LG G2: videopohled a první dojmy z telefonu s tlačítky na zádech

38

LG se letos nějakou dobu drželo stranou scény těch nejvybavenějších telefonů s operačním systémem Android. Vše napravuje až nyní, kdy představuje model G2, který vyniká kvalitním displejem, moderním procesorem a debaty vzbuzují i na zadní straně umístěna tlačítka. Nejen o nich budou dnešní první dojmy.

LG G2 - oficiální fotografie

Jihokorejské LG platilo v minulých letech za vůdčí značku v uvádění vícejádrových telefonů na světový trh. Letos už se však tohoto klání neúčastnilo v tak velkém měřítku. Představilo sice model Optimus G Pro, avšak ten se na náš trh nedostal. Naše oči tedy vzhlížely k budoucí vlajkové lodi a zároveň vůbec prvnímu modelu, kteří již nespadá do rodiny Optimus. LG G2 se zařazuje mezi nejlepší telefony na trhu a snaží se být všestranným zařízením pro ty nejnáročnější uživatele.

Tlačítka na bocích už prý nefrčí

Vzhled telefonu je jihokorejský. Proč? Poměrně silně totiž připomíná design konkurenčního Samsungu Galaxy S4. LG vsadilo na oválné tvary a rovněž velmi oblíbené tenké okraje kolem displeje. Dle dnešní módy bylo pod displej umístěno také logo výrobce, neboť by se nad displej ani nevešlo. Tam již sídlí reproduktor, čelní kamerka a také informační LED dioda, která zeleným blikáním oznamuje zmeškané události. Kvituji její velikost, nepřehlédnete ji.

Displej LG G2 zabírá takřka celou plochu

Boky LG G2 jsou nezvykle prázdné. Nikde žádná tlačítka, pouze na spodní straně najdete 3,5 mm jack konektor a také micro USB konektor. Na stejné straně se nacházejí také mřížky, pod kterými by se mohly ukrývat reproduktory. Bohužel jedna mřížka je pouze designovým prvkem. Škoda. Za zmínku stojí ještě infračervený port na horní straně, kterým lze ovládat například televizi.

LG G2 – videopohled

Chybějící tlačítka na boční straně se přesunula na záda telefonu. Konkrétně tvoří hlouček společně s fotoaparátem. Pod ním se nachází zrcadlová odemykací klávesa, která je obklopena tlačítky se šipkami. Nejpoužívanější odemykací tlačítko je mírně vyvýšeno, aby se lépe tisklo. Krok LG je sice odvážný, ale obávám se, že se příliš neuchytí. Tlačítka na zadní straně totiž nejsou příliš pohodlná. Zatímco kdyby byla na pravém boku, máte je přímo pod palcem, nyní je nutné před stiskem telefon přidržet palcem na boku. Tudíž tedy uděláte totéž, jako by tlačítka byla na pravém boku. V případě G2 musíte navíc stisknout ono tlačítko na zadní straně.


Tlačítka jsou nezvykle na zadní straně

Lehce jsme opomněli konstrukční stránku, která je výborná i přes použití plastu. Vděčí za to i nerozebíratelné konstrukci. Micro SIM karta se vkládá do šuplíčku a slot pro paměťové karty zcela chybí, což velmi zamrzí. Interní paměť jen totiž jen 16 GB a pro uživatele po prvním zapnutí zbývá pouhých 10,62 GB. Na českém trhu se zatím 32GB varianta neplánuje.

Displej a prostředí

„Gé dvojka“ nabízí velký displej s úhlopříčkou 5,2 palce a rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Typově se jedná o TFT IPS displej a je vyloženě radost se na něj dívat. Barvy jsou přirozené a dostatečně syté. Čitelnost skvělá i z ostrých úhlů a nepřítelem není ani ostré slunce. V tomto ohledu se tedy svým špičkovým konkurentům hravě vyrovnává.

Prostředí zajišťuje Android 4.2 Jelly Bean. Jde sice o takřka nejnovější verzi, ale jihokorejský výrobce přeci jen u svého nejvýše postaveného modelu mohl sáhnout po nejnovější verzi 4.3. V každém případě nechybí nadstavba od LG, které celé prostředí značně upravuje. Šikovné je například gesto dvojitého poklepání, kterým rozsvítíte displej a můžete se podívat, co jste zmeškali. Stejným způsobem displej znovu uspíte. Odemykací obrazovka je provázena pěkným obrazovým efektem odemknutí a efekty uzamknutí jsou dokonce rovnou tři, nechybí mezi nimi i oblíbená vypnutí ála stará televize. Na odemykací obrazovce může být také animace počasí, která vám ale mnoho o počasí neřekne. Zde si s tím například HTC se svým Sense poradí lépe.

Opomenout nesmíme pokročilou úpravu dotykových tlačítek samotného Androidu, která se nacházejí na displeji. Můžete si vybrat z šesti variant uspořádání. Šipka zpět tak může být vlevo či vpravo. Talčítka mohou být tři, ale také čtyři. V tomto ohledu LG opravdu chválíme. Příjemným bonusem je možnost zvolit průhledné pozadí tlačítek.

Naťukneme také hardware, který obsahuje čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 s taktem 2,26 Ghz a k dispozici jsou 2 GB RAM. Po zapnutí zbývá většinou 980 MB RAM volných. Tato specifikace by měla zaručit zcela bezproblémový chod. Jenže optimalizace prostředí má zatím rezervy. Některé animace jsou lehce trhané, na některé nabídky si počkáte třeba dvě i tři vteřiny. Zaráží to například při načítání nastavení. LG by tedy mělo ještě zapracovat na optimalizace a s nejbližší aktualizací vše napravit.

Fotoaparát

Závěrem dnešních prvních dojmů se ještě podíváme na velmi kvalitní fotoaparát, který nabízí 13 megapixelů, automatické ostření a samozřejmě přisvětlovací LED diodu. Záznam videa je umožněn až v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s plynulostí 58 snímků za vteřinu, což stále není běžný jev. Proto si můžete video také stáhnout a vychutnat si vysokou plynulost.

Testovací snímky 16:9 (10 Mpx)

Testovací snímky 4:3 (13 Mpx)

LG G2 (testovací video) – 1080p, exteriér (58 FPS)

LG G2 (testovací video) - 1920 x 1080 px (58 FPS) (31,97 MB, mp4)

LG G2 (testovací video) – 1080p, exteriér

LG G2 v redakci právě testujeme a pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás v diskuzi pod článkem.

Technické parametry LG G2

Kompletní specifikace
Konstrukce138,5 × 70,9 × 8,9 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,26 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnostříjen 2013, 12 999 Kč
Diskuze ke článku
mm
Bude v ČR i 32GB verze ?
rumik
škoda absence paměťové karty....jinak by to byla jasná volba. Video s 60 fps je pro mne prostě fascinující...stejnak jako display, malé okraje atp. Ale ta paměťovka....
Zdenek
Nemůžu si pomoct ale to video mi příjde téměř příšerný ... na to že to má mít 60 fps se mi to zdá hrozně sekaný a utřepaný nejsem si jist jestli nejsem rozmazlený z L920...
Borec
To zamykání/odmykání lcd poklepem je super, už aby to měli všichni. A jinak opravdu škoda toho, že to nemá paměťovou kartu. A taky by mi asi vadilo, že nejde vyměnit baterka.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze