Pražské metro by mělo být do konce roku 2019 kompletně pokryté mobilním signálem

4
Pražské metro by mělo být do konce roku 2019 kompletně pokryté mobilním signálem
  • V horizontu týdnů má být signálem pokrytý úsek Muzeum – Vyšehrad
  • Kompletní síť pražského metra by měla být signálem pokryta do konce příštího roku
  • Těšit se můžete na pokrytí sítí LTE

Aktualizováno 17. 9. 2018 o informaci o signálu LTE v tunelech metra.

Pražské metro je pro mobilní nadšence stále spíše zakleté. Signálem jsou sice pokryté všechny stanice, avšak v drtivé většině případů jde pouze o zastaralou 2G síť, kde si vyřídíte pouze hovory. Na internet lze takřka zcela zapomenout. Lepší je situace pouze na nejnovějším úseku mezi stanicemi Bořislavka a Nemocnice Motol, kde jsou stanice i tunely pokryté sítí LTE. Se samotným internetem je to pak lepší v několika málo stanicích. Signál je na Florenci na lince C i B, na náměstí Republiky, Smíchovském nádraží, Hlavním nádraží a stanici Pražského povstání. Dopravní podnik zavede letos na podzim připojení prostřednictvím Wi-Fi ve stanici Muzeum.

Již velmi brzy se však situace začne zlepšovat. Pražský dopravní podnik (DPP) spustí v následujících týdnech mobilní signál LTE v tunelu metra. V první fázi se tak stane v části tunelu na trase C. Nyní podnik zařízení testuje. Oznámil to řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. Vedení DPP schválilo smlouvu s konsorciem operátorů na zavedení signálu letos v dubnu.

„Finalizují se práce na zprovoznění úseku pro signál v tunelech metra od stanice Muzeum na Vyšehrad. Testuje se v tuhle chvíli a připravují se žádosti na hygienu a na Drážní úřad. Já si troufnu tvrdit, že v nejbližších dnech připravíme akci na představení této možnosti na volání z tunelu metra,“ řekl Gillar.

Následně se podnik bude zabývat umístěním takzvaného vyzařovacího kabelu ve všech tunelech pražského metra. Volat i datovat ze všech tunelů bude podle dokumentu, který DPP prezentoval, do konce roku 2019.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Hlavně nezapomeňte účtovat příplatek 20 Kč za volání z metra, přece jenom, když to ti operátoři tak usilověn řešili dvacet let, tak ať na tom nic netratí...
htcjirka
htcjirka
To už se slibovalo před pěti lety..
Petr Pauš
Petr Pauš
Tak ze bychom se konecne dostali blize k civilizovanemu svetu? Proc uz davno neni aspon na vsech stanicich wifi, kdyz na nekterych to funguje uplne v pohode (Florenc, Prg povstani)...
Lukáš M.
Na jednu stranu jedu na schůzku a potřebuji dát něco vědět, v metru mám smůlu a to mě štve. Na druhou stranu pokryjeme metro signálem a naleznu v něm spoustu k*kotů, co tam budou nahluchle vyřvávat do telefonu. Vyberte si. Problém je vždy člověk.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze