Nokia 230: klasika s kovovým krytem a zaměřením na selfie

32

Klasickým telefonům ještě rozhodně neodzvonilo, protože Microsoft dnes představil novou Nokii 230. Ta se od svých kolegyň liší především kvalitní konstrukcí, kde byly použity kovové materiály. Pochlubit se může dvěma 2megapixelovými fotoaparáty, přičemž ani jednomu nechybí LED diodový blesk. Cena pak bude samozřejmě velmi nízká.

Nokia 230

Ačkoliv se mohlo zdát, že klasickým Nokiím, které nabízí alfanumerickou klávesnici již zvoní umíráček, opak je pravdou. Microsoft totiž dnes překvapil a představil zbrusu novou Nokii 230. Ta na první pohled vypadá jako mnoho předešlých modelů. Odlišuje se však zpracováním, neboť takřka celý zadní kryt je vyroben z hliníku a dává vzpomenout na legendární modely 6303 nebo C5. Rozměry novinky činí 124,6 × 53,3 × 10,9 milimetrů a hmotnost se zastavila na 91,8 gramech.

Nokia 230

Displej je na poměry klasického telefonu vcelku rozměrný se svou úhlopříčkou 2,8 palců. Rozlišení je pak zcela běžných 240 × 320 pixelů. Pod displejem se nachází blok funkčních kláves a následně část s alfanumerickými klávesami. Prostředí dostal pod palec systém Series 30+, takže by se žádné překvapení nemělo konat. Obrazovky na hlavním displeji jsou přizpůsobitelné a telefon poslouží i jako přehrávač hudby. O interní paměti výrobce mlčí, ale jsou podporovány paměťové karty až do velikosti 32 GB. Doplnit můžeme hodnotu RAM, která je 16 MB.

Důraz bude novinka klást na selfie, neboť nabízí dva 2megapixelové fotoaparáty, přičemž oba se chlubí přisvětlovací LED diodou. Díky předinstalovaným aplikacím pro sociální sítě má být také velmi snadné sdílení vašich snímků. V tomto případě nicméně malinko zamrzí, že vrcholem datové nabídky je nepříliš rychlé EDGE. Na Wi-Fi se dle očekávání také nedostalo. Co však ocení asi každý, je výdrž na jedno nabití. Baterie má kapacitu 1 200 mAh a výrobce slibuje až 22 dní na jedno nabití. Jde samozřejmě o laboratorní výsledek, nicméně týdenní výdrž odhadujeme jako reálnou.

Nokia 230 i její sestra 230 Dual SIM s podporou dvou SIM karet se začne prodávat v prosinci na vybraných trzích v Asii. Na ostatní trhy se dostane zkraje roku 2016 za 55 dolarů bez daně, tedy v přepočtu zhruba 1 600 Kč s daní.

Technické parametry Nokia 230 Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce124,6 × 53,4 × 10,9 mm, 91,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda, video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset, GPU: ano
PaměťRAM: 16 MB, vnitřní paměť: ?, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia S30
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ1 2016,

Zdroje: blogs.windows.com

Diskuze ke článku
Honza “Nedos” Nedvěd
Honza “Nedos” Nedvěd
Zajímalo by mě jestli displej bude stejně tragickej jako u předchůdců.
ICE
Co výrobcům brání dát i do hloupějšího klasického mobilu wi-fi? To snad dnes nemůže být nějak brutálně drahá komponenta. I ten nejméně náročný uživatel si třeba bude chtít vyhledat spojení nebo mrknout v autobuse na zprávy. I u těchto telefonů bych očekával aspoň trochu vývoje
Standa
Vypadají opravdu hezky a jako každodenní uživatel bílé 215ky začnu tady o tmavé variantě silně uvažovat. Klasika by se měla zachovat. Spousta lidí smartfone nechce a nebo nepotřebuje. Ale to ještě neznamená že nekoukají na vzhled. Jen tak dál
Lukáš Kratochvíl
Lukáš Kratochvíl
nevim jaký je problém vyrobit pořádně vybavený tlačítkový telefon s dobrým fotákem, wifi atd.. s timhle ať se jdou zahrabat :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze