Navigaci Waze nakonec koupí zřejmě Google

2

Oblíbenou navigační aplikaci Waze má zřejmě nového majitele. Po měsících spekulací se jím zřejmě nakonec stal gigant Google, který za ni zaplatil více než miliardu dolarů.

Google

Začátkem května se poměrně živě spekulovalo, že navigační aplikaci Waze odkoupí Facebook. Z této koupě však nakonec sešlo a Waze čekala na dalšího kupce, který se objevil záhy. A není se čemu divit, neboť tato navigace je velmi populární. Waze totiž sbírá v realném čase data z GPS svých uživatelů, ze kterých vytváří mapy, ale i shromažďuje dopravní informace, které mezi sebou uživatelé sdílejí. Jen v roce 2012 sdíleli řidiči 90 miliónů záznamů a ujeli 9,66 miliard kilometrů. Kromě toho za loňský rok provedlo 65 tisíc editorů map 500 miliónů úprav map, které reflektovaly 1,7 miliónů změn na zemi.

Navigační aplikace Waze

Oním kupcem se zřejmě stal americký Google, který za izraelský Waze údajně zaplatil 1,3 miliardy dolarů, v přepočtu více než 25 miliard korun. Prozatím jsme se však nedočkali oficiálního potvrzení ze strany Googlu, ani ze strany vývojářů aplikace Waze. Google by touto koupí rozšířil svůj nákupní seznam. Před dvěma lety odkoupil za 12,5 miliard dolarů Motorolu a například v roce 2006 koupil za 1,65 miliard dolarů portál YouTube.

Stáhnout Waze

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: engadget.com, online.wsj.com

Diskuze ke článku
Radim
prý bude mít nový plugin pro NSA, aby věděli, kdy jste vyjeli, kam jste jeli a jestli jste cestou natankovali
cqs
srandičky srandičky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze