Newyorská policie žádá Google, aby omezil funkčnost Waze

Newyorská policie žádá Google, aby omezil funkčnost Waze
Fotografie: Waze
  • Předmětem sporu se stala možnost nahlásit policejní hlídky a kontroly
  • Tuto funkčnost někteří využívají, aby se vyhnuli postihu za řízení pod vlivem
  • Podle policie je takové jednání protiprávní

Policie města New York zaslala společnosti Google dopis, v němž důrazně žádá, aby z aplikace Waze zmizela možnost označit na mapě polohu policejních hlídek. Už před několika týdny se podobným způsobem ohrazovala před varováním vůči rychlostním kamerám, nyní ale tón přitvrdil: podle policie se takto podnapilí řidiči mohou snadno vyhýbat kontrolám.

Google integruje dopravní informace z Waze

Waze přímo nepodporuje řízení pod vlivem, ale jedna z funkcí umožňuje zaznamenat polohu policejní hlídky, a to včetně podrobného popisu. Ostatní se tak mohou snadno dozvědět, jestli se zaměřuje na rychlost, anebo se jedná o silniční zátaras určený k odhalování řidičů pod vlivem. Podle police je takové hlášení hlídky protiprávním jednáním.

Google ve svém vyjádření zareagoval nesmlouvavě. Podle něj je jeho jediným zájmem bezpečnost provozu a k ní přispívá jedině plně informovaný řidič. Takže to nevypadá, že by se mělo v brzké době něco měnit a celá věc nejspíše bude vyžadovat změnu zákona. Tlak na změnu od policie se totiž táhne už od roku 2015, kdy při přestřelce zemřeli dva policisté. Panuje podezření, že si je útočník vyhlédl právě v aplikaci Waze.

Stáhnout Waze

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze