Není sklo jako sklo. Rozborka Galaxy Z Flip odhalila robustní pant i slabiny displeje

5
Není sklo jako sklo. Rozborka Galaxy Z Flip odhalila robustní pant i slabiny displeje
Fotografie: mobilenet.cz
  • Povrch displeje Samsungu Galaxy Z Flip lze poškrábat nehtem
  • Skleněná část obrazovky se nachází pod měkčí fólií

Jednou z nejzajímavějších inovací ohebného Samsungu Galaxy Z Flip je zcela nový povrch obrazovky, pro kterou výrobce používá označení „Ultra Thin Glass“, tedy ultratenké sklo. Oproti původnímu Samsungu Galaxy Fold působí přepracovaný displej méně „plastově“ a z prvních dojmů přímo ze San Francisca v nás Z Flip jednoznačně zanechal kladný dojem.

Netrvalo však dlouho a novinka se objevila v již tradičním testu na YouTube kanálu JerryRigEverything . V průběhu testování odolnosti bylo zjištěno, že povrch displeje, který má v názvu slovíčko „sklo“, však není úplně standardním sklem (ehm, kdo by to byl čekal). Test tvrdosti prozradil, že se dá obrazovka displeje poškrábat klidně i nehtem, tedy rozhodně, pokud se o to pokoušíte jako Zack Nelson na videu.

Samsungu Galaxy Z Flip to opravdu sekne. Na našem trhu bude dostupný ve fialové a černé barevné variantě.

S ohledem na ohebnost Ultra Thin Glass displeje však bylo pravděpodobně každému, kdo zná vlastnosti běžného skla (tedy tvrdost, křehkost a tendenci prasknout, pokusíte-li se jej ohnout), předem jasné, jak tento test dopadne a že použitý povrch nemůže dosahovat až takové tvrdosti. Vyvinout ohebný displej s identickými vlastnostmi, na které jsme zvyklí u telefonů běžné konstrukce, evidentně ještě chvíli potrvá.

V další rozborce, tentokrát z dílny PBKreviews, kde byl Galaxy Z Flip kompletně rozebrán, bylo na druhou stranu potvrzeno, že je displej doopravdy skleněný (alespoň částečně). Skleněná část se ukrývá za fólií, jak lze vidět ve videu kolem druhé minuty. Dále můžete ve videu vidět robustně vypadající pant, na kterém výrobce zapracoval a nyní nabízí stejnou úroveň tuhosti v jakékoliv úrovni rozevření. Díky tomu lze Galaxy Z Flip třeba položit na stůl a používat jej třeba jako webkameru pro videohovory.

Podobná situace nedávno postihla například i chytré hodinky Apple Watch, které se chlubí „safírovým“ sklíčkem. Kvůli nižší tvrdosti to bohužel nelze potvrdit, na druhou stranu použité sklo obsahuje (alespoň částečně) stopy safíru. Test odolnosti safírového sklíčka najdete rovněž na JerryRigEverything.

Technické parametry Samsung Galaxy Z Flip

Kompletní specifikace
Konstrukce87,4 × 73,6 × 17,3 mm, 183 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 636 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855 Plus, CPU: 1×2,95 GHz + 3×2,41 GHz + 4×1,78 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostúnor 2020, 38 990 Kč
Diskuze ke článku
Absolut NoFak
Shitžbluňk a jeho displeje, telenovela, dík 2152: pan Plast předstírá, že je plukovník Sklo, ale jen do okamžiku, kdy na něho někdo zdvihne hlas. To se pak sesype a za neustálého lagování utíká pryč s výkřiky: "Na nesprávné používání výrobku se záruka nevztahuje!" ... V příštím díle uvidíte: Šimpanzšuk při nabíjení explodoval a zničil tak celou teroristickou buňku a přilehlou nemocnici.
Carda
No jo to je celý Samsung hlavně že za to chtějí skoro 40K :D ale co nudlomil to koupí přece :D
Dodo
Začátky revoluce čehokoli jsou těžké. První automobily též jeli max 20km/h a předběhl je i člověk, navíc kouřili a dělali kravál a kde jsme dnes že....
Danny
K čemu teda sklo, když má pak stejné vlastnosti jako plast?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze