Motorola Razr 50 Ultra oslní displejem bez rýhy a plnotučnou voděodolností

8
Motorola Razr 50 Ultra oslní displejem bez rýhy a plnotučnou voděodolností
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Oslní vnější 4" displej s podporou 165Hz obnovovací frekvence
  • Vítanou novinkou je odolnost IPX8, což znamená, že lze telefon ponořit do vody
  • Zaujme rovněž výkon nabíjení či štědré úložiště

Segment ohebných smartphonů se utěšeně rozrůstá a jeho důležitou část tvoří véčka, kterých se prodá vzhledem k příznivější ceně na objem více než skládaček typu tablet. Motorola má přitom v oblasti véček bohaté zkušenosti, které sahají daleko do minulosti, do dob legendární „Žiletky“, na kterou vzdáleně navazuje dnes představená Motorola Razr 50 Ultra. Elegantní véčko přináší hned několik klíčových vylepšení v oblasti odolnosti, fotovýbavy i baterie. Jaké jsou naše první dojmy?

Design, který uhrane

Novinka do redakce dorazila v líbivém zeleném provedení, které se vyznačuje hliníkovými rámečky se zády z veganské kůže a skleněnou čelní stranou z Corning Gorilla Glass Victus. Razr 50 Ultra sází na rozměry 73,99 mm šířky, 88,09, resp. 171,42 mm na výšku a 7,09 či 15,32 mm tloušťky. S hmotností 189 gramů se tedy jedná o stále příjemně kompaktní smartphone, který padne do dlaně či zadní kapsy riflí.

Zvědaví jsme byli také na pohodlnost otevírání jednou rukou, které je stále možné, ale není příliš komfortní. Je evidentní, že telefon je primárně stvořen pro otevírání obouruč, kdy oceníte příjemně tuhý pant, jenž umí držet v různých úhlech. Velmi snadno lze takto vyřídit videohovor nebo telefon použít jako stativ během natáčení.

Velkou novinkou je pak odolnost IPX8, což znamená, že Razr 50 Ultra odolá dešti, stříkající vodě i ponoření do (sladkovodní) vody po dobu max. 30 minut a hloubky 1,5 metru. S ohledem na konstrukci schází odolnost vůči prachu, kterou prozatím nenajdeme u žádného ohebného telefonu. Jedná se o velmi kvalitně provedený smartphone s pantem, u něhož nelze okem takřka žádnou mezeru zaznamenat. Spokojeni jsme rovněž s haptickou odezvou, kterou lze označit za prémiovou.

Větší je lepší

Motorola Razr 50 Ultra zkusí zabodovat nejen vlajkovou voděodolností, ale také vnějším displejem s úhlopříčkou 4". Obrazovka je přitom typu LTPO POLED a nedělá takřka žádné kompromisy. Obnovovací frekvence činí v maximu 165 Hz a jas až 2 400 nitů. Vnější displej má díky velikosti i tvaru skvělou využitelnost a vcelku pohodlně lze i psát na (softwarové) klávesnici. Opět platí, že si lze různě hrát s widgety, spouštět na vnějším displeji všemožné aplikace a zkrátka může v různých scénářích zastoupit klasický velký displej.

Neotvírat toto véčko by nicméně byla škoda, neboť na nás ohebná obrazovka zapůsobila. I v tomto případě se jedná o LTPO POLED panel, tentokrát s úhlopříčkou 6,9" a Full HD+ rozlišením. Poměr stran činí 22:9 a maximální obnovovací frekvence až 165 Hz, přičemž disponuje maximálním jasem až 3 000 nitů.

Nejvíc na nás však zapůsobila obrazovka prostorem v oblasti pantu. Zatímco u předešlých ohebných smartphonů je v tomto místě téměř vždy relativně dost výrazná rýha, kterou snadno nahmatáte po přejetí prstem, tato obrazovka je v rozevřeném stavu prakticky plochá a rýhu nelze takřka zahlédnout. Motorola tak zapracovala na tom, aby Razr 50 Ultra v otevřeném stavu zkrátka co nejvíce připomínal displejem klasický smartphone, což se jí povedlo znamenitě.

Dva fotoaparáty v displeji a výkon Snapdragonu

Výrobce se rozhodl upravit také fotovýbavu, která vás složením objektivů dost možná překvapí. Jako hlavní fotoaparát je nasazen 50Mpx senzor s clonou f/1.7, kterému neschází optická stabilizace ani pokročilé ostření. Společnost mu však nedělá ultraširokoúhlý objektiv, nýbrž dvojnásobný teleobjektiv o shodném rozlišení 50 Mpx a světelnosti f/2.0. Nasazení portrétního teleobjektivu se přitom pro stylové ohebné véčko nabízí, neboť jej ocení ženské publikum, na které novinka do velké míry cílí. Níže se můžete podívat i na pár ukázek toho, jak mobil fotí, jedná se však skutečně pouze o ochutnávku, neboť se dočkáte ještě dalších ukázek snímků. Výrobce vsadil také na 32Mpx snímač s clonou f/2.4.

Vzhledem k označení Ultra stojí za zmínku také výkon, který obstarává čipset Snapdragon 8s Gen 3 ve spolupráci s 12 GB RAM LPDDR5X a štědrým 512GB úložištěm UFS 4.0. O dostatek výkonu či snad prostoru pro ukládání multimédií rozhodně nebude nouze, novinka navíc slibuje i solidní výdrž díky integraci 4 000mAh baterie. Ta zaujme podporou 45W nabíjení, což je v tomto segmentu nadprůměrné, přímo v balení však na uživatele čeká rovnou 68W adaptér a nechybí ani podpora 15W bezdrátového nabíjení.

Cena a dostupnost

Novinka je v prodeji od dnešního dne, tj. od 25. června 2024, za doporučenou cenu 29 999 Kč. Zákazníci se mohou těšit na Android 14 s garancí tří velkých aktualizací OS a 4 let bezpečnostních záplat. Samozřejmostí je rovněž podpora platformy Ready For (nově jako Smart Connect).

Jedině u Mobil Pohotovosti koupíte novou Motorolu RAZR 50 Ultra levněji o 3 000 Kč díky výkupnímu bonusu – stačí vyměnit starý telefon za nový. Při upgradu z předchozího modelu pořídíte novinku za pouhých 823 Kč x 26 měsíců. Více na mp.cz.

Motorola Razr 50 Ultra

Rozměry171,4 × 74 × 7,1 mm, 189 g
DisplejPOLED, 6,9" (2 640 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8s Gen 3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor4 000 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Už je test na GSMarena, výdrž slušná, jas 1265..
Viktor Čistý
Viktor Čistý
Oba RAZRy si s Danými SoC mohou za TY PRACHY NABUŠIT víte Kam ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze