THL 5000T
recenze

THL 5000T

Výdrž především
11

Ve střední třídě nalezneme velké množství telefonů. Výrobci se předhánějí v tom, kdo za lepší cenu přinese větší výkon. Čínské telefony v tom povětšinou jasně vítězí. Dnes se podíváme na telefon značky THL, který se ale snaží zaujmout především dlouhou výdrží na baterii a vyplnit tak část trhu, která bývá často opomíjená.

THL 5000T je méně vybavenou variantou modelu 5000. THL jej představilo v dubnu tohoto roku a oproti jeho vybavenějšímu sourozenci postrádá například NFC nebo disponuje pouze HD displejem. Díky několika málo ústupkům ale nabídne velice žádanou vlastnost, a to neskutečnou výdrž na baterii, která má kapacitu impozantních 5 000 mAh a udrží telefon na příjmu až několik dní i při velice intenzivním používání.

THL 5000T

THL 5000T – videopohled

Technické parametry THL 5000T

Kompletní specifikace
Konstrukce147,7 × 72,9 × 9,5 mm, 182 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:12 hodin
Dostupnostduben 2015, 5 500 Kč

Obsah balení

THL se v tomto ohledu velice snažilo a obsah balení je nadstandardní. Kromě klasického složení, jako je USB kabel, AC adaptér a sluchátek (i když ta už takovým standardem nejsou), zde nalezneme mimo samotného přístroje ještě ochranný zadní kryt, pouzdro, USB OTG redukci a dvě fólie na displej, z nichž jedna je aplikovaná přímo na zařízení. Čínský výrobce si tedy s balením dal záležet, což se v dnešní době, kdy mnohdy k telefonu nedostanete ani USB kabel, jen tak nevidí.

Design a konstrukce: klasika se neomrzí

Výrobce vsadil na vcelku elegantní design. Přední strana, tedy displej a rámečky okolo něj, vystupují nad povrch telefonu. Tento design není nijak nový, najít ho můžeme například u „zabijáka vlajkových lodí“ OnePlus One, přesto zaujme a v době dnešních „černých placek“ je to příjemné. Nad 5palcovým displejem se pak ukrývá přední kamera, akcelerometr a pohybový senzor spolu se sluchátkovým reproduktorem. Na dolní straně najedeme podsvícená senzorová tlačítka. S úzkými rámečky okolo displeje si výrobce hlavu nedělal, přesto, že by telefonu slušely o něco více.

Boky jsou vyvedeny ve stříbrné barvě a na první pohled se zdají jako vyrobené z kovu. Je to ovšem jen zdání a celý telefon je vyroben z plastu, až na boční tlačítka na pravé straně regulující hlasitost a vypínací tlačítko pod nimi. Horní hranu telefonu okupuje 3,5mm jack konektor a netradičně i microUSB port. Toto umístění chválíme. Při nabíjení a současném používání telefonu vám kabel nijak nepřekáží při ovládání. Levá strana je pak zcela prázdná a na spodní hraně je už pouze mikrofon.

Zadní kryt telefonu je vyveden z příjemného měkčeného materiálu, s jemnou strukturou. Na dotyk je velice příjemný a není náchylný na otisky prstů. Nahoře je umístěna čočka zadního 13Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou a dole si našel místo hlasitý reproduktor. Kryt je pak odnímatelný, ale k jeho sundání je potřeba velké množství síly.

Po odejmutí narazíte na obrovskou, 5 000mAh baterii, zabírající téměř veškerý prostor telefonu. Ta je uživatelsky nevyměnitelná. Nad ní se skrývají dva sloty na SIM karty. Jeden na miniSIM a druhý na microSIM kartu. Vedle nich se ještě nachází slot na microSD kartu, kterou si můžete rozšířit paměť telefonu o dalších 32 GB.

Kvůli velké baterii a její kapacitě se rozměry telefonu zastavily na 147,7 × 72,9 × 9,5 mm a jeho hmotnost je 182 gramů. Jistě tedy nehrozí, že byste ho v kapse neucítili. Pokud ale bereme v potaz zaměření telefonu na výdrž, pak je tato hodnota očekávatelná. Celkový dojem z konstrukce telefonu je ale dobrý, nic nevrže a neprohýbá se a působí jako velice kvalitně a bytelně zpracovaný.

Displej: vcelku průměr

THL dosadilo 5" IPS displej s HD rozlišením, tedy 1280 × 720 pixelů. Výsledná jemnost je tedy 294 ppi, což při běžném používání dostačuje. Díky technologii IPS se můžete těšit z dobrých pozorovacích úhlů, barvy se nijak výrazně nemění. Přední strana je chráněna tvrzeným sklem, což displeji dodá potřebnou odolnost proti menším škrábancům. Výtku máme pouze k jasu displeje. Ten je sice regulován automaticky, ale i při maximálním podsvícení je jas slabý a na slunci je problém s čitelností.

Zvuk: neoslní

Reproduktor v tomto modelů není nijak oslňující. Výrazné jsou výšky a basy jsou spíše zastřené. Navíc je zvuk velmi plechový. Umístění hlasitého reproduktoru zvolilo THL velmi nešikovně. Je na zadní straně a po položení telefonu na stůl si ho kompletně zakryjete a lehce přeslechnete příchozí hovor. Větší poslechový zážitek tak přinese 3,5mm jack konektor. Dodávaná sluchátka jsou špuntová a méně náročným posluchačům postačí.

Hardware: výkonem nenadchne

Pod kapotou THL 5000T tepe osmijádrový procesor MediaTek 6592 taktovaný na 1,4 GHz s grafickým akcelerátorem Mali-450MP. Operační paměť je, bohužel, pouze 1 GB a po spuštění máte k dispozici 585 MB volné RAM. Na chodu se po nainstalování aplikací tak její nedostatek občas projeví lehkým zapřemýšlením, zvláště při přepínání aplikací. Vnitřní paměť se zastavila na 8 GB, z nichž je po prvním spuštění použitelných 4,27 GB, ale můžete jí rozšířit pomocí microSD karty až o 32 GB, na kterou lze, mimo dat, instalovat i aplikace. V benchmarku AnTuTu dosáhl okolo 27 300 bodů. Podobný výkon můžeme najít například u Xiaomi Redmi Note či Xiaomi Mi 2.

Uživatelské prostředí: ty nadstavby

Od čínských značek jsme poměrně zvyklí na velké přizpůsobení Androidu a THL není výjimkou. Nad Androidem ve starší verzi 4.4.2 KitKat se setkáme s grafickou nadstavbou. Ta se sice v mnohém podobá čistému Androidu, ale vzhled ikon si THL značně upravilo. Mírným překvapením pro vás může být první zapnutí telefonu, který nepožaduje volbu jazyku, ale rovnou nabídne prostředí telefonu v angličtině, přesto, že jsme měli přístroj určený pro českou distribuci. Také na začátek neproběhne žádné pokročilejší nastavování, takže pak musíte složitě do nastavení a přidávat účty a vše nastavovat postupně. Začátečník by tak mohl mít zprvu problémy.

Navzdory svým čínským konkurentům, kteří vynechávají tlačítko menu a aplikace se zobrazují rovnou na ploše, si menu s aplikacemi ponechalo. Horní lišta je poté bez většího zásahu nadstavby. Schémata, kterými si můžete měnit vzhled prostředí THL vynechalo. Během používání jsme se párkrát setkali s trhanými animacemi a to především u přepínání aplikací a rychlým scrollováním v menu a také s nepřeloženými nastaveními do češtiny.

Zamykací obrazovka je klasická ve stylu Androidu. Pod displejem se poté sekáme se třemi senzorickými, podsvícenými tlačítky. Ta reagují na dotyk bez problémů, podsvícení je ovšem slabší.

Baterie a výdrž: silná stránka

Baterie je největší zbraní THL 5000T, kapacita 5 000 mAh je opravdu obrovská stejně tak, jako její výdrž. Telefonu nedělá problém přežít 3 dny náročného používání s automatickou regulací jasu, zapnutou Wi-Fi a přítomností na síti 3G. THL 5000T tak nechává většinu dnešní smartphonů daleko za sebou. Jedinými konkurenty mu jsou THL 5000, tedy vybavenější sourozenec, nebo Lenovo A5000, které má ale „pouze“ 4 000mAh baterii.

V našich standardizovaných testech výdrže baterie telefon zvládl streamovat video při rozlišení 720p celých 724 minut a to je úctyhodná výdrž. Nabitý na 80 % byl poté za 220 minut, což odpovídá kapacitě baterie. Na 100 % jsme se dostali po 252 minutách.

Kupodivu největší problém měl telefon při menším používání. Po 3 hodinách nečinnosti se nám stávalo, že baterie poklesla o 10 %, zatímco snížit nabití baterie při běžném používán o 10 % je úkol na 6 až 7 hodin. Telefon také nemá žádného pokročilejšího správce napájení, který by nabízel ještě lepší hodnoty ve výdrži.

Fotoaparát: v hlavní roli šum

THL 5000T je vybaveno 13Mpx fotoaparátem s přisvětlovací LED diodou a autofokusem. Prostředí fotoaparátu je jednoduché, přehledné a pracuje se s ním rychle. K dispozici jsou dvě spouště, jedna pro focení a druhá pro natáčení videa a mimo to, notná dávka nastavení jako je HDR, blesk a vyvážení bílé nebo ISO. Videa můžete natáčet v rozlišení až 720p při 30 snímcích za sekundu. Samotný fotoaparát pak ale nepodává příliš přesvědčivé výsledky. Fotografie postrádají detaily i za dobrých světelných podmínek a s ubývajícím světlem značně přibývá šum. Hardwarová spoušť fotoaparátu zcela chybí.

THL 5000T – testovací video, 720p, exteriér

Přední fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a na základní focení selfie fotek postačí, avšak žádný zázrak nečekejte a selfie telefon hledejte v jiných vodách.

Konektivita: klasické složení

Telefon samozřejmě nepostrádá ani datové funkce. K internetu se připojíte pomocí Wi-Fi 802.11b/g/n a 3G sítě na obou SIM kartách. Wi-Fi nás příjemně překvapila, k síti je telefon schopen se připojit do 2 sekund po přihlášení a signál je velmi stabilní. LTE ale nehledejte, zato je tu podpora HSPA sítí. Jinak nechybí Bluetooth 4.0 a USB host. Též na NFC se nedostalo, což zamrzí, protože ho konkurence v té samé cenové kategorii již nabízí. Prohlížeč je pak klasický, jen by to chtělo zapracovat na plynulosti.

Závěrečné zhodnocení a konkurence: zaměřeno na baterii

THL bojuje v Evropě o své místo a rozhodlo se s tímto modelem vyplnit díru na trhu ohledně výdrže a to se mu daří. Pokud hledáte telefon s neskutečnou výdrží, anebo se vám jen prostě nechce každý den hledat nabíječku, a zároveň vám nedělá problém přehlédnout nějaké to zadýchání a zpomalení systému, pak by mohlo být THL 5000T tou správnou volbou.

THL 5000T

Nečekejte tenkého a načinčaného krasavce, ale nenápadný telefon, který vás ohromí výdrží, za kterou si zaslouží potlesk. Pokud ale výdrž není prioritou, je okolo spoustu konkurenceschopných zařízení a THL to nebude mít lehké. Z velké části na tom má podíl sekané prostředí a horší fotoaparát. Také bychom ocenili novější verzi systému a jistou konzistentnost prostředí. U některých systémových ikon si lze všimnout lehkého rozmazání a prostředí tak vypadá, jako narychlo spíchnuté horkou jehlou. Nepomáhá tomu ani občasné nepřeložení nastavení do češtiny, takže i pokud si češtinu nastavíte, setkáte se na pár místech s angličtinou.

THL 5000T je zkrátka telefonem zaměřeným na baterii a nic jiného neočekávejte. Svou primární funkci tedy plní na výbornou, avšak má také spoustu neduhů. Cenovka okolo 5 000 Kč nenadchne, ale ani neurazí.

Konkurence:

Konkurencí by mu mohlo být THL 5000, které má identickou baterii, avšak FullHD displej a NFC. Cenově se ale pohybuje nad 6 000 Kč.

TIP: Recenze THL 5000 – Sbohem, zásuvky

THL 5000T

Ze stájí Microsoftu můžeme jmenovat Lumii 640 LTE, která oproti THL nabídne přítomnost LTE, zato ale chybí funkce USB host. Prodává se nyní okolo 4 500 Kč.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 640 – Střední třída s Windows Phone

Lumia 640

Ze známějších výrobců je konkurencí například LG Spirit LTE, který se pochlubí hlavně zmiňovaným LTE a jemnějším displejem. Nevýhodou je oproti THL horší fotoaparát. Cena se pohybuje okolo 4 500 Kč.

TIP: Recenze LG Spirit – Vyvážený koktejl výbavy a příznivé ceny

LG Spirite LTE

Dalším konkurentem by mohlo být Lenovo A5000, které také oplývá nadprůměrnou kapacitou baterie, v tomto případě je to ale „jen“ 4 000 mAh. I fotoaparát má nižší rozlišení a to 8 Mpx. Oproti tomu ale potěší příznivější cena, která se pohybuje lehce pod 4 000 Kč.

TIP: Recenze Lenovo A5000 – Střední třída s nadprůměrnou výdrží

Lenovo A5000
thl-5000t
Klady
  • dva sloty na SIM karty
  • možnost instalace aplikací na kartu
  • skvělá výdrž na baterii
  • bohaté balení
Zápory
  • umístění hlasitého reproduktoru
  • horší kvalita fotoaparátu
  • hůře optimalizované prostředí
  • absence LTE a NFC
Diskuze ke článku
Wasted
1GB ram, hm, škoda, s 2GB ram by to bylo lepší. Místo redukce, krytu a fólií.
LenovoFan
Za tu cenu se dají pořídit i lepší telefony. Ta výdrž je asi opravdu jediná výhoda toho mobilu.

Jinak pěkná recenze.
Peta
Jeee holka :)
Kensi Deeks Blye
Kensi Deeks Blye
Skvělá recenze. Možná by se mohla Jarka objevit i v mobilecastu někdy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze