Meizu 15: výroční novinka se dostane i do Česka, v Číně jsme ji vyzkoušeli

20
Meizu 15: výroční novinka se dostane i do Česka, v Číně jsme ji vyzkoušeli
  • Meizu oslavuje 15 let od svého založení a v čínském Wuzhenu dnes ukázalo svůj klíčový telefon pro letošní rok
  • Telefon pojmenovaný podle výročí – Meizu 15 – spadá do střední třídy a bude tvořit páteř prodejů
  • Novinka se dostane za měsíc i do Česka, protože v dubnu vstoupilo Meizu oficiálně i na tuzemský trh
  • Meizu 15 přináší 5,5palcový Full HD displej s úzkými rámečky, duální fotoaparát, kovovou konstrukci nebo 3 000mAh baterii
  • K dispozici bude i větší verze Meizu 15 Plus
  • Cena by měla činit zhruba 8 tisíc korun

Meizu. Tuto čínskou značku možná řada z vás zná, ale zřejmě ještě větší část nikoliv. Přitom jde o jednoho z významných čínských výrobců telefonů, který jen v loňském roce prodal přes 20 milionů smartphonů. Na čínském trhu ale slábne poptávka, a tak se Meizu, podobně jako další čínští výrobci, pouští agresivněji do zahraničí. Meizu působí ve 40 zemích světa a letos chce tento počet významně rozšířit. Po několika letech se například letos v dubnu oficiálně vrací i na český trh.

Meizu 15 – první dojmy

Zároveň letos slaví 15 let od svého vzniku. Meizu začínalo s MP3 a MP4 přehrávači, mobilní telefony pak začalo vyrábět roku 2008. My pro vás momentálně v redakci testujeme Meizu Pro 7, které má velmi originální konstrukci s OLED displejem na zádech, model Meizu 15 je ale mnohem důležitější. Jde o novinku střední třídy, která má zaujmout dobrou výbavou, elegantním vzhledem a zároveň dobrou cenou. A daří se jí to. Oslaví Meizu v Česku stejně skvělé prodeje jako Xiaomi? Vyloučeno to není.

Meizu 15

Meizu 15 společnost představila v historickém Wuzhenu, asi tři hodiny jízdy od Šanghaje. Název zcela jasně odkazuje na 15leté výročí značky. Na slavnostním odhalení bylo jen 40 západních novinářů, mobilenet.cz jako jediný z Česka a Slovenska, můžeme vám tak přinést exkluzivní první dojmy a představení klíčových novinek.

Super střední třída za rozumné peníze

Meizu 15 je elegantní smartphone střední třídy, kterému byste rozhodně nehádali jeho cenu kolem 320 EUR, tedy zhruba 8 tisíc Kč včetně DPH. Zaujme 5,5palcovým Super AMOLED displejem, u kterého potěší tenké rámečky po stranách. A nejen to, není tady ani ten častý nešvar telefonů s tenčími rámečky, tedy černý rámeček přímo kolem displeje. Meizu dokonce tvrdí, že má nejtenčí rámečky na světě, konkrétně 1,175 milimetru. Pod displejem pak působí miniaturní čtečka otisků prstů. Jde údajně o nejmenší čtečku otisků v telefonu vůbec. I přes její drobný průměr čte otisky rychle (Meizu uvádí reakci 0,08 vteřiny) a přesně a díky velikosti se podařilo stlačit i rozměry dolního rámečku na minimum, přitom má displej stále standardní poměr stran 16:9.

Meizu 15 v bílé barevné variantě, ve které se výrobci povedlo zamaskovat předěly antén

Taptic feedback nechybí

Čtečka je zároveň také tlačítkem, u kterého musíte zatlačit podobně jako u iPhonu. Meizu dokonce do těla telefonu umístilo modul M Engine, což je obdoba taptic enginu Applu. Co to znamená? Při stisku senzoru je odezva opravdu taková, jako byste stiskli skutečné tlačítko. Force Touch je k dispozici dokonce i na displeji, kde ale odezva není tak samozřejmá jako u iPhonu. Ten však stojí více než trojnásobek. Nad displejem najdeme nejen 20Mpx selfie kamerku, ale také nenápadnou „dýchající“ notifikační diodu. Ta tlumeně pulzuje, když je displej vypnutý, bohužel je ale tento efekt viditelný jen skoro v úplné tmě.

Meizu 15
Čtečka otisků prstů je zároveň virtuálním tlačítkem s haptickou odezvou, skrze které lze celý telefon i ovládat

Pochválit musím i kovovou konstrukci s oblými boky, díky kterým telefon velmi dobře padne do ruky. Kov pak má speciální povrchovou úpravu, kvůli které působí záda spíše plastově, což je škoda. Na druhou stranu Meizu překvapilo maličkostí, a to úpravou jinak nudných plastových předělů pro antény. Předěly zde nesou malinký vzor, jakousi helénskou linku, která telefon ozvláštňuje. Kromě usedlé černé se pak můžeme těšit na zlatou, tmavě modrou a také velmi elegantní bílou barvu.

Konečně špičkový fotoaparát pod 10 tisíc

Na svém místě zůstal 3,5mm jack, telefon se nabíjí přes USB-C a vcelku slušně hraje také reproduktor. Překvapení se pak skrývá na zadní straně. Na svou cenu totiž Meizu 15 opravdu překvapí fotoaparátem, který vídáme u mnohem dražší konkurence. Duální fotoaparát má u obou čoček čtyřsměrnou optickou stabilizaci, slušná je také světelnost f/1,8, přičemž jeden fotoaparát je vybaven 2× optickým zoomem, celkově pak lze dosáhnout 5násobného bezztrátového přiblížení kombinací optického a digitálního zoomu. Meizu dokonce použilo stejný fotografický senzor jako třeba Huawei u vlajkového P20, tedy Sony IMX350. Čip má rozměr 1/2,3 palce a je tedy větší než u iPhonu X nebo třeba Galaxy S9. To samé platí o samotných pixelech, které jsou při rozlišení 12 megapixelů nadprůměrně velké – konkrétně 1.55μm.

A snímky vypadají velmi slušně. V Číně jsme s telefonem celý den fotili a výsledky jsou velmi dobré ve dne i v noci, kdy překvapí málo šumu. Testovací snímky vám přineseme v následujících dnech. Designovou zajímavostí, kterou jsme mohli vidět i u předchozích telefonů Meizu, například modelu 6 Pro, je kruhový LED blesk. Prosto uvnitř kruhu ale k ničemu neslouží. Takže ne, opravdu nejde o druhou malou čtečku otisků prstů nebo vypínací tlačítko. To najdeme klasicky na boku.

Meizu 15
Všimněte si jemného ornamentu na plastovém předělu antén

Uvnitř telefonu pak tepe Snapdragon 660, vnitřní paměť činí velmi slušných 64 GB, RAM 4 GB. K dispozici bude i verze Deluxe se 128GB pamětí. Baterie má standardní kapacitu 3 000 mAh. Bezdrátové nabíjení dle očekávání chybí, stejně tak bohužel i NFC.

Meizu 15 Plus 128/6 GB

Rozměry153,8 × 78,3 × 7,3 mm, 177 g
DisplejSuper AMOLED, 5,95" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px
ProcesorExynos 9 Series (8895), 8×2,5 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 500 mAh

K dispozici bude také větší a vybavenější verze Meizu 15 Plus. Nabídne 6palcový displej, 3 500mAh baterii a silnější procesor Samsung Exynos 8895 (tedy stejný, jaký je použit v Galaxy S8), dostane navíc také 2 GB RAM. Cena a dostupnost této větší verze v Česku však zatím není známá.

Porovnání velikosti Meizu 15 a většího Meizu 15 Plus

Meizu běží samozřejmě na vlastním systému Flyme OS postaveném na Androidu, zde konkrétně bohužel na starším 7.1.1. Prostředí je elegantní, přehledné, rychlost je ale spíše průměrná, animace nejsou nijak super rychlé. Potěší například odemykání telefonu obličejem nebo Always On displej.

Střední třído, připrav se

Nové Meizu 15 by mělo stát kolem 7,5 až 8 tisíc korun a do Česka by se mělo dostat zhruba za měsíc. Aspiruje jednoznačně na krále střední třídy, který by mohl zatopit v této třídě velmi silnému Xiaomi nebo Honoru. Meizu 15 přináší skvělé zpracování, pěkný displej, výborný fotoaparát a spoustu zajímavých vychytávek, to vše za cenu střední třídy. Uvidíme, zda se Meizu s touto strategií povede v Česku prorazit. Předpoklady rozhodně má.

Meizu 15 64/4 GB

Rozměry143 × 72 × 7,3 mm, 152 g
DisplejSuper AMOLED, 5,46" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 6,4 GBne
Akumulátor3 000 mAh
Diskuze ke článku
Antonyxe
A co LTE band 20? bude?
Karel Řezníček
Opravte si prosím v textu informaci, že Meizu vyrábí telefony od roku 2018...od tohoto roku je možná u nás oficiálně seženeme, ale telefony vyrábí Meizu už minimálně 5 let...
Karel Řezníček
Myslím, že by mělo... Od té doby, co mají Meizu českou distribuci tomu tak je...
Liker
Paráda, telefón, ktorý sa zmestil do 150mm, kovový zadok, amoled displej, žiadny výrez a čítačka vpredu. A oni to zabijú tým, že to nemá NFC alebo starším androidom. A to prečo urobili takéto sk**vené kompromisy?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze