LG GM360 Viewty Snap: pan SCHNEIDER
recenze

LG GM360 Viewty Snap: pan SCHNEIDER

31

Korejské LG představilo další levnou dotykovou nabízející jen základní funkce bez podpory sítí třetí generace a s obyčejným displejem. Inovací však prošel fotoaparát, který nově disponuje rozlišením 5 megapixelů a nechybí mu autofocus a přisvícení LED diodou.


LG GM360 Viewty Snap - Oficiální fotografie

Po mnoha dlouhých letech jsme se dočkali nástupce slavného LG KU990 Viewty, který způsobil revoluci na poli mobilních telefonů s fotoaparátem. V té době totiž nabídl nevídanou výbavu v podobě kvalitního fotoaparátu se schopností pořizovat kvalitní video a navíc s podporou formátu DivX. Nyní přichází další z rodu LG Viewty Snap, a bude se snažit navázat na předešlé úspěchy. Nakročeno k tomu má díky přítomnosti slušného fotoaparátu, multimediální výbavy, velmi dobrého zpracování i „neomezeným“ možnostem, jak se vyřádit na sociálních sítí, které jsou v novém Viewty Snap všudypřítomné.

Technické parametry - LG GM360 Viewty Snap

Rozměry 112 x 56,3 x 11,5 mm
Hmotnost 126 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé/bílé/růžové
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displej

dotykový – odporový, aktivní, TFT, rozlišení 240x400 px, 256 tis. barev, úhlopříčka 3,0 palce

Paměť 60 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB)
Otevřený operační systém ne (vlastní UI - S-Class)
Organizační funkce e-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, čtečka RSS kanálů, integrované sociální služby Facebook, Twitter, Flickr
Multimédia 60-hlasé polyfonní melodie, SP-Midi, i-melody, MP3, AAC, AAC+, 3,5mm konektor pro sluchátka, sociální sítě (Facebook, MySpace, Twitter), FM rádio s možností nahrávání
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, LED dioda, nahrávání videa (320x240 px), 15 FPS
Datové funkce Bluetooth 2.1 (profil A2DP), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
Baterie a výdrž Li-Pol 900 mAh
Doba hovoru: až 300 minut
Pohotovostní režim: až 300 hodin
Cena a dostupnost 3 499 Kč
2. čtvrtletí

Design a konstrukce: plastově ale šikovně

Nový Viewty Snap má tendenci působit jako rozdvojená osobnost. Na první pohled lze usoudit, že vzhled není moc vydařený, může působit fádně a nezajímavě. Po bližším seznámení s telefonem však tento prvotní pocit vezme za své. Vzhled lze po čase posoudit jako naopak vydařený, a to především díky zadnímu krytu, který je obdařen mohutnou stříbrnou obrubou, která hlásá přítomnost kvalitního fotoaparátu s optikou, honosící se jménem Schneider-KREUZNACH.

Spodní a horní strana, včetně boků, jsou věnovány chromovým, či řekněme stříbrným odstínům. Telefon tak postoupil o kousek výše na stupnici elegance. Co do počtu konektorů si musíme vystačit pouze se dvěma, zato standardizovanými. Nechybí MicroUSB konektor, který je pod ochranou pryžové záslepky a umožňuje jednak nabíjení a také slouží jako datový konektor. Další konektor je vyhrazený pro připojení libovolných sluchátek s konektorem 3,5 mm jack. Hudební nadšenci se tak nemusí pídit po různých redukcích.

Když se zaměříme na přítomné klávesy, k žádnému překvapení nedojde. Na bocích nalezneme dvou polohovou spoušť fotoaparátu, dále dvojklávesu pro ovládání hlasitosti a vrchní strana hostí klávesu, která umožní vypnutí či zapnutí telefonu.

Po stránce dílenského zpracování novinka mile překvapila. Samotné plasty jsou velice kvalitní a pevné. Nedochází k prohýbání ani jiným kouskům. Rovněž zadní kryt svoji úlohu plní velice dobře a ve stejném duchu se nese i kvalita jeho plastů. Na svém místě drží pevně, bez jakýchkoliv pohybů do stran či povrzávání. V oblasti zpracování tak může Viewty Snap udržovat v dané cenové kategorii vedoucí krok. V dané cenové kategorii je takto kvalitní zpracování poměrně neobvyklé.

Zvuk: plechový křikloun

Zvuková reprodukce se odvíjí z jednoho centrálního místa, které nalezneme ve sluchátku, kde se nachází i vestavěný reproduktor, jehož výkon je obdivuhodný, ale bohužel na úkor kvality samotného zvukového projevu. Zvuk působí zastřeným dojmem, basy jsou zde neslyšitelné, a plechovost samotného zvuku je slyšet velmi výrazně. Ohledně kvality zvuku ve sluchátka si však není na co stěžovat. Výstup do sluchátek přes 3,5 mm jack patří mezi slušný standard, bohužel s vyšší mírou šumu, ale s více jak dostatečnou hlasitostí.

Výdrž a baterie: sem tam něco zvládnu

Přítomnost baterie Li-ion o kapacitě 900 mAh nepůsobí zhruba důvěryhodným dojmem. Praxe je nakonec zcela jiná. K našemu překvapení vydrží telefon při sporadickém používání, čímž rozumíme několik hovorů a sms, sem tam práci s poznámkami a kalendářem, zhruba po dobu 4 dní. Při větším zatížení, čili využívání multimediálních funkcí, pořizování snímků fotoaparátem a podobně se výdrž smrskne na hodnotu necelého druhého dne. Svou výdrží na jedno nabití nám tak udělal velikou radost. Je ale nutno dodat, že jas byl skoro na nejnižší hodnotě.

Displej a uživatelské protředí: S-Class na několik způsobů

Žádné chvalozpěvy ani pompézní oslavy nečekejte, v novince se usídlil dotykový displej s rezistivní technologií o rozlišení 240 x 400 bodů se schopností zobrazit až 262 000 barevných odstínů. Dotyková vrstva je poměrně citlivá, není tak nutné vyvíjet větší tlak. I přes absenci ochranné folie je překvapením, že displej působí odolně vůči škrábancům, aspoň se nám to tak jevilo během testování. Samotná technologie displeje TFT nikomu nevyrazí dech, podání barev i kontrastu je slušné, na přímém slunci musíme počítat s horší čitelností displeje. Naštěstí lze korigovat intenzitu jasu, takže při vyšších hodnotách je displej velice dobře čitelný, ovšem je to na úkor výdrže baterie.

Uživatelské prostředí je podobné, jaké nalezneme v telefonech LG bez otevřeného operačního systému již od dob modelu Arena. Jedná se o prostředí S-Class, které v některých telefonech prochází různou modifikací.

Již do běžného základu patří tři domácí obrazovky, které mohou být vyzdobeny různými widgety, které slouží jako odkazy na námi předdefinované aplikace nebo hry. Každá domácí obrazovka má předem stanovenou hierarchii. Například jeden typ domácí obrazovky je ve znamení kreslených prvků, druhá obrazovka je zase vyzdobena modrými oblaky, s přihrádkami které jsou vyčleněny pro widgety. Na výběr je také osm předefinovaných šablon domácích obrazovek. Komu by toto uskupení přišlo jako limitující, může si samozřejmě zvolit vlastní tapetu jako pozadí domácí obrazovky.

Hlavní menu je tvořeno dvěma obrazovkami v podobě 3x4 ikon a ústředním prvkem jsou dva motivy - bílý a černý. Hlavní menu nabídne dva druhy zobrazení, buď jak jsem zmínil v podobě vyobrazení 3x4, nebo starší vyobrazení, jak jej známe ze starších modelů s boční lištou. Uživatelé s horším zrakem uvítají s otevřenou náručí možnost volit si ze 4 druhů velikosti písma v celém systému telefonu.

Celé prostředí je při standardní práci a pohybu v menu poměrně svižné. Při hrátkami s multimédii, nebo při více spuštěných aplikací na pozadí, však dochází k viditelnému zpomalení. Nejedná se ovšem o nic zásadního, co by nás mělo přivést k vráskám. Nakousnul jsem aplikace na pozadí a a jak už zřejmě tušíte, novinka umožňuje částečný multi-tasking za pomocí prostřední klávesy. Můžeme tak minimalizovat java hry, poznámky, zprávy nebo telefonní seznam i jiné úkony. Některé funkce a aplikace však bohužel minimalizovat nelze.

Ovládání usnadňuje i přítomnost kinetického skrolování v celém prostředí telefonu. Možná si řeknete, že to ani nemusím zmiňovat, že, ale i v dnešní době se prodává mnoho telefonů, které nepodporují kinetické skrolování (například Symbianové Sony Ericssony a další).

Fotoaparát: silák Šnajdr

Největším trumfem ve výbavě je bez debat fotoaparát, o kterém svědčí už samotné jméno Viewty, které je synonymem či zárukou, že můžeme počítat s fotoaparátem, který pořizuje snímky slušné kvality. Druhou jistotou je masivní obruba lemující optiku fotoaparátu s podpisem výrobce Schneider-KREUZNACH. Samotný fotoaparát nabídne fyzické rozlišení 5 MPx, spolu s autofocusem a přisvětlovací diodou.

Nastavení fotoaparátu se rozkládá ve velké škále různých nastavení. K dispozici je například vyvážení bílé, různé efekty, volba zaostřovacích režimů (makro nebo auto režim), nastavení přisvětlovací diody nebo úprava expozice. Co ale postrádáme tak je například možnost si zvolit nastavení citlivosti na světlo ISO.

Nyní tedy k samotné kvalitě fotografií. Ty nejsou po technické stránce vůbec špatné. Pokud bychom byli větší škarohlídi, můžeme dodat, že výsledné fotografie by mohly být ostřejší a mít prokreslenější detaily. Co ale ne zrovna dobře funguje, je automatické vyvážení bílé, které má špatný odhad na vyhodnocení aktuální situace. Je tak možná lepší zvolit manuální nastavení. Pro pořizování snímků v horších světelných podmínkách je připravený LED diodový blesk, který je poměrně výkonný, avšak má tendenci přepalovat výsledné snímky, zvláště pak pokud je snímek pořizován z bližší vzdálenosti.

Pořizování videonahrávek není zrovna silnou stránku nového Viewty Snap. Videonahrávky je schopen pořizovat v maximálním rozlišení QVGA (240 x 320) pixelů při snímkovací frekvenci 15 fps. Takže pořízené video je vhodné spíše pro sledování na displeji mobilního telefonu.

Ukázkové snímky:

Multimediální funkce: zábava pro všechny

Zábava a vše kolem ní? Tak to jde LG Viewty Snap na výbornou. Novinka nabírá tempo díky kombinaci přítomnosti 3,5 mm jacku a slotu na paměťovou kartu typu MicroSDHC až do kapacity 16 GB. Bohužel v balení žádnou paměťovou kartu nenalezneme. O komfort při poslechu se stará slušný hudební přehrávač se zobrazováním bookletu alba, zvukový projev můžeme okořenit pomocí vestavěného ekvalizéru s napevno nastavenými profily. Není možno vytvořit vlastní profil.

Lidem, kteří tráví svůj volný čas na sociálních sítích, znásobí jejich radost obrovská podpora odkazů na tyto sítě jako je Facebook, Orkut, Picasa, Flickr, MySpace nebo Twitter. Z her a aplikací je v čele populární internetový prohlížeč Opera Mini 5, nebo dotyková hra Thomson a Touch. Pro hudební fandy je připravena hra ve stylu hudebního kvízu Music World.

Výčet hudebních funkcí pak uzavírá FM rádio s RDS a třešničkou na dortu je dokonce možnost nahrávání přímo z rádia, pořízená zvuková nahrávka je pak ve formátu mp3. Nesmím zapomenout ani na videopřehrávač, která umožňuje přehrávání videií ve formátu 3GP nebo MP4, avšak v limitovaném rozlišení.

Telefonní seznam: tradiční disciplína

Telefonní seznam sice nabídne prostor pro tisíc více položkových kontaktů, které mohou obsahovat mnoho různých čísel, e-mailové adresy, webové adresy, datum narozenin, výročí, poznámky, bydliště a další jiné údaje. Mezi kontakty lze jednoduše kopírovat a třídit je do skupin. Každý kontakt může být definován vlastní vyzváněcí melodií či obrázkem, případně dokonce postavičkou Live Square, která se posléze bude zobrazovat na displeji a indikovat aktuální událost od daného uživatele jako jsou příchozí zprávy a hovory.

Zprávy: vjezd do jednosměrky

Při vytváření nové zprávy můžeme zvolit ze dvou druhů klávesnic, jednak alfanumerické, u které asi každý brzo zjistí, že je to nejvhodnější způsob psaní a pak QWERTZ klávesnice, která poskytne hororový zážitek ze psaní, a to kvůli velikosti jednotlivých kláves, které jsou dobře rozpoznatelné akorát tak pod lupou. Co velmi znepříjemňuje psaní je také citelná pomalost při vyobrazování jednotlivých znaků, která je, dá se říct, neúnosná. Psaní zprávy je tak záležitostí na dlouhé minuty.

Sdílená paměť na zprávy je fixně limitována, do útrob se vejde pouze 500 zpráv. E-mailový klient umožňuje pracovat s více účty a podporuje přílohy, včetně stahování e-mailů na pozadí.

Organizační funkce: vše na svém místě

Celá paráda se odehrává pod kolonkami organizér a nástroje. Pod těmito položkami se ukrývá kalendář, jenž zvládne pracovat s denními, týdenními nebo měsíčními náhledy. Jako typ nové události můžeme čerpat z volby schůzka, výročí nebo narozeniny či svátek. Celé prostředí kalendáře je velice jednoduché a intuitivní. Proti zapomnětlivosti pomáhá bojovat úkolovník se záznamy, u kterých lze zvolit různé priority. Druhá bitva se odehrává v nástrojích, kde spolu o pozornost válčí poznámky, diktafon, kalkulačka, světový čas nebo stopky.

Datové funkce: liga nejnižších

Datové funkce jsou pouze v rukou sítě 2G, takže si budeme si muset vystačit pouze s technologiemi EDGE či GPRS (oboje třídy 10). Marně bychom hledali moderní technologie 3G, HSPDA nebo HSUPA, výrobce zapomněl i na bezdrátovou síť Wi-Fi. Situaci už nezachrání přítomnost MicroUSB konektoru nebo technologie Bluetooth 2.1.

Internetový prohlížeč nedosahuje ani zdaleka komfortu věhlasných internetových prohlížečů jakou jsou Opera Mini, Dolphin a jiné. Musíme se smířit s pomalejším vykreslováním stránek, celkovou kostrbatostí i pomalostí při prohlížení webových stránek. Naštěstí se nemusíme spoléhat pouze na vestavěný internetový prohlížeč, výrobce připravil javovou verzi internetového prohlížeče Opera Mini, který nabídne o poznání lepší komfort a přívětivější ovládání.

Zhodnocení: velký kus cesty před sebou

Viewty Snap přináší do kategorie levných telefonů kolem tří tisíc menší průvan. Oproti konkurentům jako jsou například Samsung S5230 Star nebo Samsung Monte nabídne totiž kvalitní fotoaparát. Obávám se ale, že pouze focení nebude stačit k výrazným úspěchům. Kromě této funkce už nenabídne žádnou extra přidanou hodnotu. Potencionální kupec bude muset udělat řadu kompromisů a oželet například sítě 3G, kvalitní internetový prohlížeč a co je nejhorší, bude se muset smířit s místy pomalejšími reakcemi. Navíc pokud si daný uživatel potrpí na psaní zpráv, zásadně nemůžu doporučit tento model, a to z důvodu hodně pomalých reakcí při psaní nové zprávy a špatné QWERTZ klávesnice, která je určena pouze pro titěrné prsty. Viewty Snap tak musel obětovat řadu prvků výbavy za relativně kvalitní fotoaparát, multimediální funkce, přítomnost 3,5 mm jacku nebo kvalitní zpracování. Pokud by výrobce připravil nový firmware, který by zapracoval na rychlosti a zlepšil odezvu celého přístroje, mohla by novinka velice získat na své hodnotě. Vyvstává ale otázka, zda pomalost není zapříčiněna hardwarem.

lg-gm360-viewty-snap
Klady
  • kvalitní dílenské zpracování
  • slušný fotoaparát
  • 3,5 mm hudební jack
  • slušná výdrž na jedno nabití
Zápory
  • občas pomalé reakce, zvláště v oblasti zpráv
  • chybí síť 3G
  • nepříliš kvalitní reproduktor
  • paměť není sdílená
Diskuze ke článku
Luboš Broža
Chtěl bich se zeptat jak se ovládají hry na telefonu LG GM360 Viewty Snap?
Marian
Vypnutie zvuku klavesnice neviem najst, nachadza sa niekde v tomto mobile?
Takisto zvuky po kazdom ukone, zmazani obrazku, pridani kontaktu..
pet
tlacitkem ovladani hlasitosti na pravem boku telefonu se da nastavit jak hlasitost vyzvaneni tak i hlasitost tlacitek :o)
pet
me spis zajima, jak vypnout zvuk fotoaparatu? prisla jsem na to, jak zvuk zmenim, ale to je tak vsecko. dela to desny kraval i pri zapnutem tichem rezimu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze