Samsung S5620 Monte: s hvězdou v zádech
recenze

Samsung S5620 Monte: s hvězdou v zádech

30

Samsung Monte volně navazuje na úspěšný model Star a vylepšuje po funkční stránce, co se jen dá. Nově si užijete sítě 3G, Wi-Fi a nechybí ani GPS. Inovace se naopak nedočkal fotoaparát a nově se nemusí zalíbit design. To by ale mohla vyvážit příznivá cena.


Samsung S5620 Monte - oficiální fotografi

Za průlom dotykového ovládání v mobilních telefonech mohou z větší části dotykové telefony Samsung. Zejména pak model Star, který nyní potkáváme takřka na každém kroku. Různí nepřímí následovníci na sebe nenechali dlouho čekat. Jako přímý nástupce se však jeví až dnes recenzovaný model Monte. Opět spadá mezi low-end telefony a snaží se ze Staru vzít to nejlepší. Minimálně z funkční výbavy se mu to daří. O nic zásadního nepřišel a defacto přinesl vše, co uživatelům na Staru chybělo. Přibyla podpora 3G včetně nadstavby HSDPA, i vymodlené Wi-Fi. Dále jsme se konečně dočkali klasických konektorů a jako bonus korejský výrobce přihodil GPS. Přesto se samozřejmě nevyhnul nějakých vad na kráse, které jsme při našem testování odhalili.

Technické parametry

Rozměry108,8 x 53,7 x 12,4 mm
Hmotnost92 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový - kapacitní, rozlišení 240x400 px, 262 144 barev, úhlopříčka 3"
Paměť?MB RAM, 195 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB)
Otevřený operační systém ne (vlastní UI – TouchWiz 2.0 Plus)
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkoly, e-mailový klient, internetový prohlížeč, A-GPS, Google Maps, čtečka RSS kanálů
Multimédia 72-hlasé polyfonní melodie, SP-Midi, i-melody, MP3, AAC, AAC+, WMA, 3,5mm konektor pro sluchátka, sociální sítě (Facebook, MySpace, Twitter), pohybový senzor
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), automatické rozpoznání obličeje a úsměvu, Geo tagging, nahrávání videa (320x240 px), 15 FPS
Navigace GPS integrovaná A-GPS, Google Maps 3.0
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.1 (profil A2DP) GPRS, EDGE, 3G, HSDPA s downloadem až 3,6 Mb/s, Wi-Fi
Baterie a výdrž 960 mAh
Doba hovoru: 582 minut (GSM), 298 minut (UMTS)
Pohotovostní doba: 769 hodin (GSM), 454 hodin (UMTS)
Cena a dostupnost 3899 Kč
březen 2010

Design a konstrukce: krok zpět

Možná jsme jen namlsaní pěkným designem Staru, ale Monte oproti němu působí jako chudší sourozenec. Jako materiál je opět použit plast, tentokrát ale matný. Nekonají se tedy otisky prstů, ale zase to nevypadá tak pěkně. Použité plasty ale kupodivu mnoho nevydrží. Na části zadního krytu, která se dotýká například desky stolu, se velmi rychle objevily malé škrábance. To by se nemělo stávat ani u levnějších telefonů. Zavděčit se každému nemusí ani designem. Ten je bezpochyby zajímavý a zejména kombinace tmavých odstínů s křiklavě oranžovou působí svěže. Nicméně postupně se ztrácející boční hrana a divně kroucený zadní kryt se líbit nemusí. Celkově Monte působí plastověji a obyčejněji než Star. Alespoň že nic nikde nevrže a konstrukce se zdá celkem solidní.

Žádné velké změny se neudály v rozměrech, které činí 108,8 x 53,7 x 12,4 milimetrů. Hmotnost dokonce zůstala na hodnotě 92 gramů. Přední straně dotykového telefonu vždy vévodí rozměrný displej a nejinak tomu je i zde. Pod ním našla svá útočiště trojice klasických kláves. Tlačítku zpět dělají z obou stran společnost klávesy se sluchátky. Zde se opět žádné velké změny nekonají. Nad displejem se nachází reproduktor, efektně schovaný za kovovou mřížkou. Nechybí logo Samsungu a čočka druhého fotoaparátu, který věští podporu videohovorů. Zadní kryt jsem již tak trošku nakousl. Nyní ještě dodám, že je jinak poměrně chudý. V dolní části se nachází dva malé otvory hlasitého reproduktoru a v horní pak logo výrobce s čočkou fotoaparátu.

Boky telefonu jsou samozřejmě posety dalšími tlačítky. Na levém se nezvykle nachází regulace hlasitosti. Pro praváky nepohodlné, naopak pro leváky ideální řešení. Opačný bok skrývá slot pro paměťové karty, který je schován pod krytkou. Pod ním je klávesa sloužící k uzamknutí displeje. Ještě níže se zabydlela spoušť fotoaparátu. Veškeré konektory se tentokrát shlukly na horní hraně. Najdeme tam 3,5 mm jack konektor a datový microUSB.

Baterie a výdrž: několik dní

Záměrně jsem zvolil nic neříkající nadpis odstavce. Výdrž si totiž defacto určíte vy sami tím, jak intenzivně budete Monteho používat. Pakliže mu dát řádně zabrat a jeho denní náplní bude surfování přes Wi-Fi, navigování přes GPS a poslech hudby, připravte se na maximálně dvoudenní výdrž. Naopak, budete-li jen telefonovat a psát pár zpráv denně, to vše navíc třeba jen v sítí GSM, výdrž se vyšplhá až na 5 dní. Závěrem dodám, že Samsung použil Li-Ion akumulátor s kapacitou 960 mAh.

Zvuk: průměrná kvalita a 3,5 mm jack

O hlasitý zvukový výstup se stará reproduktor na zadní straně. Jde tedy o změnu oproti modelu Star, který si musel vystačit jen s jedním reproduktorem. Kvalita je však stále na stejné, tedy velmi slušné úrovni. Novinkou je také přítomnost 3,5 mm jack konektoru, díky kterému si připojíte svá vlastní sluchátka. Problém nepředstavuje ani využití Bluetooth sluchátek, a to díky přítomnosti A2DP profilu.

Displej, prostředí, ovládání: TouchWiz dělá, co může

Displej zůstal v základních parametrech zcela zachován. Opět se dočkáte úhlopříčky tří palců a rozlišení 240 x 400 pixelů, které bych označil jako dostačující. Displej je také aktivní TFT a zobrazí až 262 144 barevných odstínů. Zásadní novinkou je typ dotykové technologie, která je tentokrát již kapacitní. Jako jasnou výhru bych to ovšem neviděl. Znám mnoho uživatelek, kterým vyhovuje ovládání pomocí nehtů na prstech. Toho se ovšem budou muset vzdát, neboť kapacitní technologie reaguje pouze na živou tkáň. Každopádně reakce na dotyky jsou o něco lepší. Hlavně listování je pohodlnější.

Uživatelské prostředí u novinky opět obstarává TouchWiz, tentokrát ve verzi 2.0 Plus. Pohotovostní obrazovka se opět skládá ze tří displejů, mezi kterými se můžete jednoduše pohybovat tahem prstu. Velký prostor přímo vybízí k umístění spousty praktických widgetů, které Samsung nabízí. Při troše skromnosti nebudete muset téměř navštěvovat hlavní menu. To je mimochodem taktéž více displejové, stejně jako pohotovostní obrazovka. Nemohl jsem si však nevšimnout, že všemožné animace, které doprovázejí vstupy do menu či položek, jsou trhané. Pokud chci hezké animace, musí je stíhat telefon. Monte je ale nestíhá a výsledek nevypadá moc hezky. Zpomalenost pocítíte při každém kliku. Telefon ze sebe sice vyloudí vibraci a tím vás ujistí o registraci požadavku, nicméně poté je třeba zhruba vteřinu vyčkat.

Ovládání je tedy myšleno jako maximálně pohodlné, celé jej ale degraduje pomalost telefonu. Uživatelům, kterým je telefon určen, by to však nemuselo tolik vadit. Koncepce ovládání je jinak řešena skoro totožně, jako u modelu Star. Vše začne stiskem boční klávesy, která uvede telefon do provozu. Vstup do menu je řešen již přes displej. Nejvyužívanější klávesou bude tlačítko zpět. To je zarovnané mezi sluchátková tlačítka, ale je dostatečně velké a jeho stisk je naprosto jistý.

Fotoaparát: krok nikam

Zklamání přichází u fotoaparátu, který opět nabízí jen 3 megapixely. To by samo o sobě ani tak nevadilo, kdyby Samsung přidal autofocus a nějakou tu LED diodu. Takto jste odkázáni jen na fotografování venku a i tak si musíte dávat pozor na dostatek světla. Trošku k ničemu je poté fakt, že Monte nabízí širokou škálu různých režimů, mezi kterými překvapí přítomnost režimu pro snímání textu, neboť s makrem se Monte nekamarádí. Výsledné snímky si tedy žádnou velkou chválu nezaslouží. Ideální není ostrost, podání barev a občasné přepaly výsledný dojem také nevylepší. I přesto, že se pořízené fotografie dají s přimhouřením oka prezentovat na počítači, viděl bych využití fotoaparátu spíše jen pro momentky, případně jako záběry do zpráv MMS. Snad ještě hůře je na tom záznam videa. Rozlišení 320 x 240 pixelů už pomalu nevypadá hezky ani na samotném displeji telefonu.

Ukázky fotografí:

Multimediální funkce: hudbu zvládá

Začnu asi tím, co Montemu jde nejlépe. Přehrávač hudby je pěkně zpracovaný a nabízí klasickou snůšku funkcí, mezi kterými nechybí ani ekvalizér. Potěší již výše zmíněná přítomnost klasického konektoru 3,5 mm jack. Ve výbavě se usídlilo i FM rádio s RDS, které dokáže samo vyhledat a uložit rozhlasové stanice. Praktickou funkcí může být záznam rádiového vysílání. Zaujme však o to víc až zjistíte, že Monte jej nahrává ve formátu MP3 s přenosovou rychlostí 192kbps. To je už dostačující i na pozdější poslech. O nedostatek paměti se bát nemusíte. Interních 190 MB lze rozšířit paměťovými kartami až na 16 GB.

V telefonu objevíte i nějaké ty hry, ale jak je u Samsungu zvykem, jde opět jen o demo verze, což je škoda, protože nové hry sice už do telefonu dostanete snadno přes Bluetooth, nicméně přizpůsobení pro dotykové hraní není ideální a Monte navíc není žádný rychlík. Spuštěné aplikace můžete minimalizovat. Tím jsem nakousl přítomnost multi-taskingu, který je však hodně omezený. Na pozadí vám může běžet maximálně jedna či dvě náročnější aplikace. Poté již Monte hlasí nedostatek paměti. Využitelnost je tedy téměř nulová.

Další zábavu obstará například editor obrázků, pomocí něhož během chvilky vylepšíte například vaše fotografie. Díky své popularitě je přítomen i samsungovský klient pro Facebook a Twitter. Jejich zpracování se mi ale příliš nelíbilo. Popisky tlačítek v dolní části displeje jsou příliš dlouhé a nevejdou se. Zmateně se uživatel bude cítit už u samotného přihlašování, kdy na dvou tlačítkách najde stejný popisek „Přihlásit se“. Metodou pokus omyl lze zjistit, že první Vás přihlásí a druhé pošle na internet, kde se následně regitrujete.

Telefonní seznam: zachováno

Byť Samsung spadá téměř do té nejnižší cenové kategorie, nabízí telefonní seznam s nadprůměrnou kapacitou 2000 míst. K jednotlivým kontaktům lze uložit mnoho doplňujících informací. Dotyčného lze samozřejmě odlišit unikátní melodií a dokonce i speciálními vibracemi. Kontakty je možné vyhledávat pomocí psaní jednotlivých písmen z požadovaného jména. Krom čtyř GSM pásem si poradí i se sítěmi 3G a díky druhé kamerce nad displejem si můžete užít i videohovory.

Zprávy: Kde jsi, QWERTY?

Nepěknou novinkou je značná redukce režimů pro psaní. Monte si uchoval jen jediný, základní. Psát můžete jen s klasickou alfanumerickou klávesnicí, naštěstí alespoň za pomoci slovníku T9, který zprávu nijak nekrátí. Absence zejména QWERTY klávesnice je velmi mrzutá, protože uživatelé Staru na ni byli zvyklí. Dále Samsung nabízí všechny nezbytné funkce. Sdílenou paměť pro SMS zprávy, odpočítávání od začátku psaní a zprávy MMS, jež jsou omezené do standardní velikosti 300kB. Opomenut nebyl ani e-mailový prohlížeč, který si proradí i s přílohami a více účty. Kontrolu své schránky je možné si navolit v určitých časových intervalech.

Organizační funkce a GPS: splněná mise

V této oblasti nabízí Samsung opravdu vše důležité. Přehledný kalendář se třemi typy náhledu, úkolovník, pěkně zpracované poznámky a kalkulačku. Graficky hezky vypadající jsou i stopky a minutka. V nabídce naleznete i převodník měn, do kterého lze i další přidávat a již jen aktualizovat kurzy. Své využití dozajista najde i aplikace světový čas. Organizaci času též usnadňuje dostatečně rozměrný displej, který dovoluje zobrazení aktuálních událostí hned pod kalendářem. Díky nové verzi prostředí je navíc kalendář i lépe graficky zpracován, což také přispívá k celkové přehlednosti.

Vhod může přijít i aplikace pro čtení Office dokumentů. V telefonu je integrován i GPS čip, se kterým souvisí i program NaviExpert, který Samsung nabízí zdarma ke stažení. Bez poplatku je navíc i celé jeho následné používání. Kromě něj můžete využít i Google Mapy, které však v Javě ztratily ze strany Googlu oficiální podporu. Kolem GPS ovšem panuje vášnivá diskuze. Myslíte-li to s ní opravdu vážně, je potřeba mít aktualizovaný software telefonu. V dřívějších verzích navigace prostě nefunguje, což byl mimo jiné i případ našeho testovacího kousku.

Datové funkce: vítáme 3G a Wi-Fi

Nejvíce Samsung zapracoval na datových funkcí. Dočkali jsme se nejen podpory sítí 3G, ale i nadstavby HSDPA, byť jen do maximální rychlosti 3,6 Mb/s. Vestavěný prohlížeč Dolphin 1.5 není úplně špatný a má například obstojně zpracovanou funkci zoom, který ovládáte jen jedním prstem. Stále je však lepší volbou Opera Mini, a to zejména díky přítomnosti QWERTY klávesnice. Kromě již zmíněného 3G Samsung přidal i Wi-Fi, které uživatelé jistě ocení. Zbylou konektivitu může zajistit ještě Bluetooth ve verzi 2.1 nebo konektor microUSB, který je schovaný pod krytkou.

Zhodnocení: slušný dotýkáč za slušné peníze

Závěrečné zhodnocení není tak optimistické, jak jsem si původně myslel. Ač Samsung v modelu Monte vylepšil snad vše, co ve Staru chybělo, nemohu říci, že zde máme novou „hvězdu“ levných dotykových telefonů. Důvodem je jednak větší konkurence, než před rokem, a také už ne tak oslnivý design. Samotnému telefonu toho už dále ale není moc k vytknutí. Nelíbily se mi hlavně zpomalené reakce v prostředí a jen velice průměrný fotoaparát. Výsledný dojem však výrazně vylepšuje cenovka pod 4 tisíci korun, kterou se Monte pyšní.

Samsung S5620 Monte můžete zakoupit na značkovém obchodě Samsung

samsung-s5620-monte
Klady
  • Podpora videohovorů
  • HSDPA a Wi-Fi
  • GPS s doživotní licencí na mapové podklady
  • příjemné prostředí
  • 3,5 mm jack konektor
Zápory
  • Nekvalitní materiály
  • opožděné reakce
  • jen průměrný fotoaparát
  • chybí softwarová QWERTY klávesnice
Diskuze ke článku
Xman
Dobrý den, jako majitel tohoto telfonu jsem spokojen a dovolil bych si nesouhlasit se dvěmi Vašimi mínusy, nekvalitními materiály a opožděnými reakcemi. Já ani jednu z těchto vlastností nepozoruju, ale štve mě klasická klávesnice a QWERTY asi nejde nijak nahrát, že?
Díky, Jirka
Michal Pavlíček
Dobrý den,

je samozřejmě možné, že máte novější verzi FW, ve které Samsung systém více vyladil. K materiálům - známky opotřebení jsem pozoroval zejména na zadním krytu v jeho dolní části, která se dotýká desky, na které je položen. QWERTY klávesnice bohužel dohrát nelze, neboť se nevyskytuje ani v nejnovějších verzích FW.
Xman
To je škoda, možná...psalo by se mnohem pohodlněji, kdyby byla QWERTY, je nějaký praktický důvod, proč tam není?
A ještě jsem zapomněl na poslední Váš mínus - foťák, ale já nefotím, takže mě to je jedno, ale souhlasím, fotky jsou nic moc, ale na momentky za denního světla postačí.
Michal Pavlíček
Proč ji Samsung odstranil je nám záhadou. Na modelu Star bylo hned několik způsoů psaní a zde zbyl jen jeden.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze