Microsoft zažaloval vládu USA, údajně porušuje americkou ústavu

30

Americká softwarová společnost Microsoft se rozhodla zažalovat vládu USA. Vláda po Microsoftu vyžaduje přístup k elektronickým datům uživatelů a současně zakazuje o tom uživatele informovat. Dle Microsoftu je tím porušována ústava Spojených států amerických.

Microsoft

TIP! FBI se dostala do iPhonu útočníka i bez pomoci Applu

O podání žaloby na americkou vládu ze strany Microsoftu informoval ve čtvrtek server Reuters. Microsoft vládu obviňuje z porušování americké ústavy. Vláda USA totiž po Microsoftu požaduje přístup k e-mailům a dalším datům jeho uživatelů, avšak současně s tímto požadavkem zakazuje informovat o této skutečnosti dané uživatele. Ve své stížnosti Microsoft uvádí, že za poslední rok a půl musel na příkaz vlády zatajit 2 576 případů. Zatajováním je dle Microsoftu porušeno právo na svobodu projevu a současně i právo na osobní a domovní svobodu.

Nepřehlédněte: Apple čelí žalobě, technologie 3D Touch porušuje patenty

Vláda se údajně opírá o zákon o elektronických komunikacích. Ten je však 30 let starý a Microsoft připomíná, že tehdy ještě žádný veřejný internet neexistoval a zákon je z dnešního pohledu zcela zastaralý. Především vůbec nepočítá s možností ukládání dat do cloudu, čehož vláda údajně velmi využívá při tajných vyšetřováních.

Žaloba byla podána ve čtvrtek u federálního soudu v Seattlu. Mluvčí ministerstva spravedlnosti USA Emily Pierce prozatím pouze uvedla, že podaná žádost bude přezkoumána.

Zdroje: reuters.com

Diskuze ke článku
miki
MS at se jde bodnout
Filip
Pro mě je MS hrozná čeládka, který bych nesvěřil ani jméno svýho psa, ale fandim, ať jim tohle vyjde.
Xwert Is
Xwert Is
No aspoň niekto niečo robí ostatný čo len sklopia uši a povedia dobre? Nech sa to dostane do pozornosti a nech sa to rieši.
David Novotný
David Novotný
V tomhle hrozně fandím Applu a teď i Microsoftu. Zasloužíme si soukromí!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze