Mobilní operátoři zbrojí proti nové bezpečnostní funkci Applu podobné VPN

aktualizováno
Mobilní operátoři zbrojí proti nové bezpečnostní funkci Applu podobné VPN
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Funkce Private Relay umožňuje předplatitelům iCloud skrýt svou identitu při brouzdání internetem
  • Mobilní operátoři jsou proti, Evropa údajně může přijít o digitální svrchovanost
  • Někteří operátoři v současnosti funkci Private Relay blokují

Jedna ze zajímavějších nedávno představených funkcí cloudového úložiště od Applu s označením Private Relay čelí kritice ze strany některých mobilních operátorů. Podle telegraph.co.uk podepsali operátoři Vodafone, Telefonica a T-Mobile otevřený dopis proti zpřístupnění zmíněné funkce.

Co je Private Relay?

V minulém roce představená funkce Private Relay, která je momentálně dostupná pouze v rámci beta testování možností iOS 15, funguje podobně jako VPN. Uživatelé využívající Private Relay tak při prohlížení internetu skrze proprietární prohlížeč Safari od Applu skryjí svou identitu, která zůstane neznámá nejen operátorům, ale dokonce i samotnému Applu.

V iOS 15.2 je funkce Private Relay defaultně deaktivovaná, Apple však naznačil, že by se v budoucnu mohlo jednat o nový standard (jakmile je dokončeno beta testování), který zvýší soukromí uživatelů. V čem je tedy Private Relay jiné oproti VPN a proč proti němu zbrojí mobilní operátoři?

Proč jsou mobilní operátoři proti?

Podobně jako se Facebooku a dalším společnostem nelíbí funkce omezení sledování aktivity uživatele na internetu (mimo samotnou aplikaci), představuje Private Relay pro operátory ztrátu kontroly nad velkým množstvím pro ně důležitých dat, na základě nichž mohou nabízet uživatelům další služby. V otevřeném dopise pak například varují i před tím, že Private Relay ohrozí digitální svrchovanost Evropy. Někteří uživatelé v Evropě i USA již dokonce zaznamenali, že jim operátor využití funkce Private Relay znemožnil, viz příspěvky na Twitteru.


Dalším důvodem, proč operátoři tak aktivně vystupují proti Private Relay, může být široká a snadná přístupnost služby, která bude dostupná všem uživatelům s placenou verzí úložiště iCloud. Na některých trzích však nebude Private Relay naopak vůbec nabízen. Jedná se o Čínu, Bělorusko, Kolumbii, Egypt, Kazachstán, Saúdskou Arábii, Jižní Afriku, Turkmenistán, Ugandu a Filipíny.

Diskuze ke článku
Stanislav Kadlec
Stanislav Kadlec
Aha dost dost dobrá věc to je jako blokátor reklam od Adguard. Šmejdi brečí že nemůžou sledovat a otravovat lidi s reklamou na míru. Kulový všechno pěkně zapnutý.
Janek Fanek
Janek Fanek
Myšlenka dobrá, zákonitě musela narazit, sledovat občany je svatá povinnost. Stovky případů zneužití dat uživatelů jsou zářným příkladem a jakési dobré úmysly operátorů pro zlepšení služeb, to nezakryjí. Bohužel uživatel moc možností nemá, pokud chce služby operátorů využívat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze