Naše dojmy ze setkání s bezkonkurenční Xperií XZ2 Compact

Naše dojmy ze setkání s bezkonkurenční Xperií XZ2 Compact
  • Nejnovější kompaktní Xperia od Sony je skutečně v dnešní době jedinečným strojem s 5palcovým displejem a tenkými rámečky
  • Korunku jí ovšem nasazuje až spojení malých rozměrů se Snapdragonem 845, novým Full HD+ displejem či vylepšeným fotoaparátem schopným slow-motion videa ve Full HD při 960 FPS
  • Telefon se zároveň skvěle ovládá a potěšila nás i konstrukce, byť k ní máme pár výhrad

Opravdu dlouho jsme museli čekat na výraznější změnu designu Xperií a o něco méně déle potom museli čekat fanoušci kompaktních smartphonů na první menší zařízení s moderním displejem s poměrem stran 18:9. Obě čekání ovšem ukončuje nová Xperia XZ2 Compact. Nejnovější nástupkyně dlouhé linie kompaktních smartphonů přináší tu nejlepší možnou výbavu v bezkonkurenčním balíčku.

Sony Xperia XZ2 Compact – MWC 2018

Nový 5palcový displej obsloužíte opravdu bez problémů i jednou rukou a byť nejsou rámečky stále ani zdaleka tak tenké jako u Samsungu či LG, jsou oproti předchozím Xperiím obrovským pokrokem. Krokem vpřed je ostatně také navýšení rozlišení na Full HD+, zatímco co všechny předchozí Compacty měly pouze HD zobrazovače. Zepředu nám přitom nový Compact připomíná spíše levnější modely první generace Xperia X než své přímé předchůdce. S tím souvisí samozřejmě omlazený design, který se mnohem více přiklání k oblým tvarům.

Řadu skalních fanoušků tím Sony nepochybně odradí, ale je to krok správným směrem. XZ2 Compact neuvěřitelně dobře padne do ruky díky zaobleným bokům a především díky výrazně vypouklým zádům. Toto pohodlí bylo ale vykoupeno slušnou tloušťkou zařízení, která je v dnešní době nebývalá. Nám to však nijak nevadilo a kvitujeme Sony za ochotu po letech s designem trochu více zariskovat.

Kde už ovšem risky nebyly nutné je oblast tlačítek a čtečky otisků prstů. Vypínací tlačítko na levém boku je nyní bez čtečky, ale je stále velmi dobře umístěno akorát na dosah palce. To ovládání hlasitosti nad ním je ale až moc vysoko. U malého Compactu to tak nevadí, ale větší sestra na tuto volbu umístění doplácí. Stejně tak je to se čtečkou otisků, která se nyní přesunula na záda. Důvodem změny je nepochybně nový design s tenkým hliníkovým rámem, ve kterém není moc prostoru. Roli bude ovšem hrát pravděpodobně i fakt, že má Sony se čtečkou na boku problémy v USA, kam se snaží se svými telefony již dlouho proniknout.

Ať už je to jakkoli, nevadí nám, že je čtečka vzadu, ale fakt, že je tak proklatě nízko už ano. Čtečka je v podstatě uprostřed zad telefonu, což lze ještě trochu překousnout u větší XZ2, ale tento kompaktní kousek je kvůli tomu vcelku nepohodlné odemykat otiskem. Zatímco Samsung měl loni čtečku moc vysoko a musel jí letos u Galaxy S9 dát níže, Sony jí dalo naopak nyní moc nízko a nedivili bychom se, kdyby jí příště také trochu posunulo.

Když už jsem si toho tolik řekli o zádech, tak bychom si měli také ujasnit, že jsou vyrobena z nové polykarbonátové slitiny se speciální matnou úpravou, které by měla mnohem lépe odolávat škrábancům. Výsledkem je skvěle působící materiál, který nevypadá ani náhodou nijak levně nebo nekvalitně. Právě naopak, telefon působí hodnotným a neskutečně bytelným dojmem.

To už je však k našim prvním zkušenostem a postřehům z Xperie XZ2 Compact vše. Samozřejmě bychom se mohli rozplývat nad ultimátním hardwarem se Snapdragonem 845 či upraveným fotoaparátem se super slow-motion videi ve Full HD rozlišení s 960 FPS, ale k tomu nepřidáme nic navíc oproti našemu původnímu preview, které si určitě přečtěte.

Sony Xperia XZ2 Compact

Rozměry135 × 65 × 12,1 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor2 870 mAh, doba nabíjení: 2:07 hodin
Diskuze ke článku
Arny2
Mám Sony Xperia xz a čtečka na boku je pecka. Hodně dobře umístěno. Škoda, že jí dali dozadu
Musím
Houpe se telefon položený na stole?
Petr
Vrátili probuzení poklepem? Nebo v autě v držáku a na stole smůla?
mhs
vážně je ta tloušťka v pohodě? a co ta velká váha? dá se telefon pořád považovat za kompaktní do kapsy?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze