Motorola Backflip: recenze rotujícího lenocha z USA
recenze

Motorola Backflip: recenze rotujícího lenocha z USA

1

Motorola Backflip je smartphone určený hlavně pro americký trh. Našel si však cestu i do Evropy a nakonec i k nám do redakce. Nabídne především unikátní konstrukci, speciální dotykovou plochu zvanou Backtrack a operační systém Android. Budou tyto vlastnosti stačit k tomu, aby nebyla zapomenuta?

Motorola měla v mobilním světě vždy obrovský zvuk. V roce 2004 vydala legendární model RAZR V3, který byl opravdu unikátní. Bohužel na jeho úspěch nedokázala navázat a od té doby začaly zisky mobilní divize Motoroly klesat. Do sedla jí opět vrátil až model Motorola Droid, v Evropě prodávaný jako Milestone s operačním systémem Android. Úspěch byl takový, že Motorola se pustila i do experimentů. A jedním z takových experimentů je také model Motorola Backflip, které se v dnešní recenzi podíváme na zoubek.

Technické parametry Motorola Backflip

Kompletní specifikace
Konstrukce108 × 53 × 15,3 mm, 133 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,1" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 320 × 240 px, 24 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7200A, CPU: 1×528 MHz, GPU: Adreno 130
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.1
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2010, 9 500 Kč

Telefon můžete zakoupit lehce použitý za cenu 4 999 Kč zde - Motorola Backflip - ChytreMobily.cz

Motorola Backflip – videopohled

Design a konstrukce

Hned na začátku se podíváme na to, co vás na Motorole Backflip zaujme na první pohled. Ano, je to její konstrukce. Nevzpomínám si na žádný telefon, který by se byť blížil této unikátní konstrukci a popravdě řečeno ani nenacházím dostatečně výstižná slova pro její popis. Kde je nahoře, kde dole…kde je vlevo a kde vpravo?

Telefon se skládá ze dvou dílů, které jsou spojeny velkým a dosti masivním kloubem. Kloub je opravdu pevný a působí robustně, takže ani po delším používání by neměl ztratit na pevnosti. Kloub je však orientován obráceně, než bychom čekali. Nezavírá totiž klávesnici a displej k sobě, ale obráceně. Lepší obrázek si určitě uděláte z fotografií nebo z videa, popsat to zkrátka moc dobře nejde.

Kloub je opravdu masivní a vydrží dost

Nyní si popíšeme obě části telefonu zvlášť a to v rozevřeném stavu. Jako první se zastavme u poloviny s displejem. Ten zabírá většinu plochy. Nad ním nalezneme pouze otvor reproduktoru a pod ním pak trojici senzorových tlačítek. Zadní strana nám však přichystala překvapení. Nalezneme zde dotykovou plochu, kterou Motorola nazvala BackTrack. Jedná se vlastně o jakýsi touchpad, stejný jako nalezneme u notebooků, kterým lze ovládat celé prostředí telefonu. K tomu ale až později.

Druhá polovina telefonu má celou horní plochu vyhrazenou pro plnohodnotnou qwerty klávesnici, přičemž v levém dolním rohu se našlo místo ještě pro čočku fotoaparátu. Boky této části obsahují tlačítko pro vypínání/zapínaní telefonu, 3,5mm jack konektor, spoušť fotoaparátu a kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti.

Čočka fotoaparátu je netradičně umístěna v klávesnici. Jiné umístění však nejspíš vymyslet nelze.

Dále zde nalezneme ještě microUSB konektor usazený v rámečku, který je tvořen LED. Ta bliká či svítí například při nabíjení. Zadní strana skrývá plechový kryt baterie pod kterým nalezneme také slot pro SIM kartu a paměťovou kartu microSD. Ve spodní části plechového krytu se skrývá ještě otvor hlavního reproduktoru.

Zadní kryt je plechový, vzhledem ke konstrukci je to však jen designový prvek

Baterie a výdrž

Baterie je ukryta pod zadním plechovým krytem

U Motoroly Backflip nalezneme akumulátor Li-ion s kapacitou 1400 mAh. Výdrž je však více než žalostná. Když telefon šetříte, dostanete se zhruba na tři dny. Při běžném používání však musíte nabíjet obden. Vzhledem ke kapacitě baterie a špatným hardwarovým parametrům opravdu netuším, kam se ta energie ztrácí.

Backtrack je skvělý prvek, u Motoroly Backflip však není využit jeho potenciál

Displej a ovládání

Displej Motoroly Backflip je primárním ovládacím prvkem telefonu. Má úhlopříčku 3,1“ a rozlišení 320 x 480 pixelů. Ačkoliv se jedná o obyčejný TFT-LCD displej, zobrazovací schopnosti i pozorovací úhly jsou nadprůměrné. Kapacitní dotyková vrstva zajišťuje detekci vašich prstů na obrazovce.

Pozorovací úhly displeje mile překvapily

Kromě dotykového displeje můžeme telefon samozřejmě ovládat také skrze plnohodnotnou qwerty klávesnici. Ta totiž v pravém dolním rohu obsahuje čtyři šipky. Kromě nich jsou zde ještě tři klávesy, stejné jako jsou pod displejem – menu, domů a zpět. Šipkami se můžeme volně pohybovat po menu, pro potvrzení akce slouží však 2 klávesy – OK a Enter. Bohužel vždy lze danou akci provést pouze jednou z těchto kláves a zapamatovat si kdy kterou zvolit rozhodně není jednoduché. Ve výsledku se tak budete stejně nejčastěji obracet na dotykový displej.

Ovšem kromě displeje a klávesnice je zde ještě jedna alternativa. Dotykový touchpad na zadní straně části s displejem nazývaný BackTrack. Jak už jsem řekl, jedná se o totožný polohovací prvek, jaký nalezneme u notebooků a také stejně funguje. Jednoduše prstem jezdíte po touchpadu a na obrazovce vidíte jak se kurzor přepíná mezi ikonkami, dvojím poklepáním pak jednoduše akci potvrdíte. Je velká škoda, že Motorola nenašla pro tento šikovný prvek lepší využití. Skvělý by byl například šipkový kurzor, stejný jako na počítači, který by se pomocí touchpadu ovládal. Zejména v prohlížeči by to mohlo být velmi užitečné. Zařízení Blackberry mají v prohlížeči právě takový kurzor a je to velmi praktické.

Uživatelské prostředí a výkon

Uživatelské rozhraní tvoří prostředí MotoBlur, kterým Motorola obalila operační systém Android. V USA je Motorola Backflip k dostání s updatem na Android verze 2.1, v Evropě je však dostupná pouze verze s Aneroidem 1.5, který je již značně zastaralý. K nám se naštěstí dostala americká verze Motoroly Backflip, přímo od operátora AT&T. Uvnitř nám tudíž běží OS Android ve verzi 2.1 Eclair.

Domovská obrazovka je tvořena sedmi plochami, mezi kterými můžete volně přejíždět. Na každou plochu si následně můžete umístit svoje widgety, kterých je k dispozici opravdu mnoho. Vybírat můžete jak z widgetů přímo v Androidu 2.1, tak z widgetů, které dodala Motorola. Velmi potěší možnost zvětšovat si některé widgety jak je potřeba. Bohužel ale ne vždy pak zobrazují informace tak, jak byste si představovali. Ve spodní části obrazovky jsou tři tlačítka – telefon, menu a kontakty.

Zvětšování widgetů zní dobře, jejich přizpůsobení se velikost je však horší

Hlavní menu je tvořeno klasicky maticí ikon aplikací a nalezneme zde opravdu velkou škálu aplikací přímo od operátora AT&T. V USA je totiž u operátorů zvykem, že si prodávané přístroje notně upravují k obrazu svému, a tak zde nalezneme například AT&T Radio, AT&T Maps, AT&T Navigátor a mnoho dalších, o uvítacím logu při zapnutí přístroje ani nemluvě.

Doplním ještě jednu zajímavost – konstrukce telefonu umožňuje ohnout klávesnici tak, že slouží jako stojánek. V této poloze vám telefon nabídne přechod do režimu hodin. Na obrazovce se poté zobrazí velké hodiny, které můžete používat například jako budík u postele, a to i díky možnosti regulace jasu displeje.

Výkonem Motorola Backflip opravdu neoplývá

Výkon je slovo, které bohužel u Motoroly Backflip nelze použít. Uvnitř tepe procesor s taktem 528 Mhz a ten opravdu nezvládá plynulou funkčnost celého UI. Ani 256 MB paměti RAM situaci nezachrání a tak si při používání Backflip nejednou počkáte, klidně i několik desítek sekund. A to i přesto, že grafický výkon pomáhá zvládat čip Adreno 130. Nejvíc je to znatelné ve hrách. Motorola Backflip výkonnostně nestačí dokonce ani na populární hru Angry Birds. Tím bohužel Motorola velmi ztrácí a potenciál operačního systému Android je tak využit sotva z poloviny.

Fotoaparát

Motorola Backflip se může pyšnit 5Mpx fotoaparátem s autofocusem. Čočka fotoaparátu se nachází v levém dolním rohu klávesnice a je tak ideální například pro pořizování autoportrétů. Pokud necháte klávesnici zavřenou, je focení již stejné, jako to známe z většiny ostatních telefonů.


Při normálním osvětlení jsou fotky celkem slušné. S ubývajícím světlem se zvyšuje šum a někdo by tak možná mohl sáhnout po blesku. Ten tvoří jedna svítivá LED, ovšem focení s ní rozhodně není moc dobré. Větší prostor neosvětlí, na krátkou vzdálenost naopak přesvětluje.

Video dokáže Backflip natáčet pouze v rozlišení QVGA a kvalita není nic moc. Maximálně pro natočení videa do MMS, ale to je tak vše.

Zábava

Zábavu, minimálně na nějaký čas, vám obstará už samotná konstrukce telefonu. Otevírat a zavírat tuto unikátní konstrukci je opravdu návykové. Ovšem nejednou jsem se přistihl, jak chci klávesnici klasicky zasunout.

Ostatní zábavní funkce těží hlavně z přítomnosti operačního systému Android. Z Android marketu si můžete stáhnout přehršel aplikací a her, jak placených, tak zdarma. Bohužel při každé této činnosti budete stále narážet na mizerný výkon celého přístroje.

Galerie ukazuje jak obrázky tak videa, nechybí IM klienti a Android Market

V telefonu je předinstalováno mnoho aplikací přímo od operátora AT&T, jak už jsem zmínil výše. Bohužel téměř žádná z nich u nás nefunguje, což je škoda. Funkčnost některých vychází již z názvu – Mobile Banking, MobiTV nebo AT&T Navigator, u některých se však o jejich funkci můžeme pouze dohadovat.

Hudební přehrávač ničím nepřekvapí

Kromě stažitelných aplikací zde samozřejmě nalezneme hudební přehrávač, který splní veškeré standardní požadavky. Nechybí třídění dle autora, alba, názvu skladby, playlistů nebo žánrů. Poradí si s formáty AAC, H.263, H.264, MP3, MPEG-4, WAV, MIDI a AAC+. Videopřehrávač je takřka totožný, na přehrávání HD videa však rovnou zapomeňte.

V prostředí MotoBlur je zastoupeno mnoho sociálních sítí, prohlížeč je velmi slušný, i když nepodporuje Flash

Příjemná je integrace sociálních sítí přímo do prostředí MotoBlur. Pomocí aplikace MotoBlur Accounts si můžete přidat profil Facebooku, Twitter, Bebo, Picasa, MySpace nebo Last.fm. Ve stejné aplikaci pak naleznete i správu emailových účtů. Pomocí nejrůznějších widgetů si můžete poté dát sociální sítě na plochu a mít tak vše po ruce. Na druhou stranu nic se nesmí přehánět a synchronizace adresáře s Twitterem mi přijde spíše trochu nepraktická.

Zabavit Vás může také například internetový prohlížeč, který je velmi pohodlný, stejný jaký známe z jiných Androidů 2.1. Bohužel kvůli absenci multitouch nemůžeme používat pinch-zoom, ale bez toho se dá žít.

Telefonování a telefonní seznam

Pro telefonování je připravena samostatná aplikace. V té naleznete nejen číselník pro vytáčení, ale také protokol hovorů, nejčastěji volaná čísla a nastavení rychlých voleb. Zvuk z reproduktoru při telefonování se rozhodně nedá označit za čistý, ucho z něj však také nebolí.

V telefonním seznamu nalezneme tři oddělené sekce. V první je historie komunikace s kontakty, v druhé je klasicky seznam všech kontaktů a ve třetí jsou statusy z vašich sociálních sítí, například z Twitteru nebo Facebooku.

Historie komunikace s kontaktem může být užitečná...ovšem jak kdy

U každého kontaktu můžete vyplnit mnoho detailů jako například různé kontakty na internet Messenger, adresy, emaily, narozeniny nebo přezdívky. Každý detail je možné přidat hned několikrát. Velmi potěší možnost řazení kontaktů do skupin a poté si je podle skupin také zobrazit.

Klávesnice a zprávy

Klávesnice má Motorola Backflip k dispozici hned dvě. V první řadě samozřejmě hardwarovou qwerty klávesnici na otočné části. Ta je celá z jednoho kusu pryže, takže nehrozí, že by se do ní něco dostalo když telefon někam položíte (což je při konstrukci klávesnicí na zádech telefonu žádoucí). Klávesnice obsahuje celkem 45 kláves a kromě klasických písmen zde nalezneme také užitečné zkratky. Kromě kláves domů, menu a zpět, o kterých jsem se již zmiňoval na začátku, zde je například klávesa pro vyhledávání, rychlý přístup k prohlížeči nebo do zpráv. Klávesou Alt se standardně přepínají sekundární znaky a na klávesnici se nám tak vejdou i čísla a speciální znaky.

Hardwarová klávesnice má nízký zdvih, psaní je tak vcelku nejisté

Zdvih klávesnice je velmi nízký a musím říct, že psaní na této klávesnici rozhodně není příliš pohodlné. Občas nevíte, zda jste stiskli správnou klávesu nebo zda jste ji vůbec stiskli a ergonomie také není moc dobrá. Časem si lze zvyknout, ovšem na trhu je mnoho lepších QWERTY klávesnic na telefonech.

Softwarovou klávesnici moc nevyužijete, ale je vcelku dobrá

Softwarovou klávesnici téměř nepotkáte a když už, tak pouze v poloze na výšku. Je to klasická klávesnice, jak ji známe z Androidu 2.1 Eclair a píše se na ní vcelku dobře. Organizaci zpráv má Motorola Backflip zvládnutou bravurně. Jak jsem již řekl, v aplikaci MotoBlur Accounts si můžete nastavit emailové účty. Všechny složky zpráv – emaily, sociální sítě nebo sms, pak máte hezky pohromadě v jedné složce. K dispozici je také „univerzální“ složka, kde se všechny zprávy míchají a zobrazují se podle stáří.

Organizační funkce

Kalendář je zpracovaný skvěle a je velmi přehledný

Operační systém Android zajišťuje slušnou nabídku organizačních aplikací. Kalendář je vyveden přehledně a nabízí zobrazení dne, týdne, měsíce či agendy. Samozřejmostí je spolupráce s kalendářem Gmail, což se hodí například při vytváření nové události – můžete si vybrat, do kterého kalendáře událost zapíšete. Bohužel jsem nenašel ani úkoly, ani poznámky, takže tyto vlastnosti Motorole pravděpodobně chybí.

Prohlížeč dokumentů Office bohužel nezvládá jejich editaci, správa účtů je velmi pohodlná

Alespoň zde nalezneme aplikaci QuickOffice, která dokáže zobrazovat Office dokumenty. Neumí je však ani vytvářet ani editovat.

Když zmíním ještě kalkulačku, tak z organizačních funkcí je to nejspíše vše a musím říct, že v této oblasti mne Motorola opravdu zklamala. Možná jsou další funkce schované někde ve sklepení prostředí MotoBlur.

Datové funkce

V datových funkcích vás Motorola Backflip rozhodně nezklame. Dovoláte se s ní jak v sítích GSM, tak v sítích třetí generace, a to na téměř všech dostupných frekvencích. Na internet se můžete připojit pomocí GPRS/EDGE třídy 12 nebo HSDPA s rychlostí stahování až 7,2 Mbps. Pokud se pohybujete kolem WiFi hotspotů, jistě vás potěší přítomnost WiFi 802.11 b/g.

Z datových funkcí by nemělo chybět takřka nic

S počítačem se Motorola Backflip dokáže spojit skrze microUSB konektor nebo Bluetooth 2.0 + EDR. Jako poslední nesmí chybět A-GPS, které využívají vestavěné Google Mapy.

Zhodnocení

Zhodnotit Motorolu Backflip není rozhodně nic jednoduchého. Určitě se jí nedá upřít celkem slušná atraktivita. Android 2.1 ve spojení s exkluzivní konstrukcí a kvalitním zpracováním by mohlo oslovit nejednoho potenciálního zákazníka.

Ovšem Backflip doplácí hlavně na jednu věc – výkon. Ten je u Motoroly Backflip tak žalostný, že jí zkrátka nemohu doporučit nikomu, kdo chce opravdu plnohodnotný operační systém Android. Když k tomu přičteme nemožnost upgradu Androidu 1.5 na 2.1 v Evropě, tak musím bohužel konstatovat, že Motorola Backflip zůstane nejspíš v paměti mobilních nadšenců pouze jako efektní vyklápěcí smartphone s unikátní konstrukcí.

Za zapůjčení telefonu děkujeme eshopu http://chytremobily.cz/, kde můžete Motorolu Backflip také zakoupit (zde). I když je telefon prodáván jako použitý, rozhodně je to lepší volba, neboť standardní cena 10 000 Kč je naprosto neadekvátní.

motorola-backflip
Klady
  • Backtrack
  • operační systém Android
  • unikátní konstrukce a kvalita zpracování
Zápory
  • horší hardwarová klávesnice
  • nemožný upgrade na Android 2.1 v Evropě
  • mizerný výkon
Diskuze ke článku
borneo kid
mně se tahle konstrukce moc nelíbí... takhle bude qwerty klávesnice pořád na takovým místě, kde jí může něco poškrábat..zadní panel mobilu u mně pořád vypadá moc poškrábaně... u vás ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze