Nokia 6111 - Premiéra na druhou
recenze

Nokia 6111 - Premiéra na druhou

2

Nokia 6111 je sympaticky malý a elegantní telefon, který je v mnoha ohledech premiérou. Je prvním modelem Series 40 s vysouvací konstrukcí a zároveň také prvním, který používá novou generaci uživatelského rozhraní s mnoha změnami a novinkami. Stane se po boku modelu 6230i masově prodávaným manažerským telefonem ?

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111

Design a Konstrukce – co je malé, to je hezké

Přesně toto přísloví na Nokii 6111 platí. Příjemně minimalistické rozměry 84 × 47 × 23 mm a hmotnost 92 gramů potěší nejednoho uživatele. Telefon byl dle vyjádření Nokie navržen pro ženskou část populace a zvláště v případě bílo-stříbrné verze musíme uznat, že tomu tak je. Námi testovaná černo-stříbrná varianta ale nebude cizí ani mužům.

V zavřeném stavu je půdorys srovnatelný s kreditní kartou, přesto jsou ovládací prvky na přední straně dobře přístupné i ovladatelné a displej dostatečně rozměrný. Telefonu dominuje lesklá černá barva v kombinaci se stříbrnou obrubou a chromovými doplňky. Po vybalení z krabice zosobněná elegance, po dnu používání však jedna velká mazanice. Na lesklých černých plochách se totiž velice rádi usidlují vaše otisky prstů a jiné nečistoty, takže pro udržení původního elegantního stavu je potřeba neustále čistit a leštit. To platí jak pro přední, tak pro zadní stranu, která je téměř celá tvořena černým odnímatelným krytem. Pod ním se nachází Li-ion baterie s kapacitou 700 mAh, slibující až 192 hodin pohotovosti a 190 minut hovoru. V horním rohu zadní strany se vyjímá čočka megapixelového fotoaparátu spolu se zrcátkem a LED diodou. Stříbrná obruba čočky naneštěstí celkem dost vystupuje nad okolní povrch a kvůli tomu zaujme Nokia 6111 při položení na stůl nepřirozeně křivou polohu.

Na horní straně telefonu se nachází příjemně velké vypínací tlačítko, nad kterým se celkem nahoře nachází konektor Pop-port a nový malý nabíjecí konektor. Tato dvojice je pro Nokii netypicky ukryta pod plastovou krytkou, která ale naštěstí má uchycení a nemusíte se tak bát, že ji při první příležitosti ztratíte. Na pravé straně se ještě nachází dvojice kláves pro regulaci hlasitosti a trochu více zapuštěná spoušť fotoaparátu.

Celková konstrukce je kvalitní, nikde nic neskřípe ani nevrže. Přesto se však s asijskou produkcí rovnat nemůže. Horní díl má v zavřeném stavu poměrně značnou vůli v pohybu do stran a při jinak pohodlném vysouvání je slyšet zvuk podobný tření plastů, který bych od telefonu této kategorie neočekával. Při odsunutí se nám ukáže černá alfanumerická klávesnice a na zadní straně horního vysunutého dílu se objeví slot na SIM kartu.

Nokia 6111

Displej a klávesnice – barevný průměr

Po pravdě, displej Nokie 6111 nezklame ani neoslní, je to takový slušný průměr. Na ploše 28 x 35 mm zobrazí 65 tisíc barev, při rozlišení 128 x 160 bodů. Rozlišení by si na tu plochu zasloužil větší, oceňujeme však živé a výrazné podání barev a poměrně dobrou čitelnost na slunci. Zklamala nás ale výrazná změna barev při natočení displeje kolem vertikální osy.

Klávesnice je rozdělena na dva bloky. Ten, umístěný na horní výsuvné části sdružuje funkční a ovládací klávesy. Ty jsou rozměrné, s ideálním zdvihem i odporem. Obzvláště v tichém prostředí je ale nepříjemná jejich zvuková odezva, kdy je slyšet výrazné cvaknutí. To platí obzvláště u čtyřsměrného tlačítka s potvrzením. K alfanumerické, trochu tužší, klávesnici výhrady žádné nemám, pro lidi s většími palci se však bude hůře mačkat horní řada kláves kvůli rámu horního vysunutého dílu. Na boční straně ještě nalezneme pohodlná tlačítka k ovládání hlasitosti a pod nimi stříbrnou spoušť fotoaparátu, na kterou při držení na šířku dopadne ukazovák pravé ruky. Se zmáčknutím zmíněného tlačítka je to horší, protože je titěrné a ještě k tomu nepochopitelně zapuštěné. Při focení tedy budete raději sahat k potvrzovacímu středu kurzorové klávesy, který zastává stejnou funkci.

Menu a ovládání – Symbian, náš vzor

Nokia 6111 je prvním u nás prodávaným mobilním telefonem s novou, již 3.generací platformy Series 40. Z dalších představených telefonů disponuje novou verzí systému i high-end 6280 nebo stylová 7370. Oproti předchozím verzím se toho změnilo poměrně dost, pojďme si je tedy postupně představit. Nokia 6111 například dokáže plně pracovat bez SIM karty. Po zapnutí nás přivítá pohotovostní režim s novými ikonkami v záhlaví. Zvláště ikonka baterie je ale dosti malá a navíc z ní není příliš jasné, kdy je telefon vybitý. Ostatně posuďte ze screenshotů sami, telefon byl při jejich focení těsně před vybitím. Další ikonky zapnutých funkcí jsou nově také barevně vykresleny.

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111
Pohotovostní režim - Ikonky ke směrům kurzorového kříže - Aktivní pohotovostní režim a pohyb v něm

Největší novinkou je ale tzv. Aktivní pohotovostní režim, nepochybně inspirován u chytrých telefonů se Sybmianem. V řadách nad sebou zobrazuje nadcházející události v kalendáři, stav MP3 přehrávače a FM rádia a zástupce v podobě ikonek nejpoužívanějších funkcí. Na jednotlivé řádky se dá kliknou a přenést se tak přímo ke zvolené funkci. I když je aktivní pohotovostní režim velice praktický a šikovný, u Nokie 6111 jsem jej raději po chvíli používání deaktivoval. Použitelnost totiž velice degraduje displej s poměrně malým rozlišením. Všechny informace jsou tak na „jedné hromadě“, s malými mezerami a nepřehledným uspořádáním. Skutečně praktické využití tak najde až u „vyšších“ telefonů s kvalitnějším displejem (např. 7370, 6280, 6270). Místo aktivního pohotovostního režimu lze nastavit pouze tapetu, nebo si můžete po vzoru americké Motoroly nechat zobrazit ikonky ke směrům kurzorového kříže.

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111
Hlavní menu - Přesun položek - Menu v podobě seznamu - Různé podoby nabídky

I v ostatních ohledech se udály změny. Mezi ty příjemné můžeme zařadit libovolné uspořádání si hlavního menu. Ikonky lze jednoduše uchopit a přenést tam, kde se vám nejvíce zamlouvají. Další úrovně menu ale toto již nenabízejí. Změnily se i české překlady jednotlivých položek, opět po vzoru chytrých telefonů Series 60. Poslední velkou změnou je kompletní změna způsobu psaní zpráv, psaní událostí do kalendáře, pasní nových kontaktů apod. Opět po vzoru Symbianových Nokií. Více se dozvíte v příslušných kapitolách recenze. Rychlost telefonu je dobrá. Není to sice žádný rychlík, ale čekat na něj rozhodně nebudete. U Nokií je již samozřejmostí změna barvy písma v pohotovostním režimu, změna barevnosti menu, nebo celého tématu.

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111
Různé podoby nabídky

Telefonování a telefonní seznam – konečně! Řadí i podle příjmení

Telefonní seznam vypadá sice stále stejně, drobné změny pod povrchem se však přeci jenom udály. Kapacita adresáře je závislá pouze na sdílené paměti, vnitřní adresář dokáže zobrazit společně s kontakty na SIM kartě. Ke každému jménu lze přiřadit až 5 telefonních čísel a poté celou řadu doplňkových informací včetně emailové, webové a poštovní adresy. Kromě obrázku lze také nově přiřadit jednotlivým kontaktům vyzváněcí melodii. Oba rozlišovací znaky lze navíc použít u libovolného počtu skupin volajících. V seznamu se vyhledává podle více písmen a lze jej samozřejmě plně synchronizovat s počítačem. S tím souvisí příjemná změna, která vyřešila letitý problém Nokií. Při zadávání kontaktu jsou totiž konečně oddělené kolonky na jméno a příjmení. Telefonní seznam se tak dá nyní řadit i podle příjmení. Samozřejmostí je hlasové vytáčení pro 25 čísel. Na příchozí hovory upozorňuje 64 hlasou polyfonií, případně hudbou ve formátu MP3 a AAC. Hovory lze přijímat i vysunutím telefonu.

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111

Zprávy – změna je život

V nabídce zpráv narazíme na největší počet změn, které se v souvislosti přiblížení se k chytrým telefonům udály. Jednoznačně nejvýraznější změnou je způsob psaní zpráv, kdy se příjemci i text zprávy vypisují do „bublin“ v jediném kroku. Někomu to může připadat praktické, letitým uživatelům Nokií to ale příliš vonět nebude. Nastala zde podobná situace jakou v případě aktivního pohotovostního režimu. Na malý displej se toho pod sebe moc nevejde a editor ztrácí na přehlednosti. Místo navíc ubírají velké popisky „Komu“ a „Zpráva“. Bubliny s informacemi se naštěstí při přidání dalšího řádku zvětšují. Šikovná je naopak možnost v průběhu psaní zprávy měnit její typ, například z SMS na MMS a zpět.

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111

Co potěší méně je slovník T9, který se potýká se stejným problémem jako u 6230i. Slovní zásoba není tak špatně sestavená jako právě u Nokie 6230i, ale přesto nezná některá základní slova, nebo jsou až na posledních místech z mnoha možností. Po pár týdnech by ale neměl být problém jej vaši slovní zásobu naučit a vycvičit si jej k obrazu svému. Slovník píše s háčky a čárkami, ale před odesláním je ořeže, takže zprávy nezkracuje. Nově jsou zpracovány doručenky, které se nyní ukládají do zvláštní složky a nesou si s sebou i informace o textu zprávy. Emailový klient je bohužel stále ve formě jednoduché a pomalé JAVA aplikace, která však zvládá i přílohy.

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111

Organizační a datové funkce – vzhůru na internet

Kalendář zůstává už dlouhou dobu stále stejný a popravdě není příliš co vylepšovat. Zadávání nové události je nově stylem vyplňování bublin pod sebou, což je ale v tomto případě i na hrubším displeji praktické a přehledné. Množství událostí je opět závislé pouze na velikosti sdílené paměti. Nadcházející schůzky, narozeniny, poznámky a jiné události se zobrazují i v aktivním pohotovostním režimu, pokud je aktivní. Kromě kalendáře je k dispozici i přehledný úkolovník, poznámky s délkou 3000 znaků, jednoduchá kalkulačka, stopky a odpočítávací měřič. Ukázkový je opakovaný budík s množstvím nastavení, například standardní doba odložení zvonění, nebo možnost nechat se vzbudit rádiem.V telefonu je nahráno několik JAVA aplikací, mezi které patří převodník jednotek, světový čas a grafická prezentace telefonu, která však postrádá praktický význam. Diktafon umí natáčet až do délky jedné hodiny.

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111

xHTML prohlížeč si kromě standardního WAPu poradí i s jednoduchými webovými stránkami, kterým zachovává i správné formátování. Česká diakritika mu také nedělá problémy. Pro připojení slouží GPRS i EDGE, oboje třídy 10. Přes Bluetooth a infraport lze připojit Nokii 6111 i k počítači a použít ji poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení USB kabelem DKU-2. Nesmíme zapomenout ani na Push-to-talk, které Nokia 6111 zvládá také.

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111

Zábava a multimédia –hodila by se paměťová karta

S multimediální výbavou je na tom Nokia 6111 opravdu dobře. Nabízí podporu technologie JAVA 2.0 i s 3D technologií. V telefonu jsou nahrány dvě deskové (Backgammon a Solitaire) a dvě 3D sportovní hry (Golf a Rallye). Zvláště kvalita 3D her je opravdu dobrá, oceňuji naprostou plynulost. Opět však platí, že by se hodil jemnější displej. Aplikace lze třídit do vlastních složek, stejně jako v Galerii, která slouží k prohlížení ostatních multimediálních souborů. Při prohlížení obrázků narazíme na další novinku Series 40 3. generace. Je jí možnost prohlížet fotografie na celém displeji. Co k tomu dodat? Pouze jediné, KONEČNĚ. Přibyla také možnost tisku fotografií na kompatibilní tiskárně přes USB kabel.

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111

Nokia 6111 má ve výbavě i stereo FM rádio s funkcí Visual Radio. Neumí sice RDS, ale nabízí 20 míst pro uložení nalezených stanic. Pouze okrajovou funkcí se stane MP3 přehrávač, který je sice kvalitní, ale kvůli absenci paměťových karet nepoužitelný. O vestavěnou paměť 23 MB se totiž musí dělit s ostatními multimédii, zejména s fotografiemi z 1 Mpx fotoaparátu. K Nokii 6111 dostanete i nový typ sluchátek, jejichž dálkový ovladač umí už i měnit hlasitost. Zvuk ve sluchátkách je průměrný, již tradičně chybí basy. To samé platí i o kvalitě vestavěného reproduktoru v telefonu, který by však mohl být hlasitější.

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111

Fotoaparát – 1 Mpix s ale…

Fotoaparát s rozlišením 1 Mpix se ovládá v režimu na šířku. Maximální rozlišení činí 1 152 × 864 bodů. Zvolit si lze mezi třemi nižšími rozlišeními i kvalitami snímku. 6-ti násobný digitální zoom pracuje formou výřezů. O peripetiích se spouští na boku jsem psal již v první kapitole, proto jsem v průběhu testování raději používal střed ovládacího kříže. K dispozici je sekvenční snímání i noční režim. Při fotografování v nepříznivých podmínkách navíc pomáhá LED dioda. Co však chybí je jakákoli možnost kompenzace expozice a vyvážení bílé. Kvalita snímků je průměrná, trpí především pastelovým efektem, kdy se podobné barvy jakoby slévají. Detailnost snímku je tak rázem tatam.

Nokia 6111 Nokia 6111 Nokia 6111

Nokia 6111 umí natáčet i videosekvence v rozlišení 176 x 144 bodů. V průběhu natáčení lze využít i zoom a přisvícení LED diodou, která je ovšem ztlumená na polovinu a okolí tak příliš neosvětluje.

Nokia 6111

Video000.3gp

Závěr a hodnocení

Nokia 6111 je v mnoha ohledech první. Ať už svou výsuvnou konstrukcí, která se bude líbit mužům i ženám tak novou generací prostředí. Jako největší slabinu bych viděl displej, který není nekvalitní, ale v této třídě telefonů bych jednoduše očekával víc. Některé grafické novinky na něm navíc nevypadají příliš dobře. Celkové provedení telefonu je výborné, ve všech oblastech se však setkáme s nějakým ALE. Disponuje například plnou multimediální výbavou, ale přitom chybí paměťová karta. Přesto je Nokia 6111 zajímavou alternativou k modelu 6230i, který má sice nepatrně lepší výbavu, ale co se stylu a designu týče, přikláníme se k novější 6111.

nokia-6111
Klady
  • kompaktní vzhled
  • kvalitní konstukce
  • Bluetooth
  • EDGE
  • množství nových funkcí
  • k dokonalosti dotažený adresář
Zápory
  • chybí paměťové karty
  • v této kategorii hrubší displej
  • místy pomalejší
Diskuze ke článku
Majk
1280 x 1024 je 1,3 MPx. Tohle je stejné rozlišení co má třeba Samsung E720
Martin Pultzner
Onlouváme se za nepřesnost, je to samozřejmě 1 Mpx

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze