Asus Zenfone Max
recenze

Asus Zenfone Max

Běh na dlouhou trať

Mezi výrobci telefonů se objevil jeden potěšující trend – přinést do svého portfolia alespoň jeden model, který by měl nadprůměrně velkou baterii a z toho i plynoucí výdrž. Zenfone Max má 5 000 mAh, což sice není rekordní, ale zastíní tím drtivou většinu konkurentů. Co však zbytek telefonu – nabídne i jinde přesvědčivé výsledky?

Asus se na loňském veletrhu IFA pokoušel přidružit k velkým hráčům, kteří jsou schopni vyrobit opravdu zajímavé telefony. I když na sebe strhl pozornost zejména model Deluxe ani Max příliš nezaostává. K velké baterii a solidní výbavě střední třídy přidává i drobné libůstky typu laserového ostření. Ospravedlní to ale cenu pohybující se okolo 6 tisíc korun?

Obsah balení: pusto a prázdno

Kromě nabíječky, kabelu a samotného telefonu najdete v balení už jen nějaké stručné návody. Je to sice standard dnešních dnů, avšak telefon nepatří mezi nejlevnější. Takže by nějaké drobné příslušenství potěšilo. Nejde jenom o sluchátka, ale například adaptér pro dobíjení ostatních zařízení, protože touto funkcí telefon disponuje.

Balení je chudší.

Technické parametry ASUS Zenfone Max ZC550KL

Kompletní specifikace
Konstrukce156 × 77,5 × 10,5 mm, 202 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 5:15 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 5 990 Kč

Asus Zenfone Max – videopohled

Design a konstrukce: někdo to rád velké

Nebudeme si nic nalhávat – telefon je tak velký, že spíše působí jako malý tablet nebo tabletofon. 5,5palcový displej sice není sám o sobě nijak velký, ale telefon kvůli obří baterii ano. To tedy znamená poměrně široké rámečky po stranách a hlavně dole pod displejem. Tam se vedle senzorových tlačítek pro ovládání operačního systému (nepodsvícená, vibrující) vešla ještě poměrně velká „brada“. Výrobce se jí sice snaží maskovat svým typickým vzorem, ale je tam prostě navíc. Vzor je i na bočních tlačítcích, jejich stisk i umístění je bezproblémové.

Na fotkách to nevypadá, ale telefon je poměrně velký.

Nadbytečné milimetry v pase asi nikdo počítat nebude, ale hmotnost lehce překračující 200 gramů už je znát. Pořád to není takový extrém jako nedávno recenzovaný Doogee T6, ale telefon je prostě velký a pokud by to pro vás mohl být problém, nekupujte jej bez osobního vyzkoušení.

Ve zpracování a designu je to klasika, na kterou přistoupili prakticky všichni výrobci Androidů. O špatně využitém prostoru na čelní straně jsme si už říkali, k úplnosti chybí popsat jenom prostor nad displejem. Tam se kromě reproduktoru sluchátka nachází i senzory jasu a blízkosti, čelní kamerka s rozlišením 5 Mpx a také notifikační dioda. Ta však nejen že neumí pokročilejší nastavení, ale je rovněž natolik nevýrazná, že ji snadno přehlédnete.

Boky vypadají jako kovové, ale je to jen zdání. Stejně tak kůži na zádech pouze imituje plast s podobnou texturou. Nutno však pochválit, že se zařízení díky zaoblení dobře drží, neklouže a dokonce dává „kožený“ pocit.

Klasická konstrukce překvapí jedině laserovým ostřením.

Zadní kryt lze odejmout, avšak drží pevně a nevrže. Baterie pod ním však překvapivě nelze vyjmout. Uživatel může pouze vložit dvojici microSIM (oba dva sloty umí 4G) a microSD kartu. Výčet prvků na zadní straně završíme malým reproduktorem, čočkou 13Mpx fotoaparátu (nevystupuje nad povrch) a jeho pomocníky v podobě dvojbarevné LED a okénka pro laserové ostření.

Líbilo se nám:
  • zpracování zadního krytu
  • Dual SIM s LTE pro obě karty
Nelíbilo se nám:
  • větší rozměry
  • vyšší hmotnost

Displej: příjemné pokoukání

Někdo by sice mohl namítat, že za 6 tisíc jde sehnat displej s lepším rozlišením, ale HD neboli 1 280 × 720 bodů velmi dobře dostačuje i na úhlopříčce 5,5 palce. Zobrazovač používá technologii IPS a velice dobře využívá její výhody. Barvy jsou živé, nemění se ani při velkém úhlu. Maximální jas si dobře poradí i se slunečným dnem v exteriéru, jen ten minimální by mohl být ještě o něco nižší.

Nastavení displeje.

K dobrému pocitu přispívají i mnohé nadstandardní prvky. Asi nejvíce potěší krycí sklíčko Gorilla Glass 4. Dále pak jsou to drobnosti jako dobře fungující automatická regulace jasu, možnost nastavit si teplotu barev anebo schopnost rozsvěcet a zhasínat displej dvojitým poklepáním.

Displej zanechal dobrý dojem.
Líbilo se nám:
  • Gorilla Glass 4
  • kvalitní displej
  • možnosti nastavení
  • zapínání poklepáním
Nelíbilo se nám:
  • nižší rozlišení
  • příliš intenzivní minimální jas

Zvuk: chrastítko

Nadměrné velikosti takovýchto telefonů by mohly být dobrou záminkou k osazení kvalitnějších reproduktorů, ale bohužel se tak nestalo. Malý repráček je stejný jako u většiny ostatních mobilů. Hraje sice pěkně nahlas, ale naprosto bez basů. Navíc při vyšších hlasitostech dochází ke zkreslení zvuku.

Malý reproduktor má k orchestru daleko.

Naopak zvuk do sluchátek se zdá být celkem dobrý a ještě mu dopomáhá ekvalizér, který umí fungovat také v inteligentním režimu, což znamená, že se přizpůsobí stylu hudby.

Líbilo se nám:
  • ekvalizér
Nelíbilo se nám:
  • kvalita reproduktoru

Baterie a výdrž: podrží vás

Integrovaná baterie s kapacitou 5 000 mAh používající technologii Li-Ion je bezesporu největším lákadlem celého telefonu. Nejdříve pár čísel, respektive slibů výrobce. Podle něj by měl telefon vydržet na příjmu (s vypnutými daty i Bluetooth) 38 dní. Rovněž by měl vydržet 37,6 hodin telefonování, 32,5 hodiny surfování přes Wi-Fi nebo 22,5 hodiny přehrávání videa. Obvykle je nutné brát podobná čísla s rezervou, ale tady nejsou daleko od pravdy.

ASUS Zenfone Max

Co to však znamená v praxi při různorodém používání? S telefonem se bez problémů dostanete na třídenní výdrž, pokud nevyužíváte navigaci nebo nehrajete hry, což je energeticky náročné. I s nimi byste se však měli dostat alespoň na dva dny. Naopak vydržet čtyři dny a déle už by vyžadovalo trochu sebekázně a nastavování úsporných režimů a nejspíše i vypínání na noc. Jsou to bezesporu dobré výsledky, ale vzhledem ke kapacitě baterie a z toho plynoucí hmotnosti nikterak překvapivé.

Stejně lze komentovat i výsledky redakčního srovnávacího testu, při kterém přehráváme streamované video o rozlišení displeje (zde 720p) s 50% jasem displeje a 50% hlasitostí zvuku vedeného do sluchátek. Při takové aktivitě se Zenfone Max vypnul po 17 hodinách a 15 minutách. Pro zajímavost: nedávno testovaný Doogee T6měl výsledek o 2 hodiny slabší, přestože je vybaven displejem se stejným rozlišením a zejména ještě silnější baterií s kapacitou 6 250 mAh. Tady hraje roli i optimalizace, která se Asusu povedla.

Potěší i široká nabídka napájecích profilů. Můžete nechat šetření na automatice, anebo si dopodrobna nastavit, jak se kdy bude ta která součást telefonu chovat. To platí nejenom pro displej, CPU a datové přenosy, ale i pro jednotlivé aplikace.

Nástroje pro řízení spotřeby jsou skutečně bohaté.

Naopak výtku si telefon zaslouží za délku nabíjení. Při takovéto kapacitě baterie už by mělo být dobrým vychováním přibalit nějakou silnější nabíječku. To se však nestalo, a proto si pro nabití na 80 % počkáte čtyři hodiny, do 100 % pak další hodinu a čtvrt. Pokud si přikoupíte redukci, pak můžete zařízení využívat jako powerbanku, tedy s ním nabíjet jiná zařízení.

Líbilo se nám:
  • vysoká výdrž
  • dobrá optimalizace
  • šetřící módy
Nelíbilo se nám:
  • dlouhé nabíjení
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Hardware a výkon: solidní střední třída

Procesor Snapdragon 410 patří spíše do střední třídy a také není nejmladší. Na samotném běhu telefonu se to nijak neprojevuje, tedy až na okamžiky, kdy jste hodně nároční a kdy máte nějaké srovnání s high-endovými stroji. Na limity narazíte také při hraní náročných her, které si užijete jen s nízkými detaily.

Naopak hodnota RAM zcela dostačuje. Po startu z papírových 2 GB zbývá volná asi polovina, takže se v multitaskingu nemusíte omezovat. 16GB vnitřní paměť, ze které je přístupných 10,4 GB, pak umožní instalaci desítek aplikací i schraňování nemálo uživatelských dat. Dále si můžete pomocí paměťovou kartou do kapacity 64 GB, na něž lze přesouvat aplikace, které to podporují.

Celkem vzato se však stále jedná o telefon pro nenáročné uživatele. Nepřináší sice nějaký podraz v podobě nedostatku paměti nebo tragického procesoru, ale jen tak tak se drží na spodní hladině výkonů střední třídy.

Výsledky benchmarku pasují telefon spíše do nižší třídy.
Líbilo se nám:
  • dostatek pamětí
Nelíbilo se nám:
  • slabší procesor

Operační systém a uživatelské prostředí: tady je veselo

Android ve verzi 5.0.2 Loliipop je zde opatřen uživatelskou nadstavbou ZenUI. I když se Tchajwan, kde Asus sídlí, nepovažuje za součást Číny, styl vnitřního prostředí značně připomíná tamní výrobce. Celé je to hodně barevné a vsází to na vzhled. Kupříkladu si můžete stahovat různé sady ikonek systémových aplikací, měnit si motivy a podobně.

Android podle Asusu hýří barvami.

Při pohledu do menu nastavení by jeden nabyl dojmu, že telefon pod náporem nejrůznějších vychytávek praská ve švech. Ale to je opět jenom zdání, neboť položky menu jsou namísto nějaké logické organizace vyskládány do jedné úrovně. Za zajímavost pak stojí jen ovládání gesty, bezpečný režim pro děti a zjednodušený režim ovládání pro méně technicky zručné.

Potěší módy pro děti nebo zjednodušené ovládání.

V telefonu najdeme také množství předinstalovaných aplikací. Spousta z nich pochází od Asusu, spousta je pouhými demoverzemi a spoustu z nich tvoří hry. Za zmínku stojí časově omezená (na dva roky) nabídka 100 GB na Google Drive a také aplikace Laser Ruler, kdy můžete měřit vzdálenosti prostřednictvím laseru pro zaostřování, ale pouze do 50 cm.

Líbilo se nám:
  • možnosti nastavení
  • mód pro děti
  • Easy mód
Nelíbilo se nám:
  • spousta zbytečných aplikací
  • nekoherentní menu

Fotoaparát a videokamera: snaha by byla

Na první pohled vypadá fotoaparát opravdu ambiciózně. 13 Mpx, dvojitý LED blesk a laserový autofokus, to zní jako výbava některé z vlajkových lodí. Budou tomu odpovídat i výsledné snímky?

Ukázkové snímky. Předposlední ze tmy, poslední z předního fotoaparátu.

Odpovědí je spíše rozpačité ne. Fotografie sice nejsou nijak špatné, ale rozhodně na nich na první pohled poznáte, že pocházejí z telefonu. Když budete nároční, najdete obvyklé chyby – agresivní odšumování se postará o rozmazání detailů a přepálit zataženou oblohu, to se telefonu stává docela často. Naopak zaostření funguje díky laserovému měření vzdálenosti na výbornou, a to i u makro snímků nebo za zhoršených světelných podmínek. Čelní kamera s 5 Mpx je spíše doplněk.

Prostředí fotoaparátu.

Škoda že snímky nejsou o trochu lepší, protože pak by dostala smysl hodně bohatá nabídka doprovodných funkcí. Máme tady například vytváření GIFů, časosběrných videí a nastavování hloubky ostrosti. Překvapivě schopný je i manuální mód, ve kterém kromě nastavení ISO nebo vyvážení bílé najdeme i určení doby závěrky.

Video v rozlišení 1 920 × 1 080 bodů s 30 FPS postrádá detaily a hůře si poradí se špatným světlem, tedy stejné slabiny co u fotografií.

Asus Zenfone Max – testovací video, 1080p, exteriér, den, 30 FPS

Líbilo se nám:
  • laserové ostření
  • spousta módů
  • možnosti nastavení
Nelíbilo se nám:
  • postprocessing fotografií
  • málo detailů ve videu

Funkční výbava: obvyklá sestava

Když se budeme dále probírat výbavou telefonu, najdeme obvyklé komponenty osazené do této kategorie. To znamená absenci nadstandardních funkcí. Wi-Fi třeba neumí standard „ac“, Bluetooth je přítomen ve verzi 4.0 a chybí NFC.

ASUS Zenfone Max

Na druhou stranu chválíme připravenost na LTE – nejenže jej mohou využívat obě dvě SIM karty, ale také zvládá i obvyklé české frekvence 800 a 900 MHz. Pro úplnost ještě dodejme, že se jedná o Cat 4, takže maximální přenosové rychlosti jsou 150/50 Mbps.

Líbilo se nám:
  • LTE s 900 a 800 MHz
Nelíbilo se nám:
  • neumí NFC

Zhodnocení a závěr: spolehlivý společník

Asus Zenfone Max se bezesporu povedl. Jako by při jeho návrhu dbali vývojáři na připomínky, které se obvykle vyskytují v diskuzích, a dali dohromady telefon, který si určitě mnoho z nás vysnilo.

ASUS Zenfone Max

Dlouho totiž vydrží, nevypadá nejhůř, nechybí mu nic podstatného a občas se snaží blýsknout nějakým kouskem výbavy z vyšší třídy. A hlavně za něj nenecháte v obchodě celou výplatu.

To však s sebou přináší i některé kompromisy. Hmotnost a velikost jsou asi největšími z nich, od telefonu také nesmíte čekat, že bude v nějaké oblasti excelovat, tedy kromě tolikrát vychvalované výdrže baterie. Ať už jde o výkon nebo kvalitu fotografií, udělá jenom to, za co byl zaplacený.

Pokud ale nemáte přehnané nároky a dokážete se smířit s nadměrnými rozměry, pak si na soužití s tímto kouskem určitě nebudete moci stěžovat.

Konkurence

Jak jsme řekli na začátku, výrobci pochopili, že zákazníci chtějí mobily s dlouhou výdrží, a tak podobné kousky rozhodně nebývají neobvyklé. Třeba takový Doogee T6 má dokonce kapacitu baterie 6 250 mAh. Má sice horší některé hardwarové parametry, zato lze sehnat už za cenu okolo 4 tisíc korun.

Doogee T6.

TIP! Recenze Doogee T6 – Mamut maratonec

Pokud naopak chcete lepší výbavu a zase nepotřebujete mít v zásobě tolik energie, zkuste se podívat na Lenovo P90 Pro. Jeho 4 GB RAM se mohou zdát zbytečné, ale někteří ji možná využijí. Kapacita baterie činí 4 000 mAh a české ceny začínají na 6 tisících.

Lenovo P90 Pro.

TIP! Bleskové srovnání Lenovo P90 / Pro: vyplatí se připlatit?

Další telefon s obří baterií se jmenuje THL 5000. Kapacita jeho baterie je 5 000 mAh a nepatří mezi nejnovější, přesto však nabízí stále dobré parametry za velmi zajímavou cenu, která může klesnout až ke 3 tisícům.

THL 5000.

TIP! Recenze THL 5000 – Sbohem, zásuvky

asus-zenfone-max
Klady
  • výdrž na baterii
  • dobrý displej
  • kvalitní konstrukce
  • dostatečné paměti
  • laserové ostření
  • LTE s českými frekvencemi
Zápory
  • rozměry a hmotnost
  • slabší výkon
  • nepřesvědčivé fotografie
Diskuze ke článku
.
Integrovaná baterie, tak to je špatně ...
Majo
To je zvlastne, s tym obsahom balenia - ja som tam nasiel aj tu usb redukciu, pomocou ktorej sa da nabijat aj ine zariadenie a spominali to aj v zahranicnych recenziach...
Nick Cave
Díky redakci za recenzi. Čekal jsem dlouhou výdrž baterie, ale že až takhle, super.. jen ta delší doba nabíjení, co takhle silnější nabíječka, šla by použít a tím zkrátit dobu nabíjení?
mrtvá žížala
zmineny dogee je uplne v hajzlu s fotakem, je to velky velky prevelky pruser. klidne litr navic za lepsi fotacek. jinak nejsou extra vyhrady, mozna az na to, ze po upgrade systemu / instalaci nejake zaplaty zmizely vsecky SMSky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze