Mac App Store upadá aneb poslední může za sebou zavřít dveře

13

Apple si již od éry Steva Jobse vždy zakládal na kvalitních a aktualizovaných službách. App Store pro iPhone, iPad či Mac App Store byly vždy obchody, které kalifornské společnosti doslova vzkvétaly pod rukama. U většiny z nich to platí i nadále, tedy aplikace exponenciálně rostou a služby se neustále aktualizují. Výjimkou je jen Mac App Store, který spíše připomíná hřbitov, jenž opouští i ty nejvěrnější duše.

Mac App Store

Kalifornský gigant svůj obchod pro desktopový systém spustil již na začátku roku 2011, tedy v době kdy na Macu běžel operační systém Snow Leopard. Ten byl a dosud je považován za nejlepší a nejstabilnější operační systém, který kdy Apple představil. Mnozí lidé spatřovali v Mac App Storu obrovský potenciál pro vybudování nového ekosystému aplikací a služeb. Po pěti letech fungování to však vypadá, že předpovědi Applu se nevyplnily.

Za vše mluví například případ nezávislého amerického vývojáře Sama Soffese, který vytvořil jednoduchou aplikaci Redacted, která slouží k rychlému maskování citlivých údajů. Soffes se rozhodl, že o aplikaci informuje pouze na Twitteru a hned druhý den všechny uživatele šokoval prohlášením, že se jeho aplikace objevila na Product Huntu na předních příčkách v Mac App Storu.

Následně zveřejnil i výsledky, které byly daleko šokující. Celkem se totiž prodalo 94 kopií, z toho bylo sedm rozdaných přes promokódy, přičemž 59 aplikací bylo prodaných ve Spojených státech a přesto, to stačilo na přední místa žebříčků. Je jisté, že tato statistika by bohatě stačila na první místo v českém iOS App Storu, jelikož jde o malý trh. Na druhou stranu když se podíváme do Spojených států, kde obliba a trend MacBooku roste každým dnem, jsou statistiky více než zarážející. Jak málo stačí, aby byla aplikace na prvním místě, navzdory nízkému prodeji.

Kdo uteče, vyhraje

V posledním roce jsme svědky obrovské migrace největších vydavatelů a vývojářů, kteří doslova berou nohy na ramena a utíkají z Mac App Store pryč. Platforma pro ně přestala být zajímavá, protože ruku na srdce, kdo z uživatelů pravidelně Mac App Store navštěvuje? Osobně do něj nakouknu tak jednou do měsíce, a to většinou v případě, že se mi na ploše objeví červené kolečko s číslem, tedy nějaká aktualizace.

Mac App Store

Z toho jasně vyplývá, že aktualizace aplikací pro OS X bychom mohli spočítat na prstech jedné ruky. Vývojáři zkrátka na tuto službu zanevřeli a jdou po vlastní ose. Zcela opačná situace však panuje v App Store pro iOS, kde skoro každý den mám okolo deseti aktualizací a dennodenně přicházejí do obchodu aplikace nové.

Neplatné certifikáty

Aby toho nebylo málo, tak během listopadu došlo i k masivním chybám, kdy tisícům uživatelům přestaly na Macu fungovat aplikace, které předtím běžely několik let zcela bez chyb. Výsledkem byla jedna chybová hláška za druhou a zaskočeni nebyli jen vývojáři, ale i samotný Apple, který se snažil vše zamést pod koberec. Tiskové oddělení Applu raději ani nezareagovalo a k celé situace se nechtěli nijak vyjádřit, a to i navzdory tomu, že moc dobře věděli, že některým aplikacím vypršely certifikáty.

Mac App Store

Lidé tak museli své stroje různě restartovat, aplikace odinstalovat a znovu nainstalovat či použít příkazy v Terminalu. Okolo App Storu pro Mac se tak okamžitě rozhořela ostrá debata, která probíhala především na sociální síti Twitter.

„Dlouhé roky jsem byl ohledně Mac App Storu sarkastický, ale optimistický. Moje trpělivost, stejně jako mnohých dalších, je u konce,“ posteskl si například Daniel Jalkut, který vyvíjí blogovací nástroj MarsEdit.

Podobný názor již v létě publikoval i Raig Hockenberry, vývojář aplikace xScope. „Apple musí změnit své priority pro Mac App Store, nebo ho celý zavřít,“ uvedl Hockenberry.

Svou troškou do mlýna přispěl i známý bloger John Gruber, kterého sleduje i samotný Apple. „Jsou to tvrdá slova na stranu Applu, ale nelze s nimi než souhlasit.”

Po vlastní ose

Situace na Macu je tedy velmi kritická. Nejenže uživatelů je výrazně méně, než například na iOS, ale Apple by si také měl konečně uvědomit, že vývojáři nemusí své aplikace nabízet jen skrze Mac App Store, ale mohou je prodávat na vlastním webu. U platformy iOS však toto není možné, což je i jedno z vysvětlení, proč se Apple mnohem více zajímá o všechno jiné, kromě Macu.

Apple MacBook Pro

Vývojáři, kteří chtějí prodávat své aplikace na Macu jsou rovněž svázáni zdlouhavým schvalovacím procesem Applu a v konečném důsledku jim jablečná společnost sebere třicet až čtyřicet procent ze zisku. Nelze se tedy pak divit vývojářům, že Mac opouští a z obchodu se stává hřbitov. Podíl také na tom jistě mají i různí hackeři a piráti.

V konečném důsledku pak záleží jen na vychování a morálce samotného uživatele, který buď může podpořit svého vývojáře tím, že mu přispěje na další vývoj, nebo mu doslova uštědří facku tak, že si aplikaci nelegálně stáhne. Podle mého názoru se totiž lidé již naučili umělcům a vývojářům za tvorbu platit, příkladem jsou například streamovací služby Apple Music, Spotify a v minulosti i iTunes Music.

Budoucnost?

Co je však již téměř jisté je fakt, že Apple v následujících měsících s tímto stavem v Mac App Store vůbec nic neudělá. Apple se aktuálně zaměřil na nový obchod pro Apple TV, který roste jak houby po dešti. Kalifornský gigant v něm totiž spatřil obrovskou příležitost a doslova pole neorané, kde je možné něco dokázat. Dodejme jen, že větší pozornost by si jistě zasloužil i obchod pro Apple Watch, do kterého sice denně proudí nové aplikace, ale díky nečinnosti Applu nejsou vůbec vidět. Uživatelé tak musí aplikace zdlouhavě hledat a v mnoha případech v té záplavě ani nic nenaleznou.

Zdroje: macrumors.com, jablickar.cz, jablickar.cz

Diskuze ke článku
Honza Bonza
Používám MacBook už léta ale zatím se mi neobjevila žádná hláška o neplatném certifikátu. Možná to bude tím že nepoužívám ty jejich předražené aplikace v App Store. Pouze pár systémových aplikací. Fakt nemám důvod si odtud něco instalovat. Dobré aplikace jsou i mimo App Store. jako Enpass, calibre, GIMP,VoipConnect, LibreOffice, které ani v app store nejsu. Smutny.
Filip
Tak s certifikaty jsem problem nikdy nemel, ale do App storu ani nechodim, je tam velky prd.

Jinak El Capitan mi totálně rozhodil funkční vývojové prostředí na Macu. Ty updaty by měli fakt pořešit, protože tohle mě dokáže nas*at
Karelman
Vidite, Linux ma skvelou budoucnost, nemyslite?
Jakub
A stejne jsou tu lidi, kteri budou brecet nad Windows Store a chvalit OS X...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze