Samsung Galaxy Young 2
recenze

Samsung Galaxy Young 2

Podruhé pro mladé
12

Výrobci mobilních zařízení se nezaměřují jen na high-end modely, ale snaží se uspokojit všechny zákazníky. A právě dnešní kousek se bude líbit především nenáročným uživatelům, jelikož nabízí základ v podobě 3,5palcového displeje nebo jednojádrového procesoru. Najdeme tu však například podporu NFC či Android 4.4 KitKat, cena se přitom pohybuje okolo 2 300 Kč.

Galaxy Young 2 je nástupcem modelu Young, který k nám zavítal již více než před rokem. Tehdy to byl kousek pro naprosté začátečníky, nabízel 3,27palcový displej či základní procesor. Nyní se dočkáváme mírné evoluce, jelikož tu příliš změn nenajdeme. Hlavními odlišnými znaky jsou větší displej, novější procesor nebo přítomnost Androidu 4.4 KitKat. Kupodivu zde ale narazíme na menší paměť RAM. V ostatních ohledech jsou si potom velmi podobní. Celkově se tedy jedná o telefon pro méně náročné uživatele, kteří potřebují volat, SMSkovat, občas kouknout na internet a zahrát si i nějakou tu hru. No a přesně k tomu je také určený.

Porovnání: Galaxy Young a Young 2
Samsung Galaxy Young Samsung Galaxy Young 2
rozměry 109,4 × 58,6 × 12,5 mm 109,8 × 59,9 × 11,8 mm
hmotnost 112 g 108 g
displej 3,27" 3,5"
čipset ARM Cortex-A5 ARM Cortex-A7
RAM 768 MB 512 MB
Porovnání: Galaxy Young a Young 2

Obsah balení:

  • USB kabel
  • nabíjecí kabel
  • pecková sluchátka
  • úvodní příručka

Technické parametry Samsung Galaxy Young 2

Kompletní specifikace
Konstrukce109,8 × 59,9 × 11,8 mm, 108 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 24 FPS
ChipsetARM Cortex-A7, CPU: 1×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:24 hodin
Dostupnostsrpen 2014, ?

Samsung Galaxy Young 2 – rychlý videopohled

Design a konstrukce: oblázek s falešnou kůží

Díky menšímu displeji je telefon opravdu kompaktní a se svými rozměry 109,8 × 59,9 × 11,8 mm se bez problému vejde i do menší ruky. Na přední straně pod displejem najdeme jedno hardwarové tlačítko a dvě senzorová. Ty však nedisponují podsvětlením ani vibrační odezvou, občas tedy budete tápat. Nad displejem potom najdeme pouze reproduktor na volání a logo výrobce, žádná čidla ani notifikační LED diodu tu nehledejte.

Telefon se vyznačuje především kompaktními rozměry

Poměrně zajímavá je úprava zadního krytu, jelikož místo obyčejného lesklého či matného plastu tu máme rovnou imitaci kůže, kterou určitě znáte například z modelů Galaxy Note 3 a Note 4. Samsung se tedy rozhodl použít toto ozvláštnění i v nejnižší kategorii, což se může řadě uživatelů líbit a telefon díky tomu vzhledově nespadá do šedého průměru. V horní části se potom umístila čočka fotoaparátu a hlasitý reproduktor.

Falešně kožený kryt ozvláštňuje vzhled modelu

Co se týče dalších prvků na těle zařízení, tak na horní straně najdeme 3,5mm jack konektor, naopak na spodní straně se umístil nabíjecí konektor. Tlačítka si zabrala oba boky telefonu, vypínací tlačítko se nachází na pravém boku a hlasitost budete regulovat tlačítky na levém boku. Samotné umístění je povedené a spolehlivě se také tisknou.

Konstrukce je na dobré úrovni

Celkové zpracování je na dobré úrovni, narazíme tu však na problém s mezerou mezi přední částí a bokem telefonu, neboli podobný neduh, který se objevil u modelu Galaxy Note 4. Nejedná se však o zásadní nedostatek a používání vám to znepříjemňovat nebude. Jinak tu nenarazíme na nepříjemné povrzávání a telefon se díky zaobleným tvarům příjemně drží. Úprava zad připomínající kůži přispívá k jistému úchopu, vyklouznutí tedy nehrozí a navíc i dodává neotřelý vzhled. Hmotnost 108 gramů je standardní.

Displej: oku nelahodí

Zobrazovací panel dorostl na 3,5 palce, rozlišení však zůstalo stejné jako u předchůdce, čili 320 × 480 pixelů. Výsledná jemnost tedy činí nijak oslnivých 165 pixelů na palec a hrubší rastr už je pozorovatelný. Kvůli použití TFT TN panelu jsou na tom špatně i pozorovací úhly a při náklonech dochází k nemalému zkreslení. Čitelnost na přímém slunečním světle potom není zcela zavrženíhodná, musíte se však na displej dívat opravdu zpříma.

Displej bohužel není příliš kvalitní

Jelikož se nad displejem nenachází žádná čidla, chybí tedy i automatická regulace jasu. Naštěstí si však jas můžete rychle nastavit přímo v notifikační liště. V této cenové kategorii výrobce nesáhl ani po tvrzeném sklíčku, musíte tedy dávat pozor především na vlasové škrábance, které se mohou objevit i při běžném používání. Celkově se nejedná o zobrazovač, který bychom mohli pochválit, u modelu s touto cenovkou je to však pochopitelné a rozhodně to není vyvrhel, na který se není možné podívat.

Zvuk: chrastítko to není

I když se může zdát, že za cenu lehce nad 2 000 Kč bude telefon disponovat reproduktorem pouze na hlasitá upozornění a na okrasu, není tomu tak. Jeho kvalita reprodukce je totiž na poměrně dobré úrovni a najdeme tu i náznaky basové složky, je tedy použitelný i na občasný poslech hudby. Hlasitost je potom dostatečná a na příchozí notifikace vás upozorní spolehlivě.

Samsung Galaxy Young 2

Po připojení kvalitnějších sluchátek do 3,5 mm jack konektoru na vás čeká mnohem lepší hudební zážitek a zde už na žádné nedostatky nenarazíte. Kvalitní reprodukci však poskytnou i dodávané pecky. K úplnosti potom nechybí ani nastavitelný ekvalizér.

Baterie a výdrž: standard

Uživatelsky vyměnitelná baterie dostala kapacitu 1 300 mAh a s ohledem na výbavu se jedná o klasickou hodnotu. Celkově se jedná spíše o jednodenní telefon, a i když vám může večer baterie hlásit ještě okolo 30 %, do druhého dne už to většinou nestačí. S perným dnem však nebude mít problém, klidně mu tedy můžete naložit surfováním na internetu či hraním her, do večera vás neopustí. Pokud naopak používání omezíte, počítejte i se dvěma dny provozu.

Baterie vám poskytne dostatek energie na celý perný den

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 5 hodin a 59 minut, tedy celkem slušný výsledek. Například Vodafone Smart 4 mini vydržel pouze 4 hodiny 25 minut. Pokud výdrž srovnáme s předchůdcem, tak se nejedná o žádné zlepšení, jelikož i tam jsme narazili na baterii se stejnou kapacitou. Galaxy Young první generace vydržel přehrávat video celkem 6 hodin a 24 minut, jednalo se však o rozlišení 360p. Rychlost nabíjení se potom nese v klasickém duchu, do 80 % to potrvá 1 hodinu a 38 minut, do plné kapacity si počkáte 2 hodiny a 24 minut.

Hardware: jednojádrový základ

Telefon pohání už dnes směšně vypadající jednojádrový procesor na architektuře ARM Cortex-A7 a tomu sekunduje 512 MB RAM, přičemž po naběhnutí bude volná přibližně polovina. Vnitřní paměť má hodnotu 4 GB, uživateli dostupné budou však pouze 2 GB. Určitě tedy oceníte slot pro paměťové karty až do velikosti 32 GB, na níž jdou některé aplikace, například objemnější hry, přesunout. Grafickou část má potom na starosti jednojádrový čip ARM Mali-400 MP.

Výsledky benchmark testů: AnTuTu, Quadrant, NenaMark 2 a Vellamo

Výkonu na rozdávání telefon opravdu nemá a občas nezvládá ani sám sebe. Například benchmark AnTuTu při každém dokončení testu spadl, stejně jako 3DMark, který ani nedokázal udělit skóre. I tak si však bez problémů zahrajete například Subway Surfers, Hungry Shark Evolution nebo Asphalt Overdrive, a zařízení zvládne i Dead Trigger 2. U náročnějších her typu Asphalt 8 narazíte na problém s malou vnitřní pamětí, jelikož 1,6 GB si najednou v podstatě nestáhnete. V prostředí na razantnější zpomalení nenarazíte, počkáte si však především při spouštění aplikací.

Prostředí a software: snaživý KitKat

Prostředí zajišťuje Android ve verzi 4.4.2 KitKat a narazíme tu pochopitelně také na nadstavbu TouchWiz. Celkově je prostředí shodné například s modelem Galaxy Ace 4. Z předinstalovaných aplikací zde najdeme tradiční komplet od Googlu, který zahrnuje Gmail, Mapy, Hangouts, Hudbu nebo YouTube. Dále tu narazíme pouze na Samsung aplikaci Galaxy Apps nebo aplikaci Hry od Gameloftu.

Vzhled prostředí a předinstalované aplikace

Plynulost prostředí je na poměrně dobré úrovni a při pohybu po hlavních obrazovkách či v menu na záseky nenarazíte. Při čem už ale poznáte slabší procesor a menší RAM je spouštění aplikací, a to v podstatě jakýchkoliv. Nezáleží na tom, jestli se jedná o Gmail, Google Play nebo Poznámku, jednoduše si počkáte, což může být občas otravné. Především Gmail si dává vždycky na čas.

Fotoaparát: spíše do počtu

Fotoaparát nabídne rozlišení 3,2 Mpx s poměrem stran 4:3. Postrádá navíc funkce jako automatické zaostřování nebo přisvětlovací LED diodu. Sami určitě tušíte, že se nejedná o příliš použitelnou kombinaci. Za dobrých světelných podmínek jsou však fotografie v rámci možností povedené. S ubývajícím světlem však razantně přibývá šum a kvůli absenci ostření zapomeňte na focení blízkých předmětů.

Testovací fotografie

Telefon také dokáže natáčet video, a to v rozlišení 640 × 480 pixelů. Kvalita sice není zavrženíhodná, na velké obrazovce si ale své výtvory jistě pouštět nebudete. Na displeji zařízení však vypadá vcelku povedeně, což bude většině uživatelů postačovat.

Samsung Galaxy Young 2 – testovací video, 480p

Multimediální funkce: klasika na malém displeji

Začněme hudebním přehrávačem, který není třeba popisovat, jelikož se jedná o dobře známou Google aplikaci Hudba Play. Ta nabízí klasické rozdělení skladeb podle interpretů, žánrů, alb či jednotlivých skladeb. V nastavení potom nechybí nastavitelný ekvalizér. V telefonu najdeme také FM rádio s funkcí RDS nebo možností nahrávaní.

Galerie vám umožní prohlížet pořízené fotografie, přičemž z úprav je k dispozici pouze oříznutí a otočení. K prohlížení videí a sledování filmů potom využijete aplikaci Videa, která však nepodporuje například formát .avi, pro tento typ souborů tedy určitě sáhněte po alternativním přehrávači z Google Play. Chybí také podpora externích titulků.

Konektivita: na NFC se dostalo

V této nejnižší třídě jistě překvapí implementace funkce NFC, kterou obvykle vídáme až u řádově dražších modelů. Dále zde najdeme Wi-Fi b/g/n nebo datového připojení v podobě EDGE, GPRS, HSPA+, na LTE tu pochopitelně nenarazíme. Nechybí tu také Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0, které si poradí například s chytrými hodinkami nebo bezdrátovými sluchátky. K počítači se potom telefon připojí jako multimediální zařízení (MTP). Zmíníme ještě absenci USB OTG, flash disk tedy nepřipojíte.

Samsung Galaxy Young 2

Závěr: pro malé a nenáročné

Celkově nabízí telefon základní výbavu a poslouží tak hlavně nenáročným uživatelům nebo se stane vhodným adeptem pro děti. Nabízí totiž na dnešní dobu malý a nepříliš kvalitní displej, základní fotoaparát či pomalé otevírání aplikací. Na druhou stranu ale překvapí přítomností NFC nebo kvalitou hlasitého reproduktoru, stejně tak herní výkon postačí i na náročnější tituly, i když s menšími detaily. Oslovit také může falešně koženými zády nebo cenou, která se pohybuje okolo 2 300 Kč, což však za daný hardware není dechberoucí hodnota a konkurence za tento peníz nabídne i lepší výbavu.

Samsung Galaxy Young 2

Konkurence:

Pokud vám k srdci přirostla úhlopříčka 3,5 palce, je zde alternativa v podobě Alcatelu OneTouch Pop C1. V tomto případě se setkáme s papírově výkonnějším dvoujádrem od MediaTeku, které však ve skutečnosti nabízí stejný výkon. Najdeme tu ještě horší, 2Mpx fotoaparát, a rozlučte se naopak s funkcí NFC. Největší výhody však spočívají hned ve dvou slotech na SIM kartu a také ceně, která se pohybuje okolo 1 800 Kč.

Alcatel OneTouch Pop C1

Zbylá konkurence už nabízí větší displej s úhlopříčkou 4 palce. Prvním na řadě je Vodafone Smart 4 mini, který nabídne dvoujádrový procesor nebo 3Mpx fotoaparát. Chybí zde sice NFC, na druhou stranu tu ale máme pár milých drobností v podobě automatické regulace jasu, notifikační LED diody nebo možnosti natáčení videa v HD rozlišení. Boduje především také prodejní cenou, která činí 1 577 Kč, tedy o nějakých 700 korun méně než Samsung.

Konkurenta k dnešnímu modelu má také Sony, a to konkrétně Xperii E1. Ta sází například na procesor od Qualcommu, který zvládá natáčení HD videa a je výkonnější, nebo na větší baterii. Největším tahákem je zvukový výstup, který je zde velmi kvalitní. Automatická regulace jasu také přijde vhod. Cena je potom podobná Samsungu, tedy okolo 2 400 Kč.

Sony Xperia E1

Svůj model v této třídě nabízí také Huawei, neboli Ascend Y330, který se bude především lišit nadstavbou Emotion UI, která se může leckomu líbit. Jinak tu ale najdeme podobné parametry i cenu, chybí zde ale například funkce NFC.

Huawei Ascend Y330

Nesmíme také opomenout zástupce jiných platforem, konkrétně Nokii Lumii 530 s Windows Phone 8.1. Ta sebevědomě běží pod taktovkou čtyřjádrového Qualcommu taktovaného na 1,2 GHz, RAM paměť však zůstává beze změny, tomuto operačnímu systému to ale bohatě dostačuje. Je zde také lepší 5Mpx fotoaparát. Ruku v ruce s výbavou jde ale i cena, která činí 2 900 Kč.

Nokia Lumia 530
samsung-galaxy-young-2
Klady
  • NFC
  • hlasitý reproduktor
  • zadní kryt po vzoru dražších modelů
Zápory
  • nekvalitní displej
  • absence notifikační LED diody
  • pomalé spouštění aplikací
  • senzorová tlačítka bez odezvy
Diskuze ke článku
jase
Soukromé video.
Petr
U specifikace RAM máte pravděpodobně chybu. Píšete, že novinka dostala větší kapacitu RAM, i když v tabulce ma méně než starý model. Taková drobnost.
mrtvá žížala
kristova noho za toto nekdo plati ??? :o))) zdarma k nakupu nad 1000kc v Tescu, vetsi hodnotu to fakt nema... na tomto najit aspon jedine + tak to se clovek ale fest zapoti.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Toto za tuto cenu? Hodně špatný vtip.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze