Microsoft oficiálně pojmenoval Windows 8: verze RT je pro ARM

Microsoft skrze svůj oficiální vývojový blog zveřejnil konečnou podobu toho, jak vlastně bude označovat množství jednotlivých verzí očekávaného operačního systému Windows 8. To se překvapivě smrsklo pouze na tři, a to včetně varianty určené pro zařízení na platformě ARM.

Tip: přečtěte si také článek - První tablety se systémem Windows 8 dorazí už v říjnu

Ještě před touto zprávou se všeobecně očekávalo, že Microsoft Windows 8 rozdělí na množství různě cenově i funkčně odlišných verzí, podobně jako v minulosti. Kdo ale čekal minimálně 6 různých edicí, stejně jako u starších Windows, tak by se divil. Vývojáři z Redmondu se totiž rozhodli, že jejich počet zredukují na polovinu, tedy na tři, a zjednoduší tak zákazníkům orientaci při výběru té pravé. Formálně se také mimo jiné potvrdil i název samotného operačního systému "Windows 8".

Běžní lidé dostanou základ, kutilové šifrování a virtualizaci

A jak to tedy s oněmi třemi verzemi bude? Základní, a pravděpodobně i do budoucna nejrozšířenější edicí, budou jednoduše a prostě nazvané Windows 8. Tato verze bude určená pro široké masy běžně pracujících uživatelů, a její součástí budou klasické známé funkce typu prohlížeče Internet Explorer, správce úloh, či základního antiviru. Nově ale přibude třeba vylepšená podpora běhu systému na více obrazovkách současně, či přepínání jazykové mutace UI za běhu systému.

Windows 8 - GUI operačního systému

Druhou ze tří základních edicí je Windows 8 Pro. Jak už sám název napovídá, jde o verzi, kterou budou kupovat a používat zejména technoidi a geekové, tedy zkušenější uživatelé, kteří si se systémem rádi hrají, vyžadují maximální výbavu a zkoušejí jeho různé možnosti. Oproti ostatním dvěma bratříčkům Windows 8 Pro přinesou třeba virtualizovanou vzdálenou plochu, klienta pro serverový systém Hyper-V, šifrování souborů a podobně.

Windows 8 RT: konečně plnohodnotná okna na ARMu

Nejmladší, a také v poslední době nejdiskutovanější variantou nových "osmiček" bude určitě ta s přídomkem RT, dříve také přezdívaná jako Windows ARM, či WOA. Ta nás z nových Windows 8 zajímá nejvíce. Pro Microsoft bude totiž tato edice klíčem k expanzi na trh s potenciálem miliardových zisků, tedy na zařízení, které neoperují s čipsety na klasické architektuře x86, ale na ARM, kterými jsou především stále oblíbenější dotykové tablety. Tato verze bude na tabletech s Windows předinstalována. Pro mobily by pak měla být dodatečně představena ještě zjednodušená varianta Windows Phone s prozatímním kódovým označením Apollo a pravděpodobným označením Windows Phone 8.

Windows 8 RT bude určena pro tablety

Čtěte také - Update telefonů s Windows Phone 7 na WP8 nejistý (aktualizováno)

Windows 8 RT budou upraveny a zoptimalizovány tak, aby se dokázaly přizpůsobit relativně dost nízké výdrži baterií dnešních tabletů. Jejich uživatelské rozhraní bude také obsahovat některé aplikace speciálně vyvinuté pro ovládání dotykem, převládat bude prostředí Metro (známé z Windows Phone nebo Xboxu) aplikace spolupracující s cloudovými úložišti a různé další inovativní prvky blízké mobilním zařízením. Co v této edici bude z blíže nespecifikovaných důvodů chybět, je údajně oblíbený hudební a video přehrávač Windows Media Player.

V dalších následujících měsících, které zbývají do oficiálního vypuštění systému do ostrého prodeje, bude Microsoft postupně uvolňovat další detaily ohledně Windows 8 a začne také s marketingovou kampaní. My budeme samozřejmě nejvíce sledovat dění okolo Windows 8 RT, jelikož tablety jsou zaměření našeho webu nejbližší. Jsme velmi zvědavi, jak se Microsoftu podaří nová okna zoptimalizovat pro ovládání výhradně pomocí prstů.

Více informací o vývoji Windows 8 najdete na windowsteamblog.com a také na blogs.msdn.com.

Zdroje: windowsteamblog.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze