Nejdražší Nokia v redakci. Testujeme novou Nokii X20 s ekologickým balením

8
Nejdražší Nokia v redakci. Testujeme novou Nokii X20 s ekologickým balením
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • V prodejním balení již chybí nabíječka, dostalo se jen na nezbytný kabel
  • Výrobce naopak přibalil kompostovatelné pouzdro
  • Telefon je poměrně velký a nepotěší velkými rámečky kolem displeje
  • Velkým zklamáním je pak opravdu vysoká cena

Na test po dlouhé době dorazila skutečná novinka od Nokie, kterou je Nokia X20. Jedná se o vůbec nejvybavenější telefon z 6 letošních novinek. Navzdory honosnému přívlastku nejvybavenější jsme se však dočkali veskrze průměrného mobilu, který míří maximálně do střední třídy. Navzdory tomu, že cena šplhá k 10 tisícům Kč.

Kde je nabíječka?

Začněme prodejním balením. To je v zásadě klasické, avšak uvnitř nás čekají hned dvě překvapení. Tím zásadním je absence nabíječky, respektive nabíjecího adaptéru. Ten na obvyklém místě chybí, uvolněné místo není nijak využito, tudíž je krabička spíše poloprázdná. Pokud si kupujete nový telefon a po původním vám nabíječka nezbyla, budete mít s Nokií X20 smůlu, nijak pohodlně ji nenabijete. Malou náplastí je ochranné pouzdro se zajímavým vzorováním, které je 100% kompostovatelné.

Nokia X20

Novinka zaseknutá v čase

Nokia X20 má design takřka identický se staršími modely výrobce. Jde tedy o zakulacené boky a výrazný kruhový modul s fotoaparáty na zadní straně. Příjemnou zprávou je, že celá zadní strana je matná a téměř nepřitahuje otisky prstů. Kaňkou na kráse je pokulhávající ergonomie. Telefon je hodně široký, téměř 80 milimetrů, a také těžký – váží 220 gramů. Pohodlně se bohužel nedrží. Vše navíc dokáže zhoršit výše zmíněné pouzdro, kvůli kterému tloušťka ještě naroste.

Nokia X20

Nemastný a neslaný displej

Za většími rozměry stojí zejména displej s úhlopříčkou 6,67palcový. Jde však o obyčejný IPS panel s Full HD+ rozlišením. Nokia bohužel nesáhla ani po vyšší obnovovací frekvenci, která je dnes u telefonů s cenou kolem 10 tisíc korun obvyklá. Nad tím však lze přimhouřit oko. Mnohem horší je to s rámečky kolem zobrazovače, které jsou opravdu velké, a to nejen pod ním, ale také po stranách. Opět jde o věc, která je konkurenci cizí, ale Nokia ji ještě nevyřešila.

Fotoaparáty

Na zadní straně je modul se čtyřmi fotoaparáty, přičemž ten hlavní má 64 megapixelů, avšak je bez optické stabilizace. Ostatní fotoaparáty jsou zde již jen do počtu, což bohužel platí i pro ultraširokoúhlý snímač, který má velmi nízké 5megapixelové rozlišení.

Ukázkové fotografie

Nokii X20 v redakci testujeme. Pokud vás o ní cokoliv zajímá, zeptejte se nás v diskuzi pod článkem.

Nokia X20

Rozměry168,9 × 79,7 × 9,1 mm, 220 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 480, 4×2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 470 mAh
Diskuze ke článku
Jakub Herget
Jakub Herget
Tvl, ta cena je fakt přemrštěná. Za tyhle peníze jsou lepší třeba Samsung A52.
Jiri Vinduska
Jiri Vinduska
Smesna cena,HDM Global vubec nedodrzuje android one,takze zadne pravidelne sktualizace,spise nahodile a zpozdene.Samotna X20 zrejme nepatri do 2021 ale tak do 2018.Vybavenost slaba a jeste bez nabijecky?Teda ty co ji pustili ven,jedou na hodne silnem matrosu,zrejme dobrej oddil,zaseknuty v case.Jednim slovem propadak.
I. Kajman73
I. Kajman73
Nezajímavý model s nezajímavou cenou :(
Nedovedu si představit, pro koho je tento model určen
Petr Suchánek
Petr Suchánek
Naposledy upraveno: 13. 5. 2021 00:50
Pokud bude dostávat aktualizace stejně jako já na mé 7.2 tak rozhodně nebrat, má poslední aktualizace je k 1.3. 2021 a android 11 odsunuli na q3, přitom konkurence i s nadstavbami už ho má, tak netuším kde pánové z Finska udělali chybu, ale tohle je pro mě poslední hrabiček do rakve u tohoto výrobce, příště jdu ke konkurenci

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze