Microsoft prodal v prvním čtvrtletí jen 2,3 milionů Lumií

90

Microsoft zveřejnil své finanční výsledky za první čtvrtletí letošního roku. Očekávanou, ale ne příliš pozitivní zprávou, je pokračující propad prodejů chytrých telefonů Lumia. Microsoft prodal v tomto období pouze 2,3 milionů Lumií, což představuje meziroční propad o 73 procent z loňských 8,6 milionů. Pro srovnání Apple prodal jen za první víkend prodejů 13 milionů iPhonů 6s. Kromě Lumií Microsoft ještě prodal 15,7 milionů klasických telefonů Nokia bez otevřeného operačního systému.

Windows 10 Mobile

První čtvrtletí přitom bylo první, do kterého již mohly výrazněji zasáhnout nové Lumie, které již přišly s Windows 10 Mobile. Vliv nových vlajkových lodí Lumia 950/950 XL se projevil pouze v omezené míře. Tržby totiž meziročně klesly o 43 procent, což znamená, že se zvyšuje průměrná prodejní cena. Microsoft tak prodává stále méně telefonů na nižším konci cenového spektra, kde byly Lumie tradičně silné, a naopak prodává více dražších telefonů.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 950 – Expert schizofrenik

Microsoft si je tohoto neúspěchu vědom a na vývojářské konferenci BUILD ohlásil, že mobilní Windows 10 pro něj letos nejsou prioritou a hodlá se více soustředit na ostatní platformy. Microsoft Lumia 650, která byla představena letos v únoru na veletrhu MWC 2016 v Barceloně, by měla být úplně poslední Lumií. Ve výrobě smartphonů vyklízí Microsoft pozice dalším výrobcům. Až příští rok by mohl přijít nový Surface Phone, u kterého chce těžit ze silné značky Surface.

TIP: Microsoft představil Surface Pro 4: větší výkon a spousta vylepšení

Tabletům a 2-v-1 Surface se na rozdíl od Lumií daří. Celá mobilní divize Microsoftu vzrostla meziročně o 1,1 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 61 procent. Prodeje přitom táhnou především top modely Surface Pro 4 a Surface Book. Počet prodaných kusů nicméně Microsoft neuvedl.

Zdroje: microsoft.com, pocket-lint.com, mspoweruser.com

Diskuze ke článku
blue.sun
Zatím, jak se zdá, vše podle plánu. Jsem zvědavý, jestli dodají výsledky i ostatní výrobci na platformě, spousta modelů se u nás ani nenabízí.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Niet sa čomu čudovať. Marketing na bode mrazu, stredná trieda prakticky neexistuje, neustále čakanie na niečo, ...
kiki
keby nechali meno Nokia urcite by sa predalo viac , ale MS pomalicky ale vsetko dokasle , spravi super highend a zabali do otrasneho dizajnu , strednu triedu nema , len dva low-end a dva highend ,
micro
Žádné inovace, stále stejná odezva, na vše se čeká, mám NOKII 820 a nač kupovat 640Mrkvosoft

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze