna pozitiva končí a nevýhodou jsou jeho malé rozměry (28 x 35 mm) a především nízké rozlišení displeje. 128 x 160 bodů dnes již nikoho nenadchne a grafika na displeji vypadá zubatě. Na displej se vejde také méně informací.

Ostatní výrobci používají jako mezistupeň mezi rozlišením QVGA a 128 x 160 bodů ještě hodnotu 176 x 220. Displeje s tímto rozlišením se výborně hodí do telefonů právě v této cenové kategorii, kdy už se nehodí low-endové 128 x 160, ale ještě si nezaslouží 240 x 320 bodů. Nokia bohužel toto rozlišení nepoužívá, a tak se musíme smířit s poměrně hrubým displejem.

Prostředí a ovládání – známé a rychlé Series 40

Nyní se recenze dostává do fáze, kdy musí nevyhnutně dojít k opakování již mnohokrát napsaného. Nokia 3110 Classic je totiž sedmým telefonem Nokia vybaveným displejem s tímto rozlišením a zároveň novým prostředím Series 40 3rd Edition s aktivním pohotovostním režimem. Tato časem prověřená platforma již téměř ničím nepřekvapí a všechny funkce jsou prakticky shodné s minulými modely. Podrobný popis novinek, menu, ovládání a dalších specifik jste si mohli přečíst již v minulých recenzích. Doporučuji proto přečíst například recenzi Nokie 6125, nebo 6111.


Aktivní pohotovostní režim obou modelů: u 3109 Classic chybí rádio, jinak je vše stejné

Start telefonu je bleskový, již 4 vteřiny po zapnutí můžete vytočit číslo a telefonovat. Po zapnutí vás opět přivítá pohotovostní režim, který může být vyzdoben také flashovou animací. Zobrazit si můžete buď pouze tapetu, poté tapetu doplněnou o ikony směrů kurzorového kříže a nakonec známý aktivní pohotovostní režim. Je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být pro některé uživatele matoucí.


Volby zkratek pro menu Jdi na | Dva režimy hlavního menu | možnost přesunu položek se hodí

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokií dovedeny k dokonalosti. Po nastavené době se načte jeden ze spořičů displeje, následovaný vypnutím podsvětlení a zobrazení data a hodin, doplněné o ikonky zmeškaných či nových událostí. Digitální hodiny jsou však velmi malé. Šikovnou vlastností je intenzivní blikání displeje a klávesnice, upozorňující na příchozí zprávu či zmeškaný hovor.


Barevná témata změní kompletně vzhled menu | možnost volby barvy písma v pohot.režimu

Hlavní menu již důvěrně známe, lze jej zobrazit ve dvou možných režimech. Klasický seznam 10 položek pod sebou nebo matice ikonek v rozložení 3 x 3. Ikonky nejsou animované a pohyb po menu je velmi rychlý. Reakce telefonu jsou bleskové a čekání pro vás bude při jeho používání neznámým pojmem. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky kterým lze pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit obrazu svému pomocí témat. V přístroji nalezneme pouze dvě témata, z nichž jedno je čistě bílé. To opět dokazuje, že telefon je zacílen na konzervativní uživatele, kteří si na omalovánky nepotrpí. Samozřejmě je možné si z internetu stáhnout i nová témata.

Telefonní seznam a telefonování – 2000, výborně

Nokia 3110 Classic je triální GSM telefon, který si bohužel nerozumí s modernějšími sítěmi 3.generace. To dokáže až model 6151, který je funkčně jinak téměř shodný s touto novinkou. Telefonní seznam nedoznal žádných změn, kapacita činí slušných 2000 vícepoložkových záznamů, což je více, než mají mnohé manažerské telefony konkurenčních značek. Kontakty mají oddělené jméno a příjmení, nenastává tak problém v synchronizaci. Kontakty v telefonu lze také abecedně seřadit buď podle jména nebo příjmení. Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc si můžeme vybrat vždy mezi různými velikostmi písma. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu se dá přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, přezdívky, narozeniny, pracovní zařazení, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít až 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet a následně podle nich filtrovat hovory.


Široké možnosti zobrazení seznamu jmen | skupiny volajících

K dispozici je i hlasové vytáčení, u něhož není nutné předem nahrávat jména, protože je systém automaticky rozpoznává a musím říct, že celkem úspěšně. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem, tak videoklipem, nikoli však flashovou animací. Video se pak v případě příchozího hovoru zobrazí v dolní polovině displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Ocenil bych ale chybějící možnost nahradit zvuk videa standardním vyzváněcím tónem. Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC , WAV i WMA vyzvánění. Nokia 3110 Classic má ve výbavě také Push-to-talk, které promění mobil ve vysílačku. To však u nás umožňuje pouze operátor O2, a uživatelům jiných operátorů tak bude tato speciální funkce k ničemu.


Zobrazení a úprava detailů kontaktu | hovor | volba způsobu řazení kontaktů

Zprávy – ach ten email

Editor zpráv je shodný s ostatními Finy, veškeré informace včetně příjemce i textu se vyplňují na jediném displeji. Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma. V průběhu psaní je možné také změnit typ zprávy, například z textové na multimediální apod. Pochválit musím také kvalitní slovník T9, který sice píše s diakritikou, ale podle nastavení ji může před odesíláním ořezat. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je rovněž velice užitečné.


Psaní nové SMS a MMS s volbou velikosti písma

Paměť pro SMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nelze. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Vložit do nich lze obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Novinkou je zpráva typu Multimediální plus, která umožňuje vkládat obrázky s plným rozlišením, motivy, odkazy streamování a dokonce také telefonem nepodporovaný obsah, například dokumenty Word, Excel apod. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk. Dále zde pak nalezneme zvláštní typ Zpráva na displej, která se příjemci rovnou zobrazí na displeji.


Emailový klient v Javě se nám nelíbí, raději bychom zabudovaný

Zklamáním je emailový klient opět ve formě javové aplikace a vypadá to, že se Nokia snad nepoučí. Toto řešení totiž s sebou přináší řadu nevýhod. Odkaz se sice nachází přímo v sekci zpráv, ale aplikaci musíte vždy ručně spustit. Největší nevýhodou je totiž nemožnost kontroly nových zpráv na pozadí. Vždy tak musíte aplikaci manuálně otevřít a zprávy stáhnout. Naštěstí jsou už plně podporovány přílohy, které nyní mohou být jakkoliv velké. To je spolu s novým prostředím největší změna oproti dřívějším klientům. Zůstává bohužel obecná pomalost emailového klienta, i když také zde je znát určitý posun. Podporovány jsou protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Klient naštěstí zobrazuje správně českou diakritiku a obsahuje dokonce i jednoduchý flitr nevyžádané pošty. Opravdu nechápu, proč se Nokia brání jej integrovat do prostředí telefonu. Snad se toho dočkáme v nadcházející nové verzi prostředí Series 40.

Organizační funkce – levný, ale výkonný manažer

Pro organizaci času je novinka vybavena stejně dobře, jako manažerské telefony z vlastní stáje. Výbava je shodná například s Nokií 6233. Do kalendáře lze uložit libovolné až 900 záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka.


Kalendář je velmi kvalitní a uspokojí i pracovně vytíženější uživatele

Nadcházející události se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, v kterém lze pohodlně procházet také jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor a nebo rádio. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky, odpočítávací měřič, ani kalkulačka, která je ve formě Java aplikace a nabízí i pokročilé funkce typu: tangens, procenta, operace s číslem pí a paměť na výpočty. V aplikacích dále nalezneme světový čas. Užitečný převodník jednotek však chybí, stejně tak paměť na kódy. Maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut a nahrávat lze i na paměťovou kartu.


Úkoly | budík | poznámky | kalkulačka | světový čas

Datové funkce – rychle na WAP pro Operu Mini

Internetový prohlížeč si kromě standardního WAPu poradí i s jednoduchými webovými stránkami, kterým zachovává i správné formátování. Česká diakritika mu též nedělá problémy. V prohlížeči však dochází ke značnému plýtvání místem, samotná oblast zobrazení stránky je mnohem menší, než by mohla být. Na plnohodnotné internetové stránky si Nokia 3110 Classic kvůli nízkému rozlišení netroufá, objeví se vždy značně „rozhozené“ a jejich načítání je také velmi zdlouhavé. Pokud si ani na telefonu občas neodpustíte internet, doporučuji stáhnout šikovnou JAVA aplikaci Opera Mini.

Nokia 6111 Nokia 6111

Pro připojení slouží GPRS (třída 10) a EDGE (třída 10), podpora sítí 3.generace zcela chybí. Přes Bluetooth a infraport lze připojit telefon k počítači a použít ji poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení USB 2.0 kabelu, který však není součástí prodejního balení. Potěší ale standardní mini-USB konektor, díky čemuž můžete použít pro připojení telefonu k počítači například standardní kabel od digitálního fotoaparátu. Po připojení kabelu se telefon dotáže, chcete-li použít standardní režim pro práci s PC Suite, Ukládání dat (klasické Mass Storage, ale pouze pro paměťovou kartu), anebo Tisk a média, kdy se Nokia 5200 připojí jako hudební přehrávač a rozumí si například s Windows Media Playerem.

Zábava a multimédia – paměťovka otevírá nové možnosti

Největší výhodou novinky je přítomnost slotu pro paměťové karty microSD. Moc ale nejásejte, Nokia k telefonu paměťovou kartu nepřibalila. Do její koupě si tak budete muset vystačit s malou vnitřní pamětí o velikosti 9 MB, z níž zhruba 5 MB je dostupných uživateli. O tom, že budete paměťovou kartu skutečně potřebovat, svědčí i široká paleta multimediálních a zábavných funkcí. Všechny soubory jsou spravovány v Galerii, nabízející několik druhů pohledů a možností třídění. Lze vytvářet libovolný počet složek, do kterých lze soubory třídit. Fotografiemi se můžete kochat prohlížením na šířku na celém displeji (i přes jeho nízké rozlišení), nebo se dá přímo z telefonu také tisknout anebo upravovat v editoru.


Galerie je stejně dobrá, jako u dražších modelů

Nokii 3110 Classic velmi chválíme za hudební přehrávač, který je dokonce lepší, než u hudebních modelů 5200 a 5300. Má nepatrně vylepšenou grafiku a i na malém displeji jsou všechny informace dobře dostupné. Telefon přehraje skladby ve formátech MP3, AAC, eAAC+ i WMA, samozřejmostí je roztřídění podle ID3 tagů. Vaši hudbu si tak můžete procházet podle interpretů, alba, žánrů nebo skladatelů. Přehrávač si také vytváří vlastní seznamy skladeb nejčastěji hraných či posledně přidaných skladeb. Samozřejmostí je možnost vytvořit si vlastní seznamy skladeb nebo je přenést z počítače pomocí aplikace v Nokia PC Suite. Oblíbené skladby si v průběhu přehrávání můžete přidávat do stejnojmenného seznamu. Pohyb po knihovně skladeb je okamžitý, při žádné operaci není nutné čekat, a to chválíme. Po výběru písní se přesuneme již do prostředí přehrávač s modrou grafikou, která je shodná s hudebními modely 5200 a 5300. Přehrávač samozřejmě umí hrát i na pozadí. Pokud máte zapnutý aktivní pohotovostní režim, zobrazí se název právě přehrávané skladby v hudebním modulu. Hudební přednes je skrze dodávaná sluchátka dobrý, pro nenáročný poslech stačí. Pro připojení vlastních sluchátek je nutné využít redukci z 2,5 mm Jack na klasický 3,5 mm Jack. Díky A2DP profilu lze hudbu poslouchat také stereo přes Bluetooth.

FM rádio nalezneme pouze v modelu 3110 Classic a oproti starším telefonům se nijak nezměnilo. Do paměti si můžete uložit opět 20 stanic, RDS ale stále chybí. Nokia nabízí službu Visual Radio pro doplňkové informace stanice stahované přes GPRS, v České republice však tuto službu nevyužijete. Příjem rádia je kvalitní, vzhledem k jiným telefonům jsme nepozorovali rozdíl.Nokia 3110 Classic samozřejmě disponuje technologií JAVA včetně podpory 3D zobrazení. Předinstalováno je několik her, včetně 3D verze populárního hada nebo fotbalu. Nokia 3110 Classic zvládá ještě animace formátu Flash Lite 2.0, tím pádem také hry v této technologii. Omezením však je nízké rozlišení displeje.

Fotoaparát Nokie 3110 Classic– zachyťte momentku

Fotoaparát s rozlišením 1,3 megapixelu se kvalitou výstupů řadí do průměru. Snímky s rozlišením 1280 x 1024 jsou ucházející, mají vcelku dobrou ostrost a podání barev. Také komprese není tolik viditelná, jako u dřívějších Nokiích. Trochu ale zamrzí pronikání šumu do fotografií focených i za dobrých světelných podmínek. Celkově fotografie nejsou špatné, spadají opravdu někam do průměru. Jako náhrada za digitální fotoaparát však Nokii 3110 Classic doporučit nelze, a to také z důvodu absence LED diody a autofocusu. Za zhoršených světelných podmínek (párty, noční panoramata) tak nelze vyfotit nic jiného než tmu, šum a šmouhy. Telefon je předurčen pro občasné momentky za dobrých světelných podmínek, kdy není po ruce nic kvalitnějšího. Ti, co hledají kvalitní fotoaparát v telefonu si budou muset pořádně připlatit za vybavenější model.


Prostředí fotoparátu je jednoduché, vše je potřeba nastavovat skrze menu

S telefonem se fotí standardně na výšku, v průběhu focení je k dispozici 4x zoom, noční režim, samospoušť, vyvážení bílé a několik obrazových efektů. Novinkou je rychlé snímání pěti fotografií v plném rozlišení hned po sobě. Snímky mají při standardní kvalitě kolem 100 kB, při vyšší i 300 kB. Videosekvence umí telefon pouze v maximálním rozlišení 176 x 144, což je v dnešní době již málo, zvláště když některé telefony z vlastní stáje (např. 6233 a 6280) dokáží natáčet i VGA videosekvence. V této cenové kategorii se však nehoní za výkony.

VIDEO (3GP, 279 kB, 176 x 144 px)

Zhodnocení – do práce i za zábavou

Nokia 3110 Classic je typický představitel nižší střední třídy. Nevybočuje designem ani výbavou. Všechny základní funkce však ovládá na výbornou. Velký telefonní seznam a dobré organizační funkce uspokojí i manažery i zaměstnance. Pro ten účel nabízí Nokia ještě model 3109 Classic, kterému chybí FM rádio i fotoaparát. – tedy funkce, které některé firmy nevidí v mobilech příliš rády. Varianta 3110 Classic tyto funkce nepostrádá a proto ji lze označit i za multimediální mobil pro nenáročné. Pokud vám nevadí méně kvalitní displej a absence sítí 3.generace, dostanete za rozumný peníz mobil s hudebními funkcemi, fotoaparátem a klasickým vzhledem. Konkurence však nespí a některé Sony Ericssony jsou obzvláště po stránce multimédií tvrdými soupeři.

nokia-3110-classic
Klady
  • kvalitní
  • nevrzající konstrukce
  • povedená klávesnice
  • hlasitý a kvalitní reproduktor
  • TFT displej je dobře čitelný na slunci
  • klasický konektor mini-USB a podpora Mass Storage
  • paměťové karty microSD
  • infraport
  • EDGE i Bluetooth včetně podpory A2DP
Zápory
  • malý a hrubý displej
  • slot pro paměťovou kartou umístěn až pod baterií
  • natáčení videa pouze v rozlišení 176 x 144 bodů (pouze u 3110 Classic)
  • pomalý emailový klient v Javě
Diskuze ke článku
Petr
Prosím chtěl bych se zeptat jestli je tento mobilní telefon určen i pro děti a studenty chtěl bych tento mobil koupit synovi je mu 13 a tenhle mobil se mi zdá ve všech směrech až na ten display dobrý.
Martin Pultzner
Nokia 3110 Classic je poměrně vhodná i pro děti a studenty. Za rozumný peníz nabídne vcelku kvalitní výbavu a telefon je i dostatečně pevný a vydrží bez újmy i pár pádů
Z
Dobry den, je mozne u 3109 nejak ozivit to radio? Je jen softwarove vyblokovane, nebo skutecne hardwarove chybi? Dekuji za odpoved.
wolf72
HS-40 je mono headset,co je dost uchylne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze