Nedaří se všem, na českém trhu skončilo už 8 virtuálních operátorů

5

Dlouho jsme na ně na českém trhu čekali. Řeč je samozřejmě o virtuálních operátorech, kdy se za jejich počátek považuje nástup BLESK mobilu na sklonku roku 2012. Ten pravý boom však nastal až v roce následujícím, kdy nových virtuálů přibývalo jako hub po dešti. Česká republika je nicméně trhem malým a uživit se zde několik desítek virtuálů nemůže. Není proto divu, že jich již osm ukončilo činnost.

Virtuální operátoři

Na českém trhu v současnosti působí okolo osmdesáti virtuálních mobilních operátorů, kteří na základě velkoobchodních nabídek využívají infrastruktury některého ze stávajících mobilních operátorů, a koncovým zákazníkům tak mohou nabídnout cenově zajímavé služby. Jejich rozvoj začal před dvěma lety, od té doby však celkem osm z nich svou činnost ukončilo. Podle odborníků se dá zánik dalších virtuálních mobilních operátorů očekávat. Na trhu je jich totiž příliš mnoho.

BLESK Mobil
První virtuální operátor na českém trhu byl BLESK Mobil

„Vznik virtuálních mobilních operátorů před dvěma lety konečně rozhýbal trochu zatuchlý český telekomunikační trh. Od té doby vznikly desítky operátorů s výhodnou cenovou nabídkou. Několik těchto firem, jako je například City mobile nebo Viral mobil, však už zaniklo a s vysokou pravděpodobností zaniknou i další. Na malou Českou republiku je jich totiž příliš mnoho,“ popisuje situaci na trhu Pavel Černoch, ze společnosti Tarifomat, která se mimo jiné zabývá porovnáváním cen a nabídek mobilních tarifů. „Mnoho virtuálních operátorů vzniklo tak, že stávající firmy pouze rozšířily svou působnost i do telekomunikací. To jim umožňuje nabízet mobilní tarify ke svým stávajícím službám a je to také jeden z důvodů, proč je virtuálních mobilních operátorů tolik,“ doplnil Černoch.

Celkově bylo ke konci loňského roku v České republice evidováno 14,6 milionu SIM karet a virtuálních operátorů činil okolo 8 %. Cena mobilního volání přitom již několik let klesá. Zatímco v roce 2006 podle statistik Českého telekomunikačního úřadu volali Češi v průměru za 4,84 Kč/min, v roce 2014 už průměrně stála minuta hovoru pouhé 1,24 Kč. Naopak ceny mobilních dat se příliš nemění a malý pohyb cen směrem dolů lze zaznamenat pouze u dražších tarifů s vyššími datovými limity.

Ačkoliv se může tedy zdát, že spustit vlastního virtuálního operátora bylo sázkou na jistotu, není to úplně pravda. Po roce 2013, kdy operátorů pouze přibývalo, nastal ihned zkraje roku 2014 zlom, který nás přesvědčil, že jejich počet donekonečna narůstat nemůže. V únoru totiž velmi náhle ukončil svou činnost virtuál Viral Mobil, za kterým stále známá internetová dvojice ViralBrothers. Poměrně dlouhou dobu to vypadalo, že budou jediní ale počet zaniklých virtuálních operátorů rychle stoupá, a to především v letošním roce.

ViralMobil

Poměrně speciálním projektem byl Gorila Mobil, který vznikl pod křídly operátora O2. Podařená marketingová kampaň se projevila na přílivu zákazníků, což splnilo očekávání operátora O2, který následně Gorila Mobil odkoupil a začlenil přímo pod sebe. Tím však samozřejmě Gorila Mobil jako virtuální operátor skončil. Zkraje letošního roku pak svůj provoz ukončil NWT Mobil, který na svých stránkách informuje, že své zákazníky přesunul na tarify operátora O2. Důvodem konce má být fakt, že chtějí svým zákazníkům dopřát to nejlepší a sami to nedokáží poskytnout. V podobném čase to zabalil také operátor Skvělý mobil, který nestihl oslavit ani své první narozeniny.

Gorila Mobil logo

Ani letošní jaro virtuálům nepřálo a několik dalších se muselo rozloučit. Zmínit můžeme poměrně známý projekt virtuála City Mobil, jehož zákazníky v květnu převzal virtuál Fayn. Tentýž měsíc takřka zcela skončil virtuální operátor Rio mobil, který přestal nabízet služby novým zákazníkům. Pro server ifon.cz poskytli zástupci společnosti vyjádření, že stávající klienti služby mohou i nadále využívat. Dalším operátorem, který přestal nabízet mobilní služby, je Teleúspory.

City mobile

Květen byl letos celkově velmi špatným měsícem, neboť právě v tomto měsíci se datuje počátek konce operátora Adagio Mobile. Jak stále hlásají jeho stránky, 5. května podal žádost ČTÚ o dočasné přerušení komunikační činnosti. Zákazníci mohli pouze přijímat hovory a SMS zprávy. Definitivní konec nastal k poslednímu srpnovému dni, kdy Adagio Mobile přestal poskytovat jakékoliv telekomunikační služby.

Adagio Mobile

Jak již bylo naznačeno, pokles počtu virtuálních operátorů je na českém trhu nevyhnutelný a osmimístný seznam odpadlíků tak s velkou pravděpodobností není konečný. „Ukončení činnosti některých virtuálních operátorů lze považovat spíš za čištění trhu, protože se dosud týkalo malých či nepříliš seriozních firem,“ sdělil Pavel Černoch ze společnosti Tarifomat.

Zdroje: ifon.cz, nwtmobil.cz, virtualni-operatori.cz, adagiomobile.eu, Tisková zpráva Tarifomat.cz

Diskuze ke článku
peter
Prave dnes ale u konkurencie pisali ze Gorila nekonci len akoby ale uplne, zhruba za 5 mesiacov.
Pedro
Gorila jede pod o2 dál. Pokud v trafice ještě seženete SIMku, můžete si k ní převést číslo a využívat její služby. Jak dlouho, to je ovšem otázka.
Jakub Zeman
PALMAfone, Axolot-mobile ani ti již na trhu nejsou.
Magda Tesařová
Znáte někdo dodavatele pod jménem Qwert consulting s.r.o.? nebo přes něj dokonce voláte?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze