Natočili jsme MeeGo na tabletu: jak vypadá a jak se ovládá?

V Barceloně nechyběl ani stánek Intelu, který předváděl současné vývojové stádium dlouho očekávaného operačního systému MeeGo, který ve svém mobilu letos použije například Nokia. Podívejte se, jak nové MeeGo vypadá, co umí a jak se ovládá.

Intel a jeho MeeGo dostal rozhodnutím Nokie přiklonit se u high-end smartphonů k Microsoftu a Windows Phone 7 poměrně velkou ránu. Ve vývoji operačního systému ale aktivně pokračuje a výsledky vypadají slibně. Ostatně i Nokia slibuje, že v roce 2011 uvede na trh jeden telefon se systémem MeeGo, aby si ověřila reakce uživatelů a implementovala poznatky do dalšího vývoje různých prostředí. Pokud bude MeeGo přijato pozitivně, možná se nestane jednorázovou platformou pro jediný telefon.

MeeGo logo

Na veletrhu MWC v Barceloně prezentoval Intel jednak současný stav vývoje systému MeeGo na referenčním tabletu s displejem s úhlopříčkou 10 palců, který se nedostane do prodeje. Jedná se o zařízení zkonstruované pouze pro účely testování systému. Zajímavostí je velmi nenápadné tlačítko pro návrat na hlavní obrazovku v levém horním rohu, které je navíc dotykové. Pokud o něm nevíte, je těžké jej najít.

MeeGo tablet na MWC Barcelona 2011

Intel prezentoval pouze několik dní starou novinku, kterou je možnost spuštění vzdálené plochy počítače s Windows přímo v okně systému MeeGo. Funguje i zobrazení přehrávání videa a všech dalších prvků. Jednoznačně se jedná o zajímavou funkci, která by mohla být výhodným bonusem systému. Samotné MeeGo je ve velmi pokročilém stádiu rozpracovanosti. Od zástupců Intelu jsme se dozvěděli, že dokončení je plánováno buď na jarní nebo podzimní okno, přičemž pravděpodobnější je zřejmě druhá varianta, kdy by měla na trh přicházet i Nokia s MeeGo.

MeeGo jakožto systém je intuitivní a zajímavě zpracovaný. Filozofie ovládání je trochu jiná, než u jiných systémů. Základem jsou dlaždice, sdružující v podstatě všechny klíčové multimediální, organizační i další funkce. Skrze ně se uživatel dostane do obrázků, videí, na web, přečte si RSS nebo si zde může naskládat zástupce oblíbených aplikací. Dlaždice jsou velké, interaktivní a bohaté na obsah, takže v ideálním případě není nutno zobrazovat nabídku všech aplikací, která zatím stejně není finálně zpracována. Dlaždice si lze navíc libovolně přesouvat a nastavovat. Odezvy a uživatelský zážitek ze systému vzhledem k probíhajícímu vývoji nemá cenu hodnotit. Pokud se však bude vývoj ubírat tímto směrem, můžeme se těšit na zajímavý systém, jehož koncept očividně dobře funguje na tabletech. Zda bude fungovat i na mobilním telefonu, uvidíme za několik měsíců.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze