Návrat legendární klasiky. Nokia oživila model 6310

Návrat legendární klasiky. Nokia oživila model 6310
Fotografie: HMD Global
  • Po 20 letech se vrací tehdy velice populární manažerský model
  • Novinka však nabízí jenom základní funkce

Nokia pod vedením HMD Global sáhla po osvědčené klasice a posílá do světa modely, které byly velice populární v době, kdy ještě Nokia byla čistě finská firma. Je to spolehlivá sázka na nostalgii, se kterou mnoho lidí vzpomíná na svůj vůbec první kontakt s mobilními telefony.

Po obrovsky populárním modelu 3310 sáhla nyní Nokia po neméně populárním kousku, který před 20 lety nesl označení 6310. Zatímco trojka na počátku označení tehdy u Finů znamenala základní model pro masy, šestka naopak velice dobře vybavený telefon, který se tehdy označoval jako manažerský. To znamenalo ty nejlepší dostupné funkce, což v létě 2002 znamenalo mimo jiné Bluetooth 1.1 nebo GPRS. Vedle toho si její majitelé pochvalovali i obrovskou výdrž a hlavně pohodlné používání dané podlouhlým tvarem. Ten zůstal přibližně zachován, displej je nyní barevný s úhlopříčkou 2,8 palce a na zádech se objevil VGA fotoaparát. Podobně archaicky působí i microUSB port na nabíjení. Akumulátor s kapacitou 1 150 mAh má přístroj udržet na příjmu „až týdny“.

Vše běží na systému S30+, takže nečekejte žádné moderní funkce, vrcholem datového připojení je ostatně stále GPRS, Bluetooth povýšil na verzi 5.0. Vedle vlastní hudby z microSD karty můžete poslouchat i FM rádio. A samozřejmě nechybí ani had.

Nokia 6310 (2021)

Takže zatímco původní model byl vrcholem tehdejších technologií, po kterém všichni marně toužili, její o 20 let novější napodobenina je typický tlačítkový telefon pro nenáročné uživatele. Na oficiální českou cenu a zahájení prodeje si ještě musíme počkat, ale jisté vodítko dává britská pobočka Nokie. Tam se telefon začne prodávat v srpnu za necelých padesát liber, což by u nás znamenalo zhruba patnáct set korun. Vedle konzervativní černé se bude prodávat i o poznání veselejší žlutá a zelená varianta.

Technické parametry Nokia 6310 (2021)

Kompletní specifikace
Konstrukce135,5 × 56 × 14,1 mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát0,3 Mpx, LED dioda
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 16 MB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ne, LTE: ne, Wi-Fi: ?, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor1 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2021,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze