Samsung Galaxy Ace 4
recenze

Samsung Galaxy Ace 4

Hrdý pokračovatel
62

Z oblíbenosti modelů se snaží výrobci vždy vydolovat maximum. Galaxy Ace byl oblíbený, a tak Samsung neváhal s pokračováním a nyní tu máme Ace s číslicí 4. Ten se bude snažit rozčeřit vody střední třídy SuperAMOLED displejem, 64bitovým procesorem nebo podporou NFC či LTE. Narazíme zde ale i na několik zaváhání.

Vždy, když vyjde úspěšný model, můžete si být jisti, že se dočká následovníka s číslicí dva, tři atd. A nevídáme to pouze u vlajkových lodí, čehož je dnešní kousek názorným příkladem. Ten už je čtvrtým pokračováním úspěšného modelu Galaxy Ace, který byl představen začátkem roku 2011, a mluvilo se o něm jako o zmenšené verzi tehdejší vlajkové lodi Galaxy S. Doba však postoupila a nyní už telefon žádnou souvislost s high-end modely nemá. I tak se však nový Ace nenechává zahanbit a ve střední třídě nabízí slušnou výbavu, která odpovídá cenovce kolem 4 500 Kč.

Samsung Galaxy Ace 4: oficiální fotografie

Obsah balení:

  • USB kabel
  • nabíjecí kabel
  • pecková sluchátka
  • úvodní příručka

Technické parametry Samsung Galaxy Ace 4

Kompletní specifikace
Konstrukce128,9 × 65,8 × 9,1 mm, 126 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:44 hodin
Dostupnostsrpen 2014, 5 399 Kč

Samsung Galaxy Ace 4 – videopohled

Design a konstrukce: s pruhem na zádech

Vzhled telefonů korejského výrobce je asi všem velmi dobře znám, stejně tak jako fakt, že se v podstatě nemění. Dnešní kousek není výjimkou a podle čelní strany není možné říci, o jaký model to vlastně jde. Právě přední strana a celkový oblý tvar tolik připomínají ostatní modely. Konkrétní rozměry činí 128,9 × 65,8 × 9,1 mm a hmotnost se zastavila na hodnotě 126 gramů.

Samsung použil už dobře známý design

Kromě 4,3palcového displeje se na přední straně umístila tlačítka, tedy jedno hardwarové a dvě senzorová. Nad displejem je potom výbava chudá, jelikož kromě mřížky reproduktoru tu narazíme pouze na přední kamerku, pro žádná čidla ani notifikační LED diodu se místo nenašlo.

Odlišujícím prvkem je vroubkovaný pruh na zádech

Na zadním krytu narazíme na jediný odlišující prvek, který zaujme na první pohled, a to vroubkovaný pruh táhnoucí se po celé délce zad. Jestli je toto ozvláštnění vhodné či líbivé už nechám na vás. Matná úprava zbytku zadního krytu je příjemná do ruky, nevyklouzává a v bílém provedení v podstatě nezaznamenáte otisky prstů. Všechny prvky se potom shlukly v horní části a jedná se o čočku fotoaparátu, přisvětlovací LED diodu a hlasitý reproduktor. Na horní straně narazíme na 3,5mm jack konektor, naopak na spodní straně na nabíjecí konektor. I tlačítka se umístila na protilehlých hranách, na pravé je to vypínací tlačítko a na levé se nachází tlačítka pro regulaci hlasitosti. Všechna tlačítka jsou vhodně umístěna a tisknou se poměrně lehce.

Celkové zpracování je na dobré úrovni

Pod zadním krytem najdeme kromě uživatelsky vyměnitelné baterie ještě dvojici slotů, jeden pro microSIM kartu a jeden pro paměťové karty. Celkově je konstrukce kvalitně zpracovaná, nikde nic nevrže a zařízení se příjemně drží v ruce. O vzhledu Samsungů každý víme své, někteří jej opěvují, někteří ze srdce nesnáší. V tomto bílém provedení ale vypadá vcelku elegantně, čemuž dopomáhá i lesklý stříbrný pruh táhnoucí se kolem displeje a mohl by tak zaujmout především ženy, telefon však pořídíte také v černém provedení.

Displej: SuperAMOLED s nižším rozlišením

Displej dorostl do velikosti 4,3 palců a jeho rozlišení činí 800 × 480 pixelů, což je s 217 pixely na palec podprůměr, při běžné vzdálenosti vám však rastr vadit nebude. Zaujme však použitá technologie, kterou je SuperAMOLED. Díky tomu je černá skutečně černá, displej se pyšní sytými barvami a nabídne i skvělé pozorovací úhly. Také čitelnost na přímém slunečním světle je dostatečná, i když horší než u kvalitních IPS panelů. Displej je krytý ochranným sklíčkem, které svou práci odvádí dobře a po dobu testování jsem nezaznamenal žádné škrábance.

Nebýt průměrného rozlišení, je displej opravdu povedený

Bohužel se ale musíte smířit s absencí automatické regulace jasu dle okolních podmínek, nastavení jasu lze však jednoduše provést v notifikační liště. Nepotěší také absence notifikační LED diody, která už je běžná i ve střední třídě, tento ústupek je tedy poněkud nepochopitelný. Jinak je ale displej velmi povedený, a i když bychom zde už mohli najít jemnější panel, jedná se o jedno z lákadel telefonu.

Zvuk: dobře naladěný

Hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně hned vedle čočky fotoaparátu. Jeho hlasitost je na dostatečné úrovni a na notifikace budete upozornění spolehlivě. Také kvalitou reprodukce se nenechá zahanbit a poslouží tak i na občasný poslech hudby, jelikož nepostrádá jednotlivé složky, ze kterých už tradičně vystupují výšky.

Samsung Galaxy Ace 4

Zvukové podání v podobě 3,5mm jack konektoru je potom na vyšší úrovni, kvalita je na velmi dobré úrovni a při připojení kvalitnějších sluchátek vám už snad nic nebude scházet. I přibalená sluchátka však podávají dostatečný výkon, zde tedy pochvala. Nechybí tu také nastavitelný ekvalizér.

Baterie a výdrž: více než den

Pod krytem najdeme uživatelsky vyměnitelnou baterii s kapacitou 1 900 mAh, což je i s ohledem na SuperAMOLED displej a poměrně výkonný procesor dobrá hodnota. To se projevilo také na výdrži a při běžném použití není problém telefon dobíjet jednou za dva dny. I když budete nekompromisně po celý den připojeni k internetu, hodinku si zahrajete náročnou 3D hru, kouknete na internet a poslechnete si pár oblíbených skladeb, telefon s vámi vydrží až do večera. Navíc je tu připraven také Ultra úsporný režim známý z dražších modelů, který nastaví černobílý displej a umožní použití pouze několika funkcí, a sice telefon, zprávy, internet, kalkulačka, poznámka, hodiny, Facebook a Google+. Nic víc není povoleno, výdrž baterie se však znatelně prodlouží, což se může leckdy hodit.

Samsung Galaxy Ace 4

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 9 hodin a 10 minut, tedy celkem slušný výsledek. Například Sony Xperia E3 s větší baterií vydržela pouze 5 a půl hodiny. Rychlost nabíjení se potom nese v klasickém duchu, do 80 % to potrvá 1 hodinu a 57 minut, do plné kapacity si počkáte 2 hodiny a 44 minut.

Hardware: 64 bitů ve střední třídě

Pod kapotou tepe čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 taktovaný na 1,2 GHz a tomu sekunduje 1 GB RAM, ze kterého zbude po spuštění asi 430 MB. Mnohem zajímavější je však fakt, že tento procesor podporuje 64bitovou architekturu. Co to ale znamená v praxi? Zatím v podstatě nic, jelikož Android doposud tuto architekturu nepodporuje, to by se mělo změnit až s příchodem nové verze Android L. Pokud tedy čekáte ultimátní výkon, musím vás zklamat. Není samozřejmě na škodu mít 64bitový procesor, reálnou výhodu vám to ale v současné době neposkytne, minimálně dokud nepřijde aktualizace na nový Android. Grafickou část pak má na starost čip Adreno 306.

Benchmar testy: AnTuTu, NenaMark 2, Vellamo a 3DMark

Vnitřní paměť čítá 8 GB, přičemž k dispozici máte po prvním spuštění zhruba 4,6 GB. Bez problémů ji ale můžete rozšířit až o 64 GB pomocí paměťových karet, na které jdou aplikace i přesunout. Díky těmto parametrům telefonu výkon nechybí a nebudou vám odepřeny ani nejnáročnější hry typu Asphalt 8 nebo Dead Trigger 2. V samotném prostředí je vše také svižné a nesetkáte se s pomalými reakcemi či záseky.

Uživatelské prostředí: čerstvý KitKat s TouchWizem

Prostředí zajišťuje Android ve verzi 4.4.4 Kitkat, tedy po Androidu 5.0 nejaktuálnější verze. Jak je u Samsungu zvykem, najdeme tu také nadstavbu TouchWiz. Celkově se prostředí podobá například vlajkové lodi Galaxy S5, je však ochuzené o různé vychytávky či režimy.

Prostředí zajišťuje známá nadstavba TouchWiz

Na zamykací obrazovce máte kromě odemčení ještě možnost rychlého spuštění fotoaparátu. Po odemčení se dostanete klasicky na úvodní obrazovky, kterých může být celkem pět a můžete si na ně přidávat libovolné widgety či zástupce aplikací. Není také problém mezi nimi cyklicky procházet. Notifikační lišta vám kromě upozornění nabídne rychlé nastavení jasu a nejpoužívanějších funkcí, jako je Wi-Fi, Bluetooth, mobilní data či NFC. Menu vám zobrazí kompletní seznam aplikací, který si můžete kromě abecedního pořadí uspořádat podle obrazu svého. V nastavení potom narazíte na zajímavé kruhové zástupce, které jsme poprvé viděli právě u vlajkové lodi. Tady je to však vyřešeno lépe a není problém se v nastavení zorientovat.

Notifikační lišta s rychlými funkcemi

Předinstalovaných aplikací zde najdete celou řadu. Kromě již tradičního kompletu od Googlu, který zahrnuje Gmail, Mapy, Hangouts, Hudbu nebo YouTube, tu narazíme také na aplikace jako Facebook, Evernote, Hry od Gameloftu nebo Galaxy Apps od Samsungu.

Menu s předinstalovanými aplikacemi

Co se týče plynulosti, tak i přes známé výtky k TouchWizu je prostředí velmi svižné a se záseky se zde v podstatě nesetkáte. Vypadá to tedy, že se výrobce konečně poučil a dal si s optimalizací opravdu záležet, což jedině chválíme.

Fotoaparát: 5Mpx průměr

Fotoaparát dostal do vínku 5Mpx snímač, který disponuje automatickým zaostřováním a nechybí i přisvětlovací LED dioda. Prostředí fotoaparátu nabízí výběr z osmi režimů, jako je například panorama, sport, noc nebo makro. V nastavení potom můžete zvolit rozlišení fotografie, hodnotu expozice či vyvážení bílé.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita snímků se řadí do průměru své kategorie. Za horších světelných podmínek trpí šumem a méně detaily, za dobrého světla však produkuje obstojné fotografie. V interiéru se opět setkáme s šumem, který bude záviset na světelných podmínkách. Focení blízkých předmětů v režimu makro však zvládá bez problémů.

Testovací fotografie

Video zvládá natáčet v rozlišení 1 280 × 720 pixelů s 30 snímky za sekundu a podporuje také kontinuální zaostřování. Výsledek je opět průměrný a na velké obrazovce si jej nejspíše promítat nebudete. Na displeji telefonu však video vypadá vcelku slušně.

Samsung Galaxy Ace 4 – testovací video, 720p

Přední kamerka se svým rozlišení 0,3 Mpx potom ničím neoslní a kvalitní selfies nečekejte. Na videohovory ale bohatě postačí, což je zřejmě hlavní účel tohoto prvku výbavy.

Multimediální funkce: klasický základ

Začněme hudebním přehrávačem, který není třeba popisovat, jelikož se jedná o dobře známou Google aplikaci Hudba Play. Ta nabízí klasické rozdělení skladeb podle interpretů, žánrů, alb či jednotlivých skladeb. V nastavení potom nechybí nastavitelný ekvalizér. V telefonu najdeme také FM rádio s funkcí RDS nebo možností nahrávaní.

Galerie vám umožní prohlížet pořízené fotografie. Snímky také můžete upravit pomocí Photo editoru, který však nejdříve musíte stáhnout přes obchod Galaxy Apps. Ten vám umožní přidat efekt, fotografii oříznout nebo orámečkovat.

K prohlížení videí a sledování filmů potom využijete aplikaci Videa, která však nepodporuje například formát .avi, pro tento typ souborů tedy určitě sáhněte po alternativním přehrávači z Google Play. Nechybí zde však podpora externích titulků i s českými znaky.

Telefonování: známé a spolehlivé

K telefonování využijete klasickou aplikaci Telefon, která vám umožní vytáčet čísla a pracovat s vaším seznamem kontaktů, který se synchronizuje s Google účty, Facebookem nebo Skype kontakty. Kvalitní je i samotný hovor, jelikož je reproduktor dostatečně hlasitý.

Zprávy: nic se nemění

Funkci psaní zpráv pochopitelně najdeme v každém telefonu a nejinak je tomu i zde. K dispozici je klasická Samsung aplikace Zprávy. Telefon samozřejmě podporuje českou klávesnici spolu s automatickou opravou a predikcí slov. Psaní můžete provádět také tahem po klávesnici, neboli swypováním.

Ke kontrole svých emailů využijete dvě aplikace, nativní E-mail a dobře známý Gmail. Obě aplikace fungují na stejném principu a s příchodem nové aktualizace i Gmail využijete nejen pro účty Google. Stejně jako ve zprávách zde nenarazíme na nějaké převratné funkce, vše funguje tak, jak má.

Organizační funkce: bez dokumentů

Z těchto funkcí asi nejvíce pocítíte absenci prohlížeče dokumentů, který si musíte nejdříve stáhnout, což ale není takový problém. Jinak ale telefonu nechybí například budík, stopky či odpočet času. K zaznamenávání schůzek poslouží kalendář přejmenovaný na S Plánovač a vhod přijdou také Poznámky. Nechybí tu ani správce souborů, nazvaný Moje soubory, nebo kalkulačka.

GPS a navigace: rychlé zaměření

Zařízení nechybí GPS modul, který poslouží jak pro zjištění vaší polohy, tak i pro její sdílení s vašimi přáteli pomocí různých aplikací. Jako mapovou aplikaci zde máme klasické Mapy od Googlu, které fungují spolehlivě, stejně tak i samotná GPS s podporou A-GPS i GLONASS. Zaměření polohy proběhne vždy spolehlivě a v rámci několika málo vteřin.

Datové funkce a konektivita: vše, co je třeba

V této kapitole nás model potěšil, jelikož na střední třídu disponuje všemi potřebnými funkcemi. K internetu se připojíte buď pomocí Wi-Fi b/g/n nebo datového připojení v podobě EDGE, GPRS, HSPA+ a také LTE. Najdeme tu také NFC nebo Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0, které si bez problémů poradí například s chytrými hodinkami či bezdrátovými sluchátky. K počítači se potom telefon připojí jako multimediální zařízení (MTP). Jediným nedostatkem může být absence USB OTG, flash disk tedy nepřipojíte.

Samsung Galaxy Ace 4

K surfování určitě potřebujete prohlížeč, který je zde zastoupen Chromem od Googlu a klasickým Prohlížečem. Oba nabízejí velmi podobné funkce a za zmínku stojí snad pouze absence technologie Flash. Při práci s ním jsem však byl spokojen, vše je totiž ukázkově svižné.

Závěr: svědomitý nástupce

Jako již čtvrtý pokračovatel úspěšné řady Ace to neměl dnešní kousek lehké, jelikož musel obstát a nabídnout dobré parametry s příjemnou cenou a stát se tak hrdým nástupcem. V opačném případě by jenom čerpal ze známého názvu, jak to vídáme například u zmenšenin vlajkových lodí.

Jedním z lákadel telefonu je displej. Neoslní sice jemností, avšak použitá technologie SuperAMOLED odvádí skvělou práci a na displej se díky živým barvám příjemně dívá. Zaujaly mě také výborné pozorovací úhly panelu. Boduje přítomností moderních funkcí jako LTE či NFC a potěšující je i výdrž na baterii, která poskytne i dva dny provozu.

Samsung Galaxy Ace 4

Žádné výrazné zklamání nám telefon nepřinesl, zamrzí tedy spíše drobnosti jako chybějící notifikační LED dioda nebo čidlo automatické regulace jasu. Fotoaparát je také spíše průměrný, přední kamerka s nízkým rozlišením navíc v dnešní selfies době parádu rozhodně neudělá. Co se týče vzhledu, tak ten je jako vždy subjektivní, Samsung u tohoto modelu zvolil například odlišení v podobě vroubkovaného pruhu na zádech, který si někteří oblíbí a někteří ho budou odsuzovat. V bílém barevném provedení se však jedná o vcelku elegantní kousek.

Po celkovém shrnutí docházíme k závěru, že se výrobci podařilo Ace 4 vyladit tak, aby se stal svědomitým nástupcem řady Galaxy Ace. Za cenu okolo 4 500 Kč totiž dostanete kvalitní přístroj, který nepostrádá nic zásadního a nabízí řadu příjemností, v tomto případě se tedy jedná o dobrou koupi.

Konkurence

Hlavním konkurentem je Alcatel OneTouch Idol 2 mini S, který nabízí 4,5palcový displej s jemnějším qHD rozlišením, Snapdragon 400 nebo lepší 8Mpx fotoaparát. V oblasti moderních funkcí si se Samsungem potykají, jelikož oba modely nabízí NFC i LTE. Nechybí zde navíc i drobnosti jako notifikační LED dioda či automatická regulace jasu a přední kamerka nabídne lepší rozlišení. Samsung je na tom zase o něco lépe s výdrží baterie. Cena Alcatelu se pohybuje okolo 5 000 Kč.

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S

Zatopit by mu také mohl Huawei Ascend Y550, který boduje především nízkou cenovkou kolem 3 500 Kč. Za tuto částku dostanete 4,5palcový displej se stejným rozlišením či shodný procesor. Nechybí tu také LTE a NFC. Disponuje sice pouze 4GB vnitřní pamětí, svůj nedostatek však vyrovnává automatickou regulací jasu nebo notifikační LED diodou.

Huawei Ascend Y550

Dalším modelem je Huawei Ascend G6, který disponuje jemnějším 4,5palcovým displejem nebo 8Mpx fotoaparátem. Výdrž na nabití je sice o něco nižší, najdeme tu však například automatickou regulaci jasu či notifikační LED diodu. Nedostatek však může být absence LTE. Cena se potom pohybuje okolo 5 000 Kč.

Huawei Ascend G6/G6 LTE

Pokud byste lačnili po větším displeji, nabízí se HTC Desire 510, který nabízí 4,7palcovou úhlopříčku se stejným rozlišením. Najdeme tu také stejný 64bitový Snapdragon 410 či 5Mpx fotoaparát, kterému však chybí přisvětlovací LED dioda. Zamrzí také absence NFC, rychlými sítěmi LTE už však HTC disponuje, stejně jako automatickou regulací jasu. Za tento kousek zaplatíte zhruba 4 800 Kč.

HTC Desire 510

Také Sony přispěchalo se svým modelem Xperia E3, který za podobnou cenu disponuje 4,5palcovým displejem se shodným rozlišením, 5Mpx fotoaparátem nebo podporou LTE i NFC. Potěší větší baterie či automatická regulace jasu, dojem naopak kazí menší, 4GB vnitřní paměť.

Sony Xperia E3

V případě, že byste přemýšleli o jiných platformách, je tu k dispozici Nokia Lumia 635 s Windows Phone 8.1. Zde hledejme odlišnosti ve větším, 4,5palcovém displeji, nebo naopak menší paměti RAM, což ale u Windows Phone není omezující. Nepříjemná ale může být absence NFC. Cena je však mírně příznivější a pohybuje se okolo 4 300 Kč.

Lumia 635
samsung-galaxy-ace-4
Klady
  • povedený displej
  • LTE
  • NFC
  • svižné prostředí
Zápory
  • horší přední kamerka
  • chybí automatická regulace jasu
  • absence notifikační LED diody
Diskuze ke článku
herodes
cely vojta kotek
kelt
Kedy bude recenzia na Honor 6
loukas
WTF? Ten spodni ramecek pod displejem je co? Tacek na kafe? Jinak si nedokazu vysvétlit, proc je to tak velky. Ale proc se vlastne divim, je to Samsung...
Smithy
Zajímavé, že důvod proč Samsung nedal android 4.4 na SIII byl především ten, že zařízení má pouze 1 GB paměti a to nestačí na TW. U takového lowendu jako je právě zde recenzovaný telefon to ale žádný problém nedělá a android 4.4 nasadí :-) ... Hlavně nějak "ojebat" zákazníka, zmenšit podporu co to jde aby se prodávali další Samšunty s androidem.
Ale co tak to dělá každý výrobce telefonů s tímto systémem :-(.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze