Microsoft testuje interaktivní dlaždice, e-mail vyřídíte přímo z nich

14

Dlaždice jsou zajímavým konceptem v operačních systémech Microsoftu, který kombinuje ikonku a widget v jednotném formátu. Uživatele informuje o tom, co se v aplikaci děje, zobrazuje například počasí, nové e-maily nebo nejnovější zprávy. Po kliknutí se pak uživatel přepne přímo do aplikace. Microsoft chce jít ale ještě dál a nabídnout interaktivní dlaždice.

V současné době nemůže uživatel s dlaždicemi nijak interagovat. Dlaždice pouze zobrazuje texty či grafiku z aplikace, která živou dlaždici podporuje, a pokud takovou funkcionalitu vývojář nepřidal, slouží dlaždice v podstatě jen jako ikonka. Stejně fungují dlaždice jak na Windows 8, tak na Windows Phone. Microsoft chce nyní podle všeho dlaždicím vdechnout nový život a více je přiblížit widgetům tak, jak je známe například z Androidu. Testuje totiž interaktivní podobu dlaždic, které nově ukazují nejen seznam nových emailů, ale tímto seznamem může uživatel přímo na dlaždici procházet a provádět s e-maily základní operace. To tak uživatelům Windows i Windows Phone umožní rychleji provádět některé úkony bez toho, aby museli aplikace rovnou spouštět.

Takto by mohly vypadat interaktivní dlaždice Windows

Na videu, které vypustili vývojáři Microsoftu (a které bylo již staženo, naštěstí ale existují jeho kopie), vidíme na Windows 8 interaktivní dlaždice e-mailu, hudebního přehrávače nebo počasí, u kterého lze přímo na dlaždici přepínat města. Zajímavá je také dlaždice fotoaparátu, skrze kterou lze pořídit snímek bez toho, abyste museli do aplikace vůbec vstupovat. Dlaždice plochy pak zobrazuje zástupce běžících aplikací s možností se do nich přímo přepnout.


Original Video - More videos at TinyPic

Jak je vidět, Microsoft zkoumá možnosti, jak dále rozšířit funkcionalitu dlaždic, které jsou poznávacím znamením nejen jeho systémů, ale i celého designového stylu. Zatím se však jedná pouze o prvotní fáze vývoje a podobných funkcí se určitě v blízké době nesetkáme. Nabízí se, že se s nimi setkáme například ve Windows 9 a Windows Phone 9. Jejich uvedení je ale ještě v nedohlednu.

Zdroje: theverge.com, nokiapoweruser.com

Diskuze ke článku
pedro
Nainstalovano :D Jsem zvedavy, jak se to bude chovat.
anonym
Kde je ten Wp8.1 měl být přece dnes!!!
Jirka
Z toho windovsu pro phony ještě něco.bude :-D. Až bude ve vodotěsném těle a při nejlepším od Sony tak do něho snad půjdu.
satai
"Redmond, start your photocopiers."

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze