Malý zájem a zvyšující se mzdy. Samsung zřejmě uzavře jeden závod v Číně

3
Malý zájem a zvyšující se mzdy. Samsung zřejmě uzavře jeden závod v Číně
  • Samsungu se na čínském trhu dlouhodobě nedaří
  • V kombinaci se zvyšujícími se nároky na mzdy hrozí uzavření jednoho výrobního závodu
  • Jihokorejský výrobce se více zaměřuje na trhy v Indii a Vietnamu

Společnost Samsung dle současných informací zvažuje, že pozastaví svůj provoz v téměř 15miliónovém severočínském městě Tiencin. Důvodem mají být nejen klesající tržby, ale současně i zvyšující se nároky na mzdy zaměstnanců. V tuto chvíli však vedení Samsungu ještě definitivně nerozhodlo. Každopádně je uzavření jednou ze zvažovaných možností.

Samsungu se na čínském trhu celkově vůbec nedaří. Ještě před pěti lety třímal v otěžích 20 % celého čínského trhu s mobilními telefony. Pouhých pět let však stačilo, aby Samsung takřka vše ztratil. Aktuálně jeho podíl klesl pod hranici 1 %. Jihokorejský výrobce se aktuálně dostal pod tlak, neboť má za sebou nepříliš povedené čtvrtletí v segmentu mobilních telefonů. Bude se tak snažit opět nastartovat prodeje. Zaváhat rozhodně nemůže, neboť zatímco jemu prodeje slábnou, čínským konkurentům rostou.

Do budoucna je možností, že Samsung své továrny v Číně zcela opustí, čemuž nasvědčují i poslední roky. Své výrobní závody totiž otevírá ve Vietnamu a Indii. Například v minulém měsíci otevřel svou největší továrnu na světě v indickém městě Noida.

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
A Slovenská ekonomika je postavená na automobilkách. Čo sa asi stane keď sa im nebude dariť alebo mzdy pôjdu hore? Tu je príklad....
To len na porovnanie
Kolemjdoucí
Protože zhruba před těmi pěti lety si začali v Samsungu hrát na lepší značku po vzoru Applu. Jenže zatím co Apple má uživatele čím udržet i přes vyšší cenu (iOS, ekosystém, pocit vlastnictví něčeho lepšího, ...), Samsung nemá moc co nabídnout v porovnání s konkurencí. Až na high-end montuje průměrné telefony bez nápadu za prémiovou cenu. Do toho přišli výrobci z Číny, kteří pochopili, že je lepší vyrábět levné telefony se slušnou kvalitou, než extra levné, co se rozpadnou po půl roce. Samo za sebe mluví, že nejlevnější Samsung začíná na 4000. U trojice (reálně dvojice) Xiaomi, Huawei, Honor, si nenáročný uživatel vybere i za 2500 a kupodivu takový telefon funguje velice dobře. Sám jsem si jako druhý telefon koupil na hraní Redmi Note 5A a až na slabší foťák mu nemám co vytknout. Displej sice jen HD, ale vypadá opravdu dobře, samé plasty, ale dobře zpracované, výkonu má na běžnou práci dost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze