Microsoft dal Nokii 250 milionů dolarů, dalších 750 milionů tento rok

2

Partnerství Nokie a Microsoftu je zdá se větší, než se čekalo. Obě společnosti jsou nyní v situaci, kdy jedna je závislá na druhé a Microsoft se snaží udělat vše, aby Nokia se systémem Windows Phone prorazila. Neváhá ji ani vyplácet vysoké peněžní částky dosahující až jedné miliardy dolarů za rok.

Před pár dny jste se mohli dočíst, že společnost Nokia je za poslední čtvrtletí roku 2011 ve ztrátě zhruba miliardu eur. Spoléhá však na nové telefony řady Lumia s operačním systémem Windows Phone 7.5, které by jí měly vydobýt zašlou slávu. Nebudeme spekulovat, zdali se to podaří nebo ne, podíváme se na jinou zajímavost.

Jistě víte, že jiné společnosti, které vyrábějí telefony s Windows Phone, například HTC, Samsung, ZTE a další, musí Microsoftu platit licenční poplatky za použitý operační systém. Nedávno unikla informace, že například pro společnost ZTE to znamená 27 dolarů za jednu licenci pro jeden telefon. Dohoda mezi Nokií a Microsoftem je, zdá se, ale úplně jiná. Z informací o finančních výsledcích za poslední čtvrtletí vyplynulo, že Microsoft Nokii zaplatil za poslední čtvrtletí částku 250 milionů dolarů.

Nokia oznámila, že jde vzájemnou dohodu mezi oběma společnostmi a jedná se o platbu za podporu platformy Windows Phone. O podobných částkách se mluvilo už počátkem roku 2011, kdy Nokia spolupráci s Microsoftem oznámila. Nyní se tedy tyto informace potvrdily. Tato částka by měla být vyplácena Microsoftem pravidelně, celkem se tak suma za jakousi "věrnost značce" vyšplhá na 1 miliardu dolarů za rok. Uvidíme, zda to bude k úspěchu nových Lumií stačit.

Zdroje: mobilesyrup.com

Diskuze ke článku
Dano
Ta reklama okolo Lumii mi uz pripomina iPhone a ceny novych Nokii taktiez. Ale je tu problem ze Apple svojich fanusikov co kupia novy model ma,a Nokia si ich na platforme WP potrebuje este len ziskat co pri tychto "uvadzacich cenach" bude problem... Prve Nokie 800 - problemy s bateriou,navigacia ma tiez svoje muchy (nutne sa aspon na chvilu pripojit na net,nedaju sa "vypnut" dialnice),no neviem ci nebude lepsie kupit lacnejsi model od ineho vyrobcu a k tomu dokupit Navigon pripadne casom inu vymakanu navigaciu...
A Microsoft by mal zaplatit za reklamu prave HTC ktore dalo na zaciatku WP na trh tusim 5 modelov...Sotva na tom nejak extremne zarobili.
JerK
Nedávno jsme se s kamarádem bavili, kolik musí šéf Nokie (Elop) dostávat "všimné" od MS, že je ochoten potopit Nokii jejich (nazvěme to) systémem Windows. A hle, je to ofiko:)
No pokud zde bude stále převládat business pohled na věc a technicky založené frakce globálních společností nebudou mít prostor k přínosu nové kvality, půjde prostě vše do kytek...kde už to vlastně nyní je těsně před, že?:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze