Mytubo je přímý konkurent Instagramu. Je lepší?

4

Pro úpravu a sdílení obrázků v telefonu patrně používáte populární Instagram. Víte však o tom, že existují i další populární aplikace, které se Instagramem inspirovaly? Dnes zabrousíme na platformu Android a na jednu takovou aplikaci se podíváme. Jmenuje se Mytubo. Myslíte že nabídne něco víc, než Instagram?

Aplikace Mytubo vznikla ještě v době, kdy si mohli uživatelé Androidu o Instagramu jenom nechat zdát. Společně s aplikací Picplz byla Mytubo nejrozšířenější aplikací pro sdílení obrázků. Na Android Marketu má Mytubo stále velmi vysoké uživatelské hodnocení, proto jsme se rozhodli Mytubo otestovat a porovnat ho s populárním Instagramem. Recenzi Instagramu jste si na našem serveru mohli přečíst před několika měsíci, dnes se proto budeme věnovat hlavně Mytubo a v závěru vám povím, která aplikace u mě vyhrála.

Uživatelská základna: našinců je poskrovnu

Mytubo je stejně jako Instagram sociální síť pro sdílení obrázků. Její vývojář se jmenuje Zhuofeng Li, Mytubo je tedy původem z Číny. To je občas v aplikaci poznat, sem tam narazíte na nějaký zapomenutý čínský text, který není lokalizován do angličtiny, stejně tak notifikační zprávy chodí z nějakého čínského e-mailu. Dá se tedy předpokládat, že uživatelská základna se též bude rekrutovat z východní Asie. Právě uživatelé jsou to, co dělá sociální sítě sociálními sítěmi. Už zde bylo mnoho zajímavých projektů, které díky nedostatku uživatelů zanikly. Což o to, na Mytubo je uživatelů docela dost, ale budete mít velký problém narazit na někoho z České republiky či alespoň z našeho regionu. Můžete si nechat jen zdát, že narazíte na někoho známého. Já osobně jsem tam našel jen několik málo českých uživatelů, z toho jeden byl náš čtenář, který nás na Mytubo upozornil v diskuzi pod článkem o Instagramu. Pokud jsem dal automatické vyhledávání z mých existujících kontaktů na jiných sociálních sítích či z kontaktů telefonu, nenašla aplikace nikoho.

+

Sdílení fotografií: filtry nesmí chybět

Aplikace Mytubo je Instagramu hodně podobná. Po jejím spuštění se vám zobrazí seznam obrázků od lidí, které sledujete. Trochu nevšední je, že na rozdíl od Instagramu nejsou obrázky striktně limitované čtvercovým formátem, Mytubo umí pracovat s různými poměry obrazu. U obou aplikací si můžete vybrat k publikování buď snímek z paměti telefonu nebo ho rovnou vyfotit.

Po vybrání nebo vyfocení snímku si zvolíte jeden ze 17 efektů, který chcete na fotografii aplikovat. On se už vlastně tento efekt dá vybrat během fotografování, ale není aplikován v reálném čase na snímanou scénu. Nevím, zda to je chyba aplikace nebo záměr tvůrce. Efekty jsou prakticky stejné jako u Instagramu, je jich dokonce stejné množství, drtivá většina z nich se týká barevného nádechu. Mimo nich tu najdete i Tilt-Shift, který simuluje hloubku ostrosti, ovšem bez možnosti zaostřit na konkrétní místo či plochu. Dále je zde funkce pro výřez části snímku, přidání rámečku nebo otočení snímku.

Jakmile jste s výsledným snímkem spokojeni, potvrdíte ho a přesunete se na obrazovku, kde zadáváte jeho popis a lokalitu (podle GPS umí aplikace chytře najít nejbližší místa). Dále máte možnost zadat informaci o tom, zdali je snímek váš nebo cizí, či volbu, kterou určíte, že snímek nebude viditelný pro ostatní. Obrázek lze rovnou sdílet i e-mailem nebo na různé sociální sítě, například Facebook, Twitter, čínský Renren a několik dalších, o kterých jsem slyšel poprvé (Sina, Tencent, Kaixin).

K fotografiím je možnost vkládat komentáře, či je "lajkovat", stejně jako na Instagramu. Česká diakritika je korektně podporována. I na Mytubo můžete tagovat obrázky a zařazovat je do skupin. Pokud do popisu obrázku napíšete znak "#" a hned poté text, například "#czech", zařadí se obrázek do této skupiny a po kliknutí na daný tag můžete zobrazit všechny tematicky stejné obrázky, které stejně otagoval někdo jiný. U Instagramu to funguje stejně.

Notifikace: některé lezou na nervy

Mytubo má v nastavení standardně aktivované e-mailové notifikace i na upload vašich vlastních obrázků, to mi po chvíli začalo vyloženě lézt na nervy, doporučuji vám to hned po instalaci vypnout. Další notifikace mi nevadí, týkají se upozornění na to, pokud si vás někdo přidá do sledovaných uživatelů, či okomentuje nebo "olajkuje" vaší fotku.

Mytubo je dostupná jen pro telefony a tablety s OS Android, já jsem ji testoval na přístroji Samsung Galaxy S II.

Mytubo vs.Instagram: kdo je vítěz?

Každá ze dvou těchto aplikací, potažmo sociálních sítí, má své klady a zápory. Instagram tu byl jako první, má tím pádem ohromnou uživatelskou základnu, nechybí ani velké množství českých uživatelů. Mytubo má sice dost uživatelů celosvětově (či spíše celoasijsky), ale o Čecha zavadíte jen málokdy. Funkčně jsou obě aplikace prakticky totožné, jen se mi na Mytubo líbí, že nejste limitování čtvercovým formátem fotografie, jako u Instagramu. Mytubo též na svém webu nabízí plnohodnotné uživatelské prostředí (kromě nahrávání fotografií), Instagram má na webu jen správu svého profilu.

Instagram

A kdo je vítěz? Pro mě je to Instagram, protože jak jsem psal v úvodu, sociálně sítě jsou o lidech a mě zajímají hlavně fotografie českých uživatelů. Jak je to u vás? Dokázali byste přejít na jinou podobnou aplikaci (respektive sociální síť)? Co by vám musela nabídnout nového?

Stáhnout aplikaci Mytubo

Hodnocení: 8/10

Diskuze ke článku
Petr @moomo1976
Děkuji, super recenze. Jedna vlastnost aplikace "mytubo", je možnost při dlouhém tapnutí na popis, komentář obrázku , nebo soukromou zprávu "Meow" je funkce translate pro překlad. V době kdy na Android nebyl Instagram mi prinesla hodně hodně přátel z celého světa.
AppleMichal
Fuuuuj, Insta je nej, jinak kdo má, tak follow me @applemichal ;)
Concionator
Instagram přinejmenším v provedení pro Android je směšná aplikace s několika nepoužitelnými "efekty", které většinou totálně zprzní snímky, a to i těch několik dobrých, které se občas přes Instagram na internetu objeví. Pokud je tedy Mytubo ještě horší, nemá smysl se jím alespoň zatím zabývat. Mnoho uživatelů má pocit, že dělá velké umění, ale ruku na srdce, většinou jde o krátkodeché výkřiky násilně oblečené do již zmíněných "efektů", popř. rámečků. Kromě rychlého šíření po sociálních sítích v tom nevidím za současného stavu žádný větší užitek. Tu a tam Instagramu také využiju, ale jsou to řídké výjimky.

Mimochodem - dají se v Instagramu pro Android tagovat vlastní snímky? A pokud ano, kde nebo jak? Děkuji!
j1rk4
Kdyby se chtěl někdo mrknout na fotky z iPhone .... @j1rk4

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze