LG KG240: Velký elegán s malým rozumem
recenze

LG KG240: Velký elegán s malým rozumem

2

LG KG240 je neobyčejný telefon: skloubil v sobě styl a zároveň nízkou cenu, která je pro mnoho lidí rozhodující. Funkčně na tom telefon není nejlépe, ale má své charisma, které může zaujmout - a nebo také nemusí. Co vše dokáže toto véčko nabídnout, se dozvíte v následující recenzi.

LG nedávno představil dvě nová low-endová véčka s velmi povedeným designem. Toto véčko je to vybavenější z nich a - oproti předchozímu modelu - nabídne vnější OLED displej. Jedinou vadou na kráse je ovšem jejich funkční výbava, se kterou se opravdu chlubit nemůžou. Na většinu moderních technologií a multimédií totiž můžete s klidem zapomenout; jediné co vás potěší, bude opravdu jen vzhled a dobrá cena. Jenže tyto dvě vlastnosti veškerá negativa částečně potlačují nebo možná úplně smazávají – to bych ale moc předbíhal a teď vzhůru na bližší pohled.

Tip: přečtěte si recenzi levnějšího modelu LG KG220

Technické parametry

Rozměry85 x 46 x 22
Hmotnost85 gramů
SítěDual band GSM 900 / 1800 / 1900
Hlavní displej TFT, 262 tisíc barev, 128x160 pixelů
Vnější displej OLED, 65 tisíc barev, 96x64 pixelů
Paměť7 MB
Organizační funkcekalendář, opakovaný budík, hlasový záznamník, světový čas, kalkulačka
Multimédia64-ti hlasá polyfonie, mp3 tóny, obrázky, JAVA hry
FotoaparátVGA (640 x 480 px) , 4x zoom (při nižším rozlišení)
Datové funkceUSB kabel, GPRS (třída 10), Bluetooth
Baterie a výdržLi-ion 830 mAh
pohotovost max.: až 200 hod
max. doba hovoru: až 180 min
Cena4 090 Kč

Vzhled, konstrukce – až nápadně se podobá „čokoládě“

Ano, je to tak. Design tohoto véčka vychází z veleúspěšného modelu LG Chocolate, ale i přesto v sobě má něco svého. Povrch telefonu je lesklý a celý je v černé barvě s malými třpytivými částečky zalitými do plastu těla. Barevnou výjimku tvoří jen čočka fotoaparátu, vnější displej a logo LG pod ním. Telefon je také velice lehký a váží pouhých 85 gramů.


Různé pohledy na LG KG240

Otevírání véčka je bohužel manuální a otevřít telefon jednou rukou je téměř nadlidský výkon. V určité fázi ale kloubu pomůže pružina a potom telefon „vylétne“ sám. To samé nastává při zavírání, kdy je situace opačná a véčko se v určité fázi „přicvakne“ k sobě. Jinak samotný kloub je velmi pevný a přispívá k dojmu, že držíte daleko dražší telefon, než máte v ruce.


Zadní pohled | srovnání s kreditní kartou | véčko v ruce

Velmi mile mě také překvapil kryt baterie, jež je značně pevný a nemá vůbec žádnou vůli. Baterie telefonu je po vzoru jejího krytu velmi natěsno uchycena a opravdu těžko se vyndává ven. Otevřené véčko již není celé v černém: tuto barvu „ruší“ šedé orámování displeje a klávesnice ve stejné barvě. Na rozdíl od LG Chocolate je také podsvětlení klávesnice v barvě modré, a ne červené. Osobně se mi design celého telefonu velmi líbí a spolu s pevnou konstrukcí nedává lidem okolo vás vůbec tušit, že v ruce držíte typický low-end.


Čelní pohled | otevřený a... | ..."rozebraný" telefon

Klávesnice, displej – trochu více kláves než je zdrávo

Na klávesnici se píše kupodivu velice dobře – stisk je jistý a tlačítka nejsou úplně plochá. Na první pohled mě trochu zarazil počet kláves a též všechny možné obrázky na tlačítkách. Na druhý jsem zjistil, že jsou zde dvě klávesy navíc, které slouží pro spuštění fotoaparátu a kalendáře. To druhé tlačítko pro spuštění kalendáře bych ještě pochopil, ale nechápu, proč zde výrobce umístil tlačítko pro spuštění fotoaparátu: tutéž funkci totiž zastává tlačítko na boku telefonu. Více obrázků na klávesnici způsobují ikony na hlavním pětisměrném ovladači a napovídají, jakou funkci jimi spustíte. Sice je to zbytečné, ale aspoň to trochu oživí fádnost klasických klávesnic.


Pohledy na klávesnici a displej při rozevřeném telefonu

Hlavní displej telefonu není špatný, ovšem chybí mu větší rozlišení, neboť je poměrně hrubý. Nízké rozlišení (128 x 160 pixelů) se projevuje především v hlavním menu, kde jsou na jednotlivých položkách znatelné pixely. Tuto nevýhodu se však snaží dohnat pomocí počtu barev, kterých je 262 tisíc, což je slušný parametr. Je také aktivní, to je ale docela samozřejmé, neboť telefon s pasivním hlavním displejem už dnes dělá ostudu. Vnější displej je typu OLED, nabízí rozlišení 96 x 64 - je tedy velmi hrubý a zobrazí 65 tisíc barev. Jeho kvalita je spíše průměrná, žádný zázrak to není, ale jako vnější displej slouží celkem dobře.

LG KG240 LG KG240


Barevný a... | ...jednobarevný pohotovostní režim vnějšího displeje | pohotovostní režim hlavního displeje

Hlavní menu, ovládání – hlavní menu není nejstylovější

Celkové ovládání telefonu je velmi pohodlné, zajímavé je také „polozáložkové“ menu. Tento způsob je založen na standardní ikonové mřížce menu v telefonu: když kliknete na položku zpráv, tak se následně můžete přepnout do menu organizéru stisknutím levé či pravé navigační klávesy. Samožřejmě, že to nesplňuje účel normálního záložkového menu, ale je to velmi praktická funkce. Na hlavním menu mi značně vadil vzhled hlavního menu, který se nepodřizuje profilům a pozadí pod ikonami je stále šedé s „vroubkováním“ nahoře i dole. Samotné ikony nejsou zrovna nejstylovější a trochu kazí image telefonu. V nabídce je také přítomen seznam oblíbených aplikací, který se v pohotovostním režimu spouští horní navigační klávesou.

LG KG240
Hlavní menu není nejhežčí | výběr profilu | menu často používaných funkcí | podnabídka menu | zapnutí LED diody

Jako velmi užitečný se mi zdál režim svítilny při zavřeném telefonu. Ten se aktivoval pomocí tlačítka pro spuštění fotoaparátu - následně se na vnějším displeji objeví nabídka, zda chcete spustit fotoaparát či svítilnu. Pak jen stačí potvrdit volbu svítilny, že má být zapnutá a můžete si neomezeně dlouho svítit „na cestu“ LED diodou (je ukryta v rámečku čočky fotoaparátu). Praktický je také výběr režimu zobrazení informací na vnějším displeji, kdy může být pouze černomodrý nebo plnobarevný. Subjektivně se mi zdál lepší jednobarevný režim, neboť je nejen lépe čitelný na slunci, ale také více ladí k designu telefonu. Zajímavým detailem je určitě také možnost vypnutí zobrazení názvu operátora v pohotovostním režimu, kde se místo něho – pokud je vyplněn – zobrazí uvítací text při zapnutí telefonu. Osobně jsem to využíval k napsání vlastního textu místo názvu operátora a vypadalo to daleko lépe.

Telefonní seznam, telefonování – kde je hlasitý odposlech?

V telefonování mě zarazila jedna podstatná věc: telefon nepodporuje hlasitý odposlech. Zpočátku jsem si říkal, že to není možné a že jen nevím, jak to zapnout, ale po prostudování manuálu, kde o této funkci nepadlo jediné slovo, jsem se utvrdil v její absenci. Nevím jak vy, ale já hlasitý odposlech využívám docela často a u tohoto modelu mi hodně chyběl.


Nový hovor | procházení... | ...úprava... | ...a zobrazení detailů kontaktů

Jinak telefonní seznam pojme 1000 jmen a je samozřejmě vícepoložkový. Rozdělení do skupin je také možné, v mobilu je jich sedm. Vyhledávání kontaktu je postupným psaním, avšak je dost pomalé. Přijmutí hovoru probíhá buď standardně otevřením telefonu, nebo otevřením a následným stisknutím tlačítka.

LG KG240 LG KG240


Informace o nepřijatém hovoru | příchozí hovor | stav paměti

Zprávy – pomalé prohlížení SMS

SMS zpráv se do mobilu vejde 150, MMS „jen“ 100 a paměť pro emaily (ano, telefon je opravdu umí) je sdílená s pamětí pro fotografie, hry a další soubory. Trochu nepříjemná je také prodleva při prohlížení SMS zpráv, kdy před otevřením jedné zprávy musíte shlédnout „čekající“ animaci trvající přibližně 2 sekundy, až poté si SMS přečíst. Při jednorázovém čtení zpráv to samozřejmě nevadí, ale při pročítání více kusů to velmi zdržuje.


Menu zpráv | prohlížení přijatých zpáv | testovací SMS a... | ...MMS | volba barev v editoru zpráv

SMS editor je klasický – píšete tedy do bílého boxu, vyberete kontakt pro odeslání a potvrdíte. Ovšem editor MMS se obzvláště nepovedl – vypadá jako by z oka vypadl SMS editoru, jen navíc nabízí možnost vložení fotografie či zvuku. Vložení zvuku je však velmi omezeno, neboť můžete odeslat pouze vyzvánění z výroby nebo hlasový záznam, takže třeba mp3 vyzvánění neodešlete. Velkou chválu si mobil zaslouží za integraci emailového klienta, který není naštěstí v Javě a je tedy rychlý.

Organizační funkce – tragická kapacita kalendáře...

Nejprve se musím zmínit o kalendáři, který nepodporuje týdenní náhled, což bych ještě překousl. Ale že kapacita pro záznamy činí bídných 20 záznamu, to již omluvitelné není. Mobil samotný má kapacitu úctyhodných 7 MB, tak proč musí mít kalendář kapacitu dvaceti záznamů? Rozhodně si myslím, že by nebyl absolutně žádný problém dát kalendáři takových 100 – 200 záznamů a stejně by to zabíralo minimální paměť. Jinak je kalendář vzhledově pohledný, musím pochválit obrázky v kalendáři, které se zobrazují s každým měsícem, což vypadá moc pěkně.


Měsíční a... | ...denní pohled kalendáře | hláška o plné paměti kalendáře | detaily záznamu kalendáře | poznámky

Z organizačních funkcí je zde ještě poznámkovník, který sdílí paměť s kalendářem, takže opět tragédie... Dvacet záznamů pro kalendář a poznámky se jinak prostě komentovat nedají... Další organizační funkce jsou řazeny do menu „Nástroje“. Je to kalkulačka, která nabízí pouze základní matematické funkce, světový čas, praktický převodník jednotek, hlasový záznamník bez omezení času nahrávání a nakonec budík. Budík nabízí 5 časů buzení s možností jednorázového buzení, denního opakování celý týden nebo s vynecháním víkendu.


Budík | kalkulačka | převodník jednotek | světový čas | hlasový záznamník

Datové funkce – Bluetooth překvapí

Z datových funkcí toho moc vyjmenovat nelze. Nejvýznamnější funkcí je bezesporu Bluetooth, který zařizuje bezdrátové spojení s okolím. Dále je v telefonu pouze GPRS a WAP prohlížeč, což ale nejsou zrovna přelomové funkce. Vzhledem k tomu, že se však jedná o low-endový telefon, to bohatě stačí.

Zábava a multimédia – docela chybí rádio

Zábavy si sice s tímto véčkem příliš neužijete, přesto něco nabídne. V telefonu je z výroby jedna hra s názvem „ActionInLife“, což je vlastně balík tří her. V jedné házíte do dálky televizí, květináčem a pevnou linkou, ve druhé se snažíte udržet balanc v autobuse a ve třetí přeskakujete na skútru kameny nebo se uhýbáte rackům. Námětem velmi originální hry, jsou taky skvěle hratelné a hlavně zabaví.


Seznam her | předinstalovaná hra s třemi mini-hrami | jedna z miniher - házení vybavením domu | 2. minihra - balancování v autobuse | seznam mp3 souborů

Do integrované paměti se vejde slušných 7 MB, což vystačí tak na jednu MP3 skladbu ve vysoké kvalitě. Na přehrávání hudby však telefon připraven není, umí pouze soubory .mp3 použít jako vyzvánění. Rádio v telefonu bohužel chybí, protože z tohoto mobilu moc hudby nevyloudíte. To je už asi všechno, co se týče multimédíí – je toho málo, ale pořád nesmíme zapomínat, že jde o low-end.

Fotoaparát – hodně omezený a ještě k tomu neumí nahrávat video

Integrovaný fotoaparát v telefonu má rozlišení VGA (640 x 480 pixelů), ale je velmi omezený a hned vysvětlím proč. Parametrově by tento fotoaparát měl umět rámečky, sekvenci obrázků a čtyřnásobný zoom. On to sice umí, ale rámečky zvládne jen v rozlišení 128 x 160 px, sekvenci obrázků od 320 x 240 px níže a zoom taktéž.


Prostředí fotoaparátu | nastavení režimu focení a... | ...efektů | prohlížení fotografíí v mřížce a... | ...po jedné

Z tohoto vysvětlení tedy plyne, že při nejvyšším – a taky jediném použitelném – rozlišení vlastně nejde ze slibovaných funkcí nic, a to je z pohledu koncového uživatele dosti nefér. Další tvrdou ránou je fakt, že fotoaparát jaksi nezvládá natáčet video, s čímž by asi také každý normální člověk automaticky počítal. Na druhou stranu je nutno pochválit přisvětlovací diodu, která - ač není příliš silná - přeci jen pomůže vyfotit blízké předměty ve tmě a také může fungovat jako svítilna. Veliké negativum diody však je, že osvětlu horní část čočky fotoaparátu, což se výrazně podepisuje na výsledné kvalitě fotografií.

Testovací fotografie


Barvy exteriéru jsou vybledlé a fotografie nejsou příliš ostré,... | interiér je na tom lépe, ale pořád to není sláva | text sice není ostrý, ale zato je čitelný


LED dioda je sice praktická, ale příliš osvětluje horní část fotky | ... | rámečky vypadají někdy opravdu dobře | ...

Zhodnocení – něco umí a něco zas ne...

Z mobilního telefonu LG KG240 mám velice rozporuplné dojmy. Na jednu stranu nabízí některé pokročilé funkce, ale na druhou stranu pokulhává v těch základních. Je to však na pohled velmi pěkný telefon a na cenu kolem 4 000 Kč rozhodně nevypadá. Opravdu přesně nevím, jak telefon objektivně zhodnotit, neboť můj názor leží tak na středu. Záleží jen na vás, jak si jej oblíbíte a jestli vám jeho nedostatky nebudou vadit. To za vás nemohu rozhodnout...

Klady
  • přisvětlovací dioda fotoaparátu
  • podpora MP3 vyzvánění
  • Bluetooth
  • kvalitní zpracování a stylový design
Zápory
  • paměť kalendáře a poznámkovníku
  • omezený fotoaparát
  • absence videa a rádia
  • nemožnost hlasitého odposlechu
Diskuze ke článku
Pepa
Zdravím mám tento telefon ale není mi jasne proc kdyz si stáhnu java plikaci nebo hru ulozí se do slozky jiné a pak to nejde nainstalovat muzete mi prosim poradit co s tím ?
Martin Pultzner
Dobrý den. Java aplikace umí telefon nainstalova, pouze pokud jsou staženy přímo v telefonu z wapu. Pokud do telefonu pošlete Java hru například přes Bluetooth, tak ji nelze instalovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze