LG KG220: čokoládový styl za pár korun
recenze

LG KG220: čokoládový styl za pár korun

2

Korejské LG v sprnu představilo dvojici levných véček, které se ale tváří, že spadají do úplně jiné kategorie. Také model KG220 úspěšně předstírá drahý stylový telefon, výbavou je však zcela jinde. Přesto mu nechybí fotoaparát a barevný displej. Zaujme místo ve vaší kapse či kabelce? Prozradíme vám, co vše takový "drahý-levný" telefon umí. PRVNÍ RECENZE V ČR!

LG již v naších končinách dokázalo, že stylové telefony mu nejsou cizí a umí je dobře prodávat. Cestu vyšlapanou od čokoládového modelu se nyní budou snažit rozšířit také dvě levná véčka s typovým označením KG240 a KG220. Společným jmenovatelem jim je elegantní design s černou povrchovou úrpavou, jednoduché fotoaparáty a kvalitní zpracování. Recenzi vybavenějšího modelu KG240 si můžete přečíst zde, my se ale nyní podíváme ještě o půltřídu níže a představíme si malého a jednoduchého elegána s označením KG220.


LG KG220

Co se nám líbí: Malé rozměry a nízká hmotnost, design, přítomnost fotoaparátu

Co se nepovedlo: Chybí vnější displej, malý pasivní vnitřní displej, chybí emailový klient, hodil by se alespoň infraport

Technické parametry - LG KG220

Rozměry85 x 46 x 22
Hmotnost85 gramů
SítěDual band GSM 900 / 1800 / 1900
Displej 128 x 128 pixelů, pasivní CSTN, 65 tisíc barev
Paměť2 MB
Organizační funkcekalendář, opakovaný budík
Multimédia40-ti hlasá polyfonie, reálné tóny, obrázky, JAVA hry
FotoaparátVGA (640 x 480 px) , 4x zoom
Datové funkceUSB kabel, GPRS (třída 10)
Baterie a výdržLi-ion 970 mAh
pohotovost max.: 400 hodin
max. doba hovoru: 360 minut
Cena a dostupnost3 090 Kč
od září 2006

Design a konstrukce – čokoláda se nezapře

Na malém těle telefonu s rozměry 85 x 46 x 22 je již na první pohled patrný podpis designérského studia slavné čokolády. Dokonale hladký černý povrch je nutno často leštit, zachycují se na něm otisky prstů a nečistoty.Černou přední stranu vkusně narušuje pouze malá čočka fotoaparátu a zrcátko pro autoportréty. Vzhledem k absenci vnějšího displeje to jsou jediné prvky na přední straně.


LG KG220 klame tělem a vydává se za dražší telefon než ve skutečnosti je

Podobně na tom jsou také celočerná záda telefonu, které z větší části tvoří baterie. Má dostatečnou kapacitu 830 mAh a během testu nám vydržela v průměru 3-4 dny. Delší výdrž je způsobena absencí mnoha multimediálních a datových funkcí, které by jinak ukusovaly drahocenné minuty z výdrže. Boky telefonu jsou tvořeny stříbrnou lištou, která je protažena až ke kloubu, kde se zvedá a obepíná jej. Na levé straně navíc nalezneme dvojici kláves pro regulaci hlasitosti, nad nimi pak konektor pro sluchátka. Zdířka pro nabíječku a datový kabel si našla, jako obvykle, místo vespod telefonu


Po otevření je telefon podobný záplavě stříbrných asijských véček

Díky malým rozměrům a oválnému tvaru padne telefon dobře do ruky, příjemná je také nízká hmotnost 85 gramů. LG KG220 se tak stává ideálním telefonem do kapsy i kabelky. Body si malý Korejec zaslouží také za perfektní dílenské zpracování, nikde nic nevrže a slícování je výborné.

Zatímco zvenku působí LG poměrně netradičně a nesnaží se zalíbit tuctovou stříbrnou barvou, zevnitř se karta obrací. Po otevření telefonu tak na nás čeká úplně obyčejná stříbrná plocha s klávesnicí, tak jak ji známe z mnoha véček asijské produkce. Z fádnosti nás vytrhne pouze tmavší rámeček kolem displeje a elipsou obtažený reproduktor telefonu. Véčko lze poměrně pohodlně otevřít i jednou rukou, prostoru pro podebrání horního dílu palcem je ve spodní části dostatek. Navíc pohybu celkem výrazně dopomáhá pružina. Mechanismus otevírání je perfektní a o jeho životnost starost nemám. V otevřené poloze je horní díl výrazně aretován.

Displej – to je ale ostuda

Vnější displej véčko nemá, nesupluje jej ani žádná dioda. O zmeškaném hovoru či nové zprávě se tak nedozvíte jinak, než otevřením telefonu. Přitom informovat uživatele o událostech bez toho, aby byl nucen telefon otevírat, je základní povinnost všech véček. Kvůli nesplění tohoto základního požadavku má tak u mě KG220 vroubek.

Vnitřní displej je v dnešní době jedním z nejzákladnějších. 65 tisíc barev je na rozlišení 128 x 128 bodů zobrazováno pasivní technologií, z čehož plynou všechny nevýhody. Těmi jsou horší čitelnost na slunci a vybledlejší barvy. Zvláště poslední jmenovaná nevýhoda je velmi zřetelná, více než u jiných pasivních displejů. I přes velký počet barev jsou všechny jako by vybledlé, schází jim především sytost.

Klávesnice – více zdravých tlačítek

Klávesnice má více tlačítek, než je v této třídě obvyklé. Kromě klasické alfanumerické klávesnice, dvojice kontextových kláves a obligátních tlačítek se zeleným a červeným telefonkem se setkáme ještě s pětisměrnou navigační klávesou a samostatným tlačítkem pro spuštění kalendáře a fotoaparátu. Pochvalu si zaslouží ideální velikost i pohodlný stisk všech kláves. Nejsou zarovnaná s okolním povrchem, a tak se snadno nahmatají. Klávesnice je podsvětlena sytě modře.

Hlavní menu, ovládání – po „evropsku“, rychle a pohodlně

Podoba menu a jeho logika je zcela poplatná značce. Pohotovostní režim si můžete ozdobit tapetou, na ní jsou pak zobrazeny černou barvou všechny texty, včetně stavu signálu a baterie. Buďte však bez obav, díky bílému orámování jsou všechny informace čitelné i na tmavé tapetě. Všechny klávesy mají v pohotovostním režimu svou, většinou užitečně zvolenou, funkci. Stisk levé kurzorové klávesy aktivuje výběr profilu, pravá spustí mini-menu zpráv a organizačních funkcí (rychlé odkazy na přijaté zprávy, hlasovou schránku, kalendář a budík). Klávesa dolů vede tradičně do telefonního seznamu, horní kurzorová klávesa aktivuje vlastní menu. Do toho si můžete poskládat 9 vlastních odkazů na kteroukoli položku v menu. Všechny tyto zkratky jsou velmi užitečné a dobře zpracované. LG ale navíc přidává ještě samostatnou klávesu pro vstup do kalendáře – ta je umístěna nad tlačítkem se zeleným telefónkem - a také klávesu pro aktivaci fotoaparátu na druhé straně.


Pohotovostní režim -- rychlá menu po stisku levé, pravé a horní kurzorové klávesy

Pro vstup do hlavního menu je nutno použít levou kontextovou klávesu, tlačítko ok uprostřed kurzorového kříže mě totiž k mé nelibosti přeneslo do wapového prohlížeče. Naštěstí se tak stane pouze při podržení tlačítka, při krátkém stisku se nestane nic. V menu klávesa OK slouží již tradičně k potvrzování. Hlavní menu je tvořeno maticí ikon 3 x 3, další úrovně jsou textové. Hlavní devizou jsou bryskní reakce a možnost využívat k rychlému pohybu kdekoliv klávesové zkratky. Nabídku si můžete převléct do jednoho ze čtyř kabátků v podobě barevných témat.


HLavní menu ve formě matice --- barevná témata nabídky

Telefonní seznam a telefonování – slyší vás 500 lidí

Telefonní seznam má pro tuto třídu poměrně standardní možnosti. Uložíte do něj 500 vícepoložkových záznamů, přičemž ke každému jménu lze přidat 3 telefonní čísla, email, znak a obrázek. Kontakty lze třídit do jedné ze čtyř předpřipravených skupin volajících, vytvořit si můžete ještě dvě další. Škoda jen, že v profilech nelze podle skupin volajících filtrovat hovory. V případě typu zobrazení telefonního seznamu máte na výběr ze třech možností. Telefon zobrazí dvě jména a ve spodní části displeje k vybranému kontaktu příslušné informace (procházet mezi nimi lze horizontálně). Druhá možnost je stejná, navíc ještě však se zobrazením obrázku k aktivnímu kontaktu. Třetí možností je zobrazení klasického seznamu jmen, kdy se vejdou 4 kontakty na displej. Vyhledávání probíhá podle více znaků, přičemž telefon může hledat jak v příjmení tak ve jménu kontaktů.


Zobrazení telefonního seznamu a úprava kontaktu -- volání

Synchronizace je možná, ale pouze skrze dokoupitelný kabel LG KG220 je triální telefon, dovoláte se s ním tedy i v zámoří. Kvalita hovoru z reproduktoru je dobrá, hlasité handsfree telefon nenabízí. Vyzvánění ve formátu MIDI máte v nabídce široký výběr, MP3 skladby však telefon ve své paměti nemá.

Zprávy –textem, obrazem ale bez emailu

Nabídka zpráv je chudší, než u kolegů vyšších tříd. Telefon má ale kapacitu pro 150 SMS zpráva a 100 MMS zpráv (záleží na sdílené paměti). Při vytváření textových zpráv jsou kvůli malému displeji k dispozici pouze 4 řádky textu, velikost písma nelze měnit. Nechybí možnost text formátovat, na displeji ale vše vypadá stále stejně. Telefon vzorně odpočítává znaky i počet zpráv. Psaní pomáhá vcelku intuitivní slovník T9, který píše s háčky a čárkami. Ale žádný strach, před odesláním je ořeže. Stejně jako u modelu KG800 Chocolate se zde setkáváme s jednou nepříjemnou vlastností. Pokud tisknete klávesy rychle za sebou nebo jednu klávesu vícekrát, telefon mnohdy nezareaguje a na displeji se vám tak kupí nesmysly. Nepříjemné také je, že se neduh neobjevuje nejen při klasickém psaní, ale i pokud využíváte slovník T9.


Seznam zpráv -- psaní zprávy -- změna barvy písma v SMS

Editor MMS zpráv je naprosto shodný s textovkami, v kontextovém menu však přibyly položky pro vložení nové stránky a multimediálních položek. Maximální velikost zprávy je 100 kB a tvoří jedinou cestu, jak z telefonu bez kabelu dostat vyfocené obrázky. KG220 totiž nemá emailový klient, který se však stává standardem i v této třídě telefonů. Zde LG zaspalo dobu.


Editor MMS

Organizační funkce – skromný plánovač

Nabídka organizačních funkcí není široká, přesto dokáže méně náročné uživatele uspokojit. K dispozici je jednoduchý kalendář s pouze měsíčním náhledem a možností uložit jen 20 poznámek. Ty mohou být dvojího typu. Při zadávání schůzky se nastaví také čas a telefon nabízí možnost jejího opakování bez vlivu na kapacitu kalendáře. Druhou volbou je obyčejná textová poznámka k danému dni. Kromě kalendáře nabídne KG220 pětici opakovaných budíků, převodník jednotek s mnoha předvolenými veličinami, světový čas a jednoduchou kalkulačku. Diktafon nahraje 20 sekund záznamu.


Kalednář -- budíky -- diktafon

Datové funkce – pouze zdravý základ

Jednoduchý wapový prohlížeč si poradí jenom s wapovými stránkami a jejich čistě textovým webovým příbuzenstvem. Prohlížeč není nijak rychlý, navíc si v případě xHTML stránek neporadí s diakritikou. Pro připojení slouží buď vytáčené spojení nebo GPRS třídy 10. Pokud nepočítáme možnost připojit dokoupitelný kabel, tak zde datové možnosti u KG220 končí.


kalkulačka --- převodník --- světový čas

Zábava a multimédia – hrajeme si a fotíme

LG KG220 můžeme zařadit na spodní okraj nižší střední třídy. Podle očekávání tak mnoho zábavných funkcí nenabízí, při cestě do práce nebo školy však dokáže potěšit díky podpoře JAVA 2.0. Do telefonu si tak lze nahrát vlastní hry a aplikace, ale bohužel pouze skrze WAP, jinou, levnější cestou to bohužel možné není. Předinstalovány jsou dvě hry. Známé logické sudoku a poněkud zvláštní arkádovka Halloween fever. Podle testů je JAVA i přes nízké rozlišení displeje dost pomalá a nepodporuje nové 3D hry. Stále se však její přítomnost počítá.


Seznam her -- Sudoku -- Halloween fever

Veškerá další multimediální výbava spočívá ve správci obrázků a zvuků. Správce fotografií navíc zobrazuje snímky z vestavěného fotoaparátu a umí je zobrazit i ve formě prezentace na celém displeji. Pro veškerá multimédia je připravena paměť s kapacitou 2 MB.


Správce obrzáků -- správce zvuků -- paměť

Fotoaparát – VGA neoslní

Fotoaparát můžeme označit slovem základní. Kvalitou dostačuje pouze na MMS, výstupy nejsou nijak kvalitní.v průběhu focení jsou k dispozici 4 efekty, 4-násobný zoom a časovač. V módu nazvaném jako „stále snímat“ lze vyfotit 6 snímků rychle za sebou, ale pouze v polovičním rozlišení (tedy 320 x 240 bodů). Standardní snímky v rozlišení 640 x 480 bodů mají v průměru 30 kB a trpí kompresí a neostrostí. To je vše, co může fotoaparát nabídnout, video telefon neumí.


Testovací snímky interiéru a exteriéru. Kvalitou stačí pouze pro MMS

Zhodnocení – elegán pro nenáročné

LG KG220 osloví zejména ženy svými rozměry, hmotností a líbivým designem. Po otevření se sice mnoho z kouzla vytratí, přesto dokáže uspokojit nenáročné uživatele. K základním funkcím jim přidá také JAVU a fotoaparát. Naopak kritiku si zaslouží absence vnějšího displeje nebo alespoň LED diody. Nemáte tudíž přehled o stavu telefonu. Jednoduché LG KG220 je dostupné od září za cenu kolem 3 tisíc Kč ve volném prodeji.

lg-kg220
Klady
  • Malé rozměry a nízká hmotnost
  • kvalitní konstrukce
  • design
  • přítomnost fotoaparátu
Zápory
  • Chybí vnější displej
  • malý pasivní vnitřní displej
  • chybí emailový klient
  • hodil by se alespoň infraport
Diskuze ke článku
Zita
S tímto telefonem jsem spokojena, ale bohužel, když prší a dostane se do něho trochu vlhko, přestanou fungovat zvuky a mikrofon. Když tak přibližně za týden znovu vyschne, je zase bez problému.
Jarinek 331
Zatím jsem celkem spokojen,žádné problémy se dosud nevyskytly.Pouze se nemohu dopídit jak se dostaat k seftweru propřipojení datového kabelu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze