Mobily Lenovo v Česku: úspěšný start a velké ambice (rozhovor)

Značku Lenovo nemusíme nijak představovat. Světová i česká notebooková jednička ale do Česka vstoupila i se svými telefony. Mezi smartphony je poměrně nováčkem, tedy alespoň co se týče působnosti na tuzemském trhu. Jak se Lenovu daří po necelém půlroce působení v České republice? A jaké má ambice?

Nepřehlédněte:

Za rozhovor děkujeme Michalu Lojkovi – smartphone manažerovi Lenovo Česká republika

1) Jste třetí největší výrobce na světě, jaké máte ambice na saturovaném českém trhu?

První rok beru jako rok pokorného učení. Našim cílem je detailně poznat tuzemský trh a jasně se na něm identifikovat. Chceme zvládnout všechny potřebné pilíře k tomu, abychom byly úspěšní, tedy komunikaci s dodavateli, servisy, prodejci, médii atd. Ambice v horizontu 3 let však máme totožné, jako u tabletů, notebooků a PC.

Odvětví smartphonů a PC značky Lenovo nejsou dvě oddělené divize, mají k sobě velice blízko. Vše, co jsme se v počítačích naučili, nyní implementujeme do telefonů. Nabízí tedy hlubší propojení, o tom však zatím více hovořit nebudu. Mimochodem, Česká republika je první zemí v Evropské unii, kde se smartphony značky Lenovo začaly distribuovat oficiální cestou. Další země následovaly teprve po

TIP: Recenze Lenovo Vibe X2 – Barevný a chutný sendvič

2) Jaká je vaše pozice teď?

Bez nadsázky mohu prozradit, že se oficiální vstup smartphonů Lenovo na tuzemský trh opravdu podařil a v současné době nás trápí jedna jediná věc, a to fakt, že jsme byli při objednávkách značně při zemi. Zájem je totiž obrovský.

3) Před vaším příchodem působili na českém trhu neoficiální prodejci – jak se od nich nyní chcete odlišovat a komunikovat to mezi zákazníky – jsou zde odlišné ROM a podobně.

Šedý dovoz již téměř vymizel, respektive v době, kdy se tito dovozci dozvěděli o plánovaném oficiálním vstupu smartphonů Lenovo na tuzemský trh, přestali „šedivky“ dovážet a soustředili svou pozornost na šedý dovoz jiných značek. Učíme zákazníky, že nákup z oficiální distribuce je mnohem lepší volbou, a to ne pouze vzhledem k záruce, ale také případnému servisu a podpory ze strany výrobce. Ti, kteří se již jednou spálili, to dobře vědí.

Lenovo

Když jsem nastoupil do své pozice, vyzkoušel jsem si smartphony značky Lenovo z neoficiálního dovozu, a byl jsem, slušně řečeno, poněkud rozčarován. Díky různým „custom ROM“ ze stran dovozců se většinou jednalo o nestabilní a nepříliš funkční zařízení. Nedivil bych se, kdyby zákazníci, kteří si v nevědomosti pořídili telefon, který nebyl certifikován pro použití v ČR, už příště neměli chuť zakoupit další produkt značky Lenovo. Snaha dovozců byla v rozporu s českou legislativou a my se tento dojem snažíme rychle změnit.

4) Jak byste popsal český trh, na co lidé slyší, co je pro ně důležité?

Samozřejmě poměr ceny a výkonu. My si na rozdíl od jiných dodavatelů telefony nenecháváme vyrábět, ale naopak vlastníme svou výrobu. Díky tomu zákazníkům nabízíme velmi dobrý poměr ceny a výkonu. Dalším velmi důležitým faktorem je důvěryhodnost značky. V tom pro nás spatřuji obrovskou výhodu, neboť jako největší výrobce počítačů se Lenovo těší značné důvěře zákazníků.

5) Chystáte ve větší míře také vlastní wearables. Mimo náramek také chytré hodinky a podobně?

Ano, chystáme, je to trend. Chtěl bych v tuto chvíli upozornit na skvělé doplňky, které jsou již prodejních pultech. Například „nacvakávací“ Vibe X2 bluetooth speaker se zvukem od JBL udělá z telefonu Lenovo Vibe X2 přímo geniální „soundstation“.

6) Lenovo Z2 Pro – drahý vlajkový model, jak si vede?

Lenovo Vibe Z2 Pro startoval na částce 17 999 Kč, přičemž mnoho zákazníků si myslelo, že si na „nováčka“ dost troufáme. Při oficiálním vstupu jsme se však rozhodli dát naším zákazníkům dárek v podobě suverénně nejlepší nabídky na trhu. Cenu jsme stlačili na 13 999 Kč. Lenovo Vibe Z2 Pro se tak zařadil mezi nejprodávanější smartphony v ČR a na podzim byl beznadějně vyprodán. Vstup se tedy opravdu povedl.

Lenovo Vibe Z2 Pro

TIP: Recenze Lenovo Vibe Z2 Pro – Bez slitování a kompromisů

7) Smartphony značky Lenovo nabízejí výhradně operační systém Android, ale ostatní zařízení z vaší nabídky (notebooky, tablety) pracují většinou pod taktovkou Windows. Jednoduchá otázka, nechystáte tedy Windows Phone telefon?

Bohužel, v současné době nemohu na tuto otázku odpovědět. O spolupráci se jedná, bližší informace však prozatím nemám.

8) Jak zapadá do strategie Lenova odkoupená Motorola?

Motorola zapadá do strategie Lenovo, jak se ale bude toto spojení nadále vyvíjet, prozatím nebudeme specifikovat. Jako každá velká akvizice si i tato musí „sednout“. Jisté však je, že akvizicí Motoroly se Lenovo stalo celosvětově třetím největším dodavatelem smartphonů. Tato akvizice také ještě více posílila globální duch společnosti Lenovo, již tak silný díky dědictví IBM.

Lenovo Motorola

9) Jak to vypadá s oficiální dostupností výrobků Motorola na českém trhu?

Určitě se dočkáme, ale je nutno si uvědomit, že smartphony Lenovo jsou dnes v podstatě narozené dítě. Zasluhují si tedy maximální pozornost. Budeme je hýčkat.

Děkujeme za rozhovor

Diskuze ke článku
Comby
Kašlať na Lenovo, ale Motorolu by sem mohli oficiálne dovážať.
moneytoo
Když je vlajková loď Lenovo Z2 Pro tak úspěšná, proč se přestává prodávat?
Bude u nas
Chci se zeptat jestli u nás bude Lenovo P90? A jestli ano tak kdy? Děkuji.
Zdeny
Pěkný rozhovor. Čím více hráčů na trhu, tím rozhodně lépe. Lonovu fandím

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze