MediaTek představil čipsety Helio X a Helio P pro nejlepší telefony

Tchajwanský MediaTek v poslední době slaví jeden úspěch za druhým. Produkuje totiž procesory s vynikajícím poměrem cena/výkon, na které začíná sázet stále více výrobců. Jeho čipsety tak už najdete nejen v čínských „exotických“ tabletech a telefonech, ale i u modelů od výrobců, jako je například japonské Sony. Nyní nám navíc představil dvě nové řady procesorů.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský


Nyní MediaTek představil dva zbrusu nové čipsety. Zatímco Helio X bude mířit do těch nevybavenějších smartphonů a tabletů, řada Helio P má nabídnou především rozumný poměr mezi vysokým výkonem a spotřebou.

mediatek-logo

Prvním čipsetem ze série Helio X bude konkrétně SoC s označením Helio X10 (známý také jako MT6795W) a do prvních přístrojů by se mohl dočkat přibližně v polovině dubna. Jedná se o osmijádrový čipset vyrobený 28nm technologií, jenž využívá jader ARM Cortex-A53 na maximálním taktu až 2,2 GHz. Podporuje také LTE.

V budoucnosti řady Helio budou obsahovat hlavně čipsety vyrobené úspornější 20nm technologií. Založeny by přitom měly být na architektuře jader ARM Cortex-A72. MediaTek dále uvedl, že tyto čipsety budou podporovat dekódování až 4K videí a měly by umět natáčet FullHD videa při neuvěřitelných 480 snímcích za sekundu. Pro porovnání letošní iPhony (6 a 6 Plus) umí slow-motion „jen“ při 240 snímcích za sekundu. 

Zdroj: Liliputing