Češi, pozor na podvodníky ze Srí Lanky s předvolbou +94. Hlavně jim nevolejte zpět

1
Češi, pozor na podvodníky ze Srí Lanky s předvolbou +94. Hlavně jim nevolejte zpět
Fotografie: pixabay.com
  • Český telekomunikační úřad zaznamenal vyšší počet prozvánění ze zahraničních čísel
  • Jde o různá telefonní čísla, aktuálně nejčastěji s předvolbou +94 patřící Srí Lance
  • Podvodnému prozvánění zvanému „wangiri“ se sice nelze zcela vyhnout, ale máme rady, jak situaci řešit

Český telekomunikační úřad informoval o tom, že aktuálně zaznamenal vyšší počet prozvánění z různých telefonních čísel se zahraniční předvolbou +94 patřící Srí Lance. Jedná se o podvodnou prozváněcí metodu, tzv. „wangiri“. O podobných útocích jsme vás přitom informovali již několikrát.


Jak wangiri funguje?

Podvodníci, kteří wangiri (nebo také „one ring and cut“) scénář organizují, ho realizují skrze alternativní či IP operátory, jimž je ukraden číselný rozsah. Zákazník, který volá zpět například do Alžíru, hovor do těchto zemí nikdy neuskuteční, protože je přesměrován. Podvodník následně profituje z propojovacích poplatků. Dopátrat se původce je v těchto případech téměř nemožné.

Jak situaci řešit?

  • Na neznámá telefonní čísla ze zahraničí nikdy nevolejte zpět. Šlo by o zpoplatněný hovor podle cen volání do zahraničí.
  • Situaci operátoři průběžně monitorují a podvodná čísla blokují, aby na ně nebylo možné volat zpět. Podvodníci však mohou telefonní čísla měnit, proto nelze zcela zabránit tomu, aby k prozvonění nedošlo.
  • Pokud do zahraničí běžně nevoláte a chcete mít jistotu, že omylem nezavoláte nazpět na takové číslo, můžete si odchozí volání do zahraničí zablokovat.