Náhoda, nebo záměr? Applem odstraněné emoji vlajky Tchaj-wanu způsobily poprask

9
Náhoda, nebo záměr? Applem odstraněné emoji vlajky Tchaj-wanu způsobily poprask
  • Obyvatelům Hongkongu a Macau byla po aktualizaci na iOS 13.1.1 pozměněna sada emoji vlajek států
  • Účastníci demonstrací v Hongkongu považují záhadné zmizení vlajky Tchaj-wanu za nařízení ČLR

Nedávno jsme vás informovali o tom, jak Appleze svého virtuálního obchodu App Store odstranil (a po vlně kritiky následně opět přidal) aplikaci HK Map Live, díky níž se mohli občané Hongkongu v souvislosti s probíhajícími demonstracemi vyhnout nepokojům v ulicích. Mnozí tehdy spekulovali o tom, jestli byla důvodem ke stáhnutí aplikace opravdu pouze případná možnost zneužití této aplikace těmi, kteří chtějí páchat zločin, nebo šel Apple lidově řečeno „na ruku“ vládě Čínské lidové republiky.

Druhé variantě nasvědčuje odstranění vlajky Tchaj-wanu s příchodem iOS 13.1.1 na území Hongkongu a Macau, na což nejprve upozornil autor blogu Hiraku a poté i Honk Kong Free Press. Emoji vlajky se nově nezobrazuje v seznamu vlajek států, uživatelé však na těchto místech stále mohou „vyvolat“ vlajku napsáním hesla „Taiwan“, stejně tak ji mohou zkopírovat odjinud a vložit do textu.

Účastníci demonstrací v Hongkongu, kteří požadují větší demokratizaci včetně možnosti volby správce Hongkongu, považují záhadné zmizení vlajky Tchaj-wanu za nařízení ČLR. Jejich verzi by nahrávala i skutečnost, že na začátku tohoto roku Apple zcenzuroval na čínské verzi Apple Music řadu zpěváků z Hongkongu. Obdobně Apple odstranil z čínského App Storu všechny aplikace pro VPN.

Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
Apple ví, co je pro vás nejlepší. Tak držte huby, seřaďte se do fronty a pokojně čekejte na nové iPhony!!!
piiiifa
Apple potrebuje kazdy dolar a na demokracii sere z vejsky... moc pekny. Vsivaky chytit za koule a tahat a tahat...Tak jak nemusim toho blbyho blondaka prezidenta USA, tak ted by nebylo spatny aby to rozmazl jako dotaz na twitteru na Apple what´s going on...
Řezňýk
To není chyba, ale feature. Když třeba přijedete do USA, tak to schová vlajky islámského státu, v Evropě to zase schová hákové kříže, homo-smajlíky to zase skrývá v arabských zemích a tak dále. Zkrátka aby se člověk někde nedostal do problémů, že používá při komunikaci nevhodné výrazy.
Eedx
Neznám žádný Taiwan. Čína je jenom jedna a to ta větší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze