LG L Bello
recenze

LG L Bello

Vzhled není vše
4

Každý rok přichází na trh stále více telefonů a občas je těžké se ve spletitých číselných názvech orientovat. LG se nad tím zamyslelo a představilo nový telefon řady L pojmenovaný jednoduše Bello (v překladu hezký). A právě název nám přibližuje jeden z taháků zařízení, kterým je vzhled v mnohém inspirovaný dražšími bratry ze série G.

Výrobce se už možná sám začal pomalu ztrácet v číselných označeních svých modelů, a tak raději přešel na slovní názvy. LG se také rozhodlo pro sjednocení vzhledu svých mobilních produktů, jelikož je dnešní kousek až nápadně podobný zmenšenině vlajkové lodě, modelu G3 s. Nabízí totiž shodnou úhlopříčku displeje, celkově podobné rozměry, tlačítka na zádech nebo charakteristický pruh pod displejem s logem LG. Cenový rozdíl obou modelů je však přibližně 1 800 Kč, kde se tedy šetřilo? Rozdíly najdeme především v rozlišení displeje, použitém procesoru nebo laserovém ostření, které u L Bella chybí. Bude tedy ve své třídě obstojným modelem, nebo se raději vyplatí se poohlédnout jinde, případně si připlatit za osekanou vlajkovou loď?

LG L Bello a G3 s: vzhledově jsou si oba modely velmi podobné
LG L Bello LG G3 s
rozměry 138,1 × 70,6 × 10,7 mm 137,7 × 69,6 × 10,3 mm
hmotnost 137 g 134 g
rozlišení a jemnost displeje 854 × 480 px, 196 ppi 1 280 × 720 px, 294 ppi
čipset Mediatek 6582 Qualcomm Snapdragon 400
LTE/NFC ne/ne ano/ano
cena 4 700 Kč 6 500 Kč

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu

Obsah balení

  • USB kabel
  • zástrčka do zásuvky
  • pecková sluchátka
  • uživatelská příručka

LG L Bello – videopohled

Technické parametry LG L Bello

Kompletní specifikace
Konstrukce138,1 × 70,6 × 10,7 mm, 137 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (854 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 540 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:10 hodin
Dostupnostsrpen 2014, ?

Design a konstrukce: to už jsme někde viděli

Z hlediska vzhledu se výrobce nepustil do žádných experimentů, a jak již bylo zmíněno, L Bello se velmi podobá dražšímu modelu G3 s. Charakteristickými prvky jsou výrazná lišta pod displejem či tlačítka umístěná na zadní straně pod fotoaparátem. Celé tělo je sice plastové, zadní kryt ale nabízí povedenou texturu připomínající broušený hliník. Jinak si telefon na nic nehraje, což ani není třeba – nikde totiž nic nevrže a díky celkovému zaoblení padne příjemně do ruky.

Podobnost s vlajkovou lodí LG tu nikdo nezapře

Na přední straně se rozprostírá 5palcový displej, který má za následek rozměry 138,1 × 70,6 mm. Tloušťka činí 10,7 mm a hmotnost činí příjemných 137 gramů. Nad displejem najdeme pouze sadu čidel a přední kamerku pro videohovory, na notifikační LED diodu se už bohužel nedostalo. Naopak přehršle prvků jsme se dočkali na zádech, kde kromě klasické čočky fotoaparátu a LED diody narazíme na tlačítka pro regulaci hlasitosti a vypínací tlačítko, jak už to známe z dalších LG telefonů. Na ovládání hlasitosti si budete muset kvůli poněkud zapuštěným tlačítkům chvíli zvykat, samotný stisk je však spolehlivý a celá trojice je kvalitně zpracovaná. V dolní části zad se potom umístil hlasitý reproduktor.

Vzhledově i konstrukčně se telefon velice povedl

Po sejmutí zadního krytu vás čeká pohled na baterii se zvýrazněným číslem 2 540 mAh a nad ní na dvojici slotů. Ty se nachází nad sebou, spodní využijete pro microSIM kartu a vrchní poslouží pro paměťové karty. Prvky na těle telefonu zakončuje nabíjecí konektor na spodní straně a 3,5mm jack konektor na straně protější. Samotné boky jsou z lesklého plastu, což spolu s texturou zad přidává na vzhledu, jde však o subjektivní dojem. Díky matnému provedení zadního krytu na něm příliš neulpívají otisky prstů a problém se nevyskytl ani s vyklouzáváním. Celkově bych vzhled hodnotil kladně, a i když se nejedná o vyloženého krasavce, do šedého průměru nezapadá. Pochválit rozhodně musím také konstrukční zpracování.

Displej: hlavní kompromis

Zde je jeden z hlavních důvodů nižší cenovky oproti jinak podobnému bratříčkovi G3 s. Na stejně velké, 5palcové ploše, totiž figuruje rozlišení 854 × 480 pixelů, přičemž jemnost činí nijak oslnivých 196 pixelů na palec. Pochopitelně se nejedná o nepoužitelný panel, který by vás při každém pohledu na něj tahal za oko, a z běžné pozorovací vzdálenosti hrubší rastr příliš nevyčnívá. Horší jemnost už ale zpozorujete například při prohlížení textu nebo hraní her, kdy bych přeci jen ocenil jemnější podívanou. Tento nedostatek se však snaží vynahradit technologie IPS, která poskytuje dobré pozorovací úhly i čitelnost na přímém slunci. Automatická regulace jasu však bohužel chybí.

Nejvíce zamrzí nízké rozlišení a špatná oleofobní vrstva

Celá plocha displeje je vyrobena z tvrzeného skla od společnosti NEG. Zde jsem se setkal s poměrně nepříjemným nedostatkem, a sice velmi snadným zašpiněním. Opravdu se tedy připravte na časté čištění, bez toho je totiž panel po chvíli nepříjemně „upatlaný“ a nepoužívá se zrovna příjemně. O ochranném sklíčku se výrobce nezmiňuje a je to znát, po pár týdnech testování jsem totiž objevil drobné škrábance. Dále se šetřilo na notifikační LED diodě, kterou zde nenajdeme, naštěstí však můžete displej rychle rozsvítit dvojitým poklepáním. To samé platí také pro zamčení, které v prostředí provedete poklepáním na notifikační lištu v horní části obrazovky. S tím souvisí také funkce Knock Code, kdy se displej odemkne pouze v případě „naťukání“ správné kombinace, kterou si sami zvolíte. Jde tedy o zajímavou alternativu k zabezpečení pomocí PIN kódu či kreslení znaku.

Zvuk: žezlo hanby putuje dál

Nechválili jsme LG G3, nechválili jsme G3 s a nepochválíme ani L Bello. Výrobce v tomto ohledu zřejmě nehodlá zabrat a tak se opět setkáváme s nepříliš dobře hrajícím hlasitým reproduktorem. V tomto případě to ale zachraňuje fakt, že zařízení patří do střední třídy, hůře vyladěný reproduktor tedy nemůžeme příliš hanit. Svůj účel v podobě upozornění na příchozí notifikace navíc splňuje díky vysoké hlasitosti spolehlivě. To, že u zvukového projevu postrádá basy, je sice mínus, hudbu však stejně budete raději poslouchat ze sluchátek. Zde už je kvalita na jiné úrovni, a pokud sáhnete po kvalitnějších modelech, telefon vás odmění kvalitním a prokresleným zvukem. Přibalené pecky poslouží spíše na hands-free hovory.

LG L Bello

Baterie a výdrž: konečně trumf

Zatím se recenze nesla spíše v pochmurném duchu kompromisů a ústupků, ne však v této kapitole. Výrobce totiž do těla umístil baterii s kapacitou 2 540 mAh, což je mimochodem stejná hodnota jako u G3 s. Zatímco u dražšího kousku se jednalo o průměrnou kapacitu, zde jde už díky menšímu rozlišení a úspornějšímu procesoru o solidní hodnotu. Díky tomu nejsou problém i dva dny použití, kdy budete převážně online, zhruba hodinku surfovat na internetu, poslouchat hudbu a dlouhou chvíli si zkrátíte náročnou 3D hrou. Při střídmém využití se lze dostat i na tři dny bez zásuvky, velký displej si ale přeci zasluhuje pozornost, že? I při intenzivním použití však s vámi model vydrží celý den, nemusíte se tedy nijak šetřit.

Tučná baterie vám poskytne i několikadenní výdrž

O solidní výdrži nás přesvědčil také standardizovaný test výdrže, kdy telefon streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách na 50 %. Telefon se odporoučel až po 9 hodinách a 20 minutách, což je velmi dobrý výsledek. LG G3 s vydrželo o tři hodiny méně. Naopak ještě lepšího výsledku dosáhlo například BlackBerry Z3, které vydrželo 9 hodin a 52 minut. Bohužel doba nabíjení je kvůli velké kapacitě o něco delší a do 80 % se telefon nabije za 2 hodiny a 25 minut. Do plné kapacity to potrvá dlouhé 3 hodiny a 10 minut.

Hardware: střed z východu

V rámci šetření už musel výrobce sáhnout po levnějším řešení, a tak pod kapotou místo Snapdragonu tepe čtyřjádrový MediaTek 6582 taktovaný na 1,3 GHz, který u takovýchto modelů často vídáme. Stejně tak i hodnota RAM nabízí klasický 1 GB, přičemž po spuštění zbyde volných asi 475 MB. Vnitřní paměť čítá 8 GB, dostupných je však pouze 3,76 GB, jistě tedy oceníte slot pro paměťové karty, na které lze některé aplikace, například velké hry, přesunout. Grafický výkon zajišťuje ARM čip Mali-400.

Benchmark testy: AnTuTu, Vellamo, 3D Mark, Quadrant a NenaMark 2

Ve střední třídě se jedná o známou nadílku a samotný výkon tak nepřekvapí, ale ani neurazí. Na většinu dnešních her telefon stačí a například Real Racing 3 si plynule zahrajete. To stejné platí u prostředí, kdy se jen málokdy setkáte s pomalými či trhanými reakcemi.

Uživatelské prostředí: zabalený KitKat

Operační systém Android je zde ve verzi 4.4.2 KitKat, nad ním však bdí ještě grafická nadstavba LG UI 4.1. Ta do značné míry zasahuje do prostředí a oproti čistému Androidu nabízí poměrně hodně rozdílů. Hlavních změn se dočkal vzhled notifikační lišty, která nabízí více možností nastavení funkcí telefonu. Přepracováno bylo také Nastavení, které bylo rozděleno do čtyř karet. Toto zobrazení si však můžete přepnout na klasické. Celé prostředí je potom totožné s dalšími modely výrobce.

Vzhled prostředí

Kromě klasického prostředí připravilo LG také zjednodušenou verzi, která zvětšuje písmo a celkově mění hlavní obrazovku na velkou číselnou klávesnici, widget s počasím a zástupce čtyř aplikací. V nastavení v sekci usnadnění tu také najdeme poměrně široké možnosti pro uživatele s postižením. Kromě toho myslel výrobce i na zjednodušení pro ovládání jednou rukou a můžete si tak připnout číselnou nebo obyčejnou klávesnici k levému či pravému okraji. Totéž platí i pro zadávání PIN na zamknuté obrazovce.

Zjednodušené prostředí a ovládání jednou rukou

Pro zajímavější práci s velkým displejem jsou k dispozici funkce QSlide (zmenšené varianty některých systémových aplikací). Díky tomu si můžete například volání, SMS, vestavěný prohlížeč, video nebo kalendář změnit na malé okno a dále pracovat. Můžete si také nastavit průhlednost tohoto okna aby vám případně nepřekáželo.

Zmenšená okna aplikací

Z předinstalovaných aplikací zde nechybí klasický balíček od Googlu, k dispozici je tedy Gmail, Hudba Play, Disk nebo YouTube. Dále zde najdeme LG alternativu k obchodu Play – SmartWorld. Pro prohlížení dokumentů využijete ThinkFree Viewer. K zálohování vašich dat poslouží cloudové úložiště Box. Kromě toho nechybí Kalendář, Úkol nebo Správce souborů. LG připravilo také speciální aplikaci QuickMemo+, která kromě klasických poznámek může vytvořit screenshot a umožní psaní poznámek či kreslení přímo do snímku.

Předinstalované aplikace a nastavení tlačítek

Celková plynulost prostředí je na dobré úrovni a po dobu testování jsem se nesetkal s trhanými přechody či zamrzáním. Výrobce si tedy kromě grafické pozměny dal záležet i na optimalizaci, za což jej chválíme.

Fotoaparát: střední třída je znát

Telefon je vybaven 8Mpx fotoaparátem s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Fotoaparát můžete spustit podržením tlačítka pro snížení hlasitosti a stejně pořídíte i fotografii. V prostředí aplikace se podařilo veškeré nastavení a volby smrsknout na absolutní minimum. Kromě volby rozlišení a režimu panorama vám totiž není umožněno vůbec nic. Žádné HDR, vyvážení bílé nebo kompenzace expozice, ve všem se musíte spolehnout na automatický režim. V prostředí však najdete například možnost pořízení fotografie hlasem. Stačí jen vyslovit „Číz“, „Smile“, „Whisky“, „Kimči“, nebo „El dží“. Kvalita snímků je potom na střední třídu ucházející, za dobrých světelných podmínek nechybí ostrost, i když je znát tendence ke slévání ploch. V interiéru a při zatažené obloze je znát vyšší hladina šumu, ve většině případů však budete s výsledky spokojeni.

Testovací fotografie

Maximální rozlišení videa činí 1 920 × 1 088 pixelů s 30 snímky za vteřinu a výsledek je vcelku podobný těm fotografickým. S nočním snímáním Prahy nepočítejte, za dobrého světla však zplodí povedenou podívanou.

LG L Bello – testovací video, 1080p

Výrobce myslel i na přední kamerku, která dostala opravdu základní rozlišení 1 Mpx. Na kvalitní focení sama sebe tedy zapomeňte, jedná se spíše o nouzovku pro videohovory. I zde však LG nabízí jednu zajímavost, a sice možnost vyfocení pomocí gesta. Stačí tedy zvednout ruku, a až ji fotoaparát detekuje, sevřít ruku v pěst. Poté se spustí třívteřinový časovač a selfie je na světě.

Snímek z přední kamerky

Multimédia: pobaví

Co se týče hudebního přehrávače, tak zde najdeme rovnou dva. Prvním je aplikace Hudba, kterou znáte z ostatních modelů LG. Nabízí jednoduchý vzhled, možnost rozdělení na interprety, alba, jednotlivé skladby a můžete si vytvořit i vlastní seznam. Nechybí také nastavitelný ekvalizér nebo možnost změny tóniny, případně zrychlení/zpomalení skladby. Druhým je dobře známá Google aplikace Hudba Play, kterou není třeba popisovat. Dále nechybí FM rádio s funkcí RDS.

Galerie umožní prohlížení pořízených fotografií a videí. V ní také můžete snímky vylepšovat a přidat například filtr, fotografii oříznout nebo otočit. Stejně tak vám Galerie umožní i sledování filmů. Telefon zvládne formáty jako .mp4 nebo .avi a poradí si dokonce i s externími titulky s českou diakritikou.

Konektivita: strohý základ

V této cenové kategorii už u konkurence začínáme vídat podporu moderních funkcí jako LTE či NFC, dnes recenzovaný telefon se však držel při zemi a nic takového nenabízí. Z datové konektivity se tedy budete muset spolehnout „jen“ na GPRS, EDGE a HSPA+. Nechybí Wi-Fi b/g/n nebo nízkoenergetické Bluetooth 4.0, které si poradí s bezdrátovými sluchátky nebo chytrými hodinkami. Spolehlivě také funguje GPS modul s podporou A-GPS, který vaši polohu zaměří během několika vteřin. K počítači se telefon připojí jako multimediální zařízení (MTP) nebo fotoaparát (PTP). Funkce USB OTG bohužel chybí, flash disk tedy nepřipojíte.

LG L Bello

Závěr: vzhled k úspěchu nestačí

Mohlo by se zdát, že když se telefon vzhledově velmi podobá svým dražším bratrům, bude se opět jednat o povedené zařízení s dobrou výbavou a cenou. Tentokrát se však výrobce trochu přepočítal a dnešní model se nestane světlým článkem ve střední třídy.

Shrňme si nejdříve klady. Mezi ně určitě patří dobrá výdrž na baterii, díky které s vámi L Bello vydrží i dva dny aktivního použití. Dále je to povedené prostředí, které kromě plynulého běhu nabídne různá vylepšení pro ovládání jednou rukou či lepší využití velké plochy displeje. Za zmínku stojí i dobré dílenské zpracování a vyloženě špatně si nevede ani fotoaparát.

LG L Bello

Bohužel zde vysloveně kladné body končí a nastupují zápory. Především zamrzí nízké rozlišení displeje, které sice nebrání pohodlnému používání, v této cenové kategorii se už ale setkáme s mnohem jemnějšími panely. Nepotěší ani absence notifikační diody nebo řídla pro automatickou regulaci jasu. Stejná výtka platí i pro funkce LTE a NFC, které zde chybí. Jejich absenci sice ještě můžeme skousnout, avšak za zhruba 5 000 Kč bychom si už dovolili tuto výbavu vyžadovat.

Telefon bych doporučil těm, co hledají dobrou výdrž na baterii, propracované prostředí, a líbí se jim vzhled vlajkové lodě LG, za kterou však nehodlají utrácet. Pokud však při výběru zařízení hledíte na moderní funkce nebo dáváte přednost jemnějším panelům, raději bych se zamyslel například nad níže zmíněnou konkurencí.

Konkurence

Do konkurence se překvapivě zařadil model LG G3 s, se kterým jsme L Bello v mnohém srovnávali. Zmenšenina vlajkové lodě se totiž prodává za zhruba 6 500 Kč a za tuto cenu dostanete podstatně lepší displej, laserové zaostřování u fotoaparátu a podporu LTE či NFC. LG L Bello vede v oblasti výdrže a pořizovací ceny.

LG G3 s

Pokud byste lačnili po moderních funkcích, a přitom chtěli zachovat cenu v rozumných mezích, je vhodný Huawei Ascend G620s. Ten nabídne shodnou úhlopříčku, avšak již HD rozlišení. Boduje přítomností funkcí jako LTE a NFC. Potěší také přítomnost moderního procesoru s 64bitovou architekturou. L Bello snižuje ztrátu lepší výdrží baterie, avšak podobná cena hraje jasně ve prospěch Huawei.

Huawei Ascend G620s

Pro zájemce o příznivou cenu přichází Honor 3C. Ten za cenu těsně pod 4 000 Kč nabídne vyšší rozlišení displeje nebo hned 2 GB RAM. Zbylé specifikace jsou potom s modelem L Bello podobné.

Honor 3C

Ty, co nevyžadují takto velký displej, jistě zaujme Alcatel OneTouch Idol 2 mini S. Nabízí totiž menší, 4,5palcový displej s qHD rozlišením. Plusové body si připisuje za LTE a NFC, naopak v oblasti baterie má navrch L Bello. Cena se pohybuje okolo 4 800 Kč, avšak například u operátora O2 je dostupný již za 4 200 Kč, a to bez jakýchkoliv závazků.

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S

V případě, že by vám systém Android nebyl po chuti, můžete zkusit kanadskou ostružinu, tedy BlackBerry Z3. To boduje jemnějším displejem nebo vyšší hodnotou RAM. Naopak o něco horší je 5Mpx fotoaparát nebo „pouze“ dvoujádrový procesor. Cena modelu se pohybuje okolo 5 400 Kč.

BlackBerry Z3

Konkurenci dnes uzavírá telefon s operačním systémem Windows Phone a jedná se o model Prestigio MultiPhone 8500 DUO. Ten vede především vyšším rozlišením displeje a pořizovací cenou, která se pohybuje okolo 3 600 Kč. Nabízí navíc funkci Dual SIM, můžete tedy využívat hned dvě SIM karty najednou.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO
lg-l-bello
Klady
  • baterie
  • prostředí
  • vzhled
Zápory
  • nízké rozlišení displeje
  • absence LTE a NFC
  • absence automatické regulace jasu
  • chybí notifikační LED dioda
  • horší podání hlasitého reproduktoru
Diskuze ke článku
Majk
takovou výbavu má kdejaký čínan za max 3000,- :-d
Martin
Přemrštěná cena , ale chválím recenzi , dobrý přednes .
Pavel Klanica
Pavel Klanica
Já většinou bývám zastáncem nízkého rozlišení (LG g3 fuj na tebe!). Ovšem jakmile to jde pod 220 akolem tak je to vyloženě nekvalitní.. Osobně nepochopím proč když už dělají tak levný mobil s tak hodně nízkým rozlišení, proč to raději nedají do 4,5'
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Proč není mezi konkurenty LG L90?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze