Samsung vysvětluje, jak vyřešil problém s prachem u Galaxy Z Flip

1
Samsung vysvětluje, jak vyřešil problém s prachem u Galaxy Z Flip
Fotografie: mobilenet.cz
  • Problémem skládacích zařízení je všudypřítomný prach
  • Samsung nakonec využil vlákna, která již používá ve vysavačích

Nástup ohebných telefonů přinesl výrobcům nové problémy, se kterými se vývojáři takových zařízení museli a nadále musejí vypořádávat. Každému zařízení vadí všudypřítomný prach, ohebným telefonům pak mnohem více. Prachové částice mohou pronikat konstrukcí v oblastech pohyblivého pantu a postupně se dostávat až pod displej, kde snadno způsobí komplikace při používání.

Při navrhování pantu pro Samsung Galaxy Z Flip hodlali inženýři Samsungu tuto skutečnost co nejlépe vyřešit, avšak museli splnit tři klíčové podmínky, o kterých Samsung dnes informoval na svých stránkách news.samsung.com. Pant musel být v prvé řadě dostatečně pružný pro potřebný pohyb, být co nejtenčí, aby přesně zapadl do designové linie telefonu, a nakonec také odolat alespoň 200 tisícům ohybů.

Samsung Galaxy Z Flip

Tým Samsungu hledal řešení, jak tenké prostory kolem pantu vhodně utěsnit, aby prach nevnikal do přístroje. Vzniklo údajně několik desítek různých prototypů, z nichž ani jeden neplnil uspokojivě všechny požadavky. Nakonec došlo k vyzkoušení speciálních vláken, která Samsung již používá ve vysavačích. Ta jsou dostatečně měkká, aby zakryla tenké prostory, a současně se pyšní stabilní pružností i po nespočtu ohybů, což znamená, že nadále přesně vyplňují prostor, kudy by mohl pronikat prach. Při ohýbání tato vlákna případná zrnka prachu dokáží dokonale vymést směrem ven. V praxi se zdá, že Samsung našel ideální řešení, neboť doposud nemusel řešit potíže s pantem u Galaxy Z Flip.

Samsung Galaxy Z Flip

Rozměry87,4 × 73,6 × 17,3 mm, 183 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 636 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855 Plus, 1×2,95 GHz + 3×2,41 GHz + 4×1,78 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 300 mAh