Microsoft uzavírá Project Astoria, Android aplikace na Windows nebudou

100

Na loňské jarní konferenci Build sliboval Microsoft velké věci ohledně nových Windows. Jedna z nich měla přinést lék na na nedostatek aplikací v mobilní verzi tohoto systému. Projekt Astoria se měl postarat o možnost spouštět aplikace napsané pro Android bez jejich velké úpravy právě na platformě Windows. Tento projekt však již definitivně končí.

Project Astoria přinášel naději všem uživatelům platformy Windows 10, kteří trpí nedostatkem kvalitních aplikací ve Windows Storu. Původní kód sestavení nesl subsystém, který dovoloval spouštět .apk balíčky, tedy aplikace navržené pro operační systém Android. Tento kód však z finální verze operačního systému Windows zmizel a nebylo jasné, co se s „Project Astoria“ bude dít dále. Nyní je už jasné, že Microsoft tento projekt definitivně odpískal a oficiálně si tedy žádnou Android aplikaci na platformě Windows nespustíme.

Android a iOS aplikace na Windows 10 – videopohled

Microsoft však dal svým uživatelům alespoň jeden důvod k radosti, nepozastavuje totiž nástroj iOS Bridge, který umožňuje změnit aplikace pro iOS na platformu Windows. Microsoft tento postup vysvětluje tak, že je zbytečné, aby bylo možné konvertovat aplikace z dvou různých platforem, pro uživatele by to bylo ve výsledku matoucí a navíc, počet aplikací na platformě iOS rozhodně nikterak nezaostává. Realita však může být i jiná, spekuluje se například o tom, že Project Astoria zpomaloval běh Windows, a tak by byl v reálném chodu nepoužitelný.

Microsoft navíc nedávno odkoupil společnost Xamarin, která umožňuje vývojářům psát své aplikace v jednom jazyce a následně je uzpůsobit pro různé platformy. Microsoft je přesvědčen, že tyto dvě metody jsou dostatečné pro rozšíření zajímavých aplikací i pro platformu Windows.

Zdroje: blogs.windows.com, gsmarena.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Redmarx
Microsoft je presvedcen o hodne vecech, akorat ty jejich telefony nikdo nekupuje. Mimochodem na co na Windows 10 Mobile spoustet androidi aplikace, kdyz si muzu koupit Android, kde to pujde bez problemu.
Kubik393
Naivku roku vyhrává ten, kdo věřil v jiný výsledek. Dle mého mohl Microsoft jít stejnou cestou jako Blackberry a využít open source Androidu bez Google služeb, jenže v tom je ten vtip. Lidé Google služby chtějí a Microsoft není právě kamarád s velkým G. Tudíž budeme muset přežít bez takových perel jako Google+ nebo Picasa. Konec světa, povídám vám, a důvod nenávidět WP až za hrob.
Rob
No ještě aby mi šel do mobilu instalovat nějakej androidí balast.
Filip
Překvapení jako prase. Jsem v šoku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze