Lenovo ThinkPad X1 Fold jde do prodeje. Ohebný tablet měl velké zpoždění

2
Lenovo ThinkPad X1 Fold jde do prodeje. Ohebný tablet měl velké zpoždění
Fotografie: Lenovo
  • Zařízení se pyšní 13,3palcovým OLED ohebným panelem
  • Novinku lze využívat jako velký tablet či menší notebook
  • Cena šplhá v přepočtu téměř k 70 tisícům Kč

Ohebné telefony se za poslední dva roky staly běžnou součástí vrchních pater portfolia několika vybraných výrobců. Pokud ale máte skutečně dobrou paměť, vzpomenete si, že loni spatřil světlo světa také tablet s ohebným displejem ThinkPad X1 Fold. Premiéra v květnu 2019 byla doplněna o informaci, že prodej bude zahájen až v první polovině roku 2020. Sami vidíte, že i tento tehdy vzdálený termín se Lenovu nepodařilo dodržet a možnost prvních předobjednávek započala na oficiálních stránkách výrobce až nyní.

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Tablet s ohebným displejem si můžeme krátce připomenout. Na první pohled se v zavřeném stavu jedná o malý notebook, jehož úhlopříčka displeje činí 13,3 palce. Na OLED panelu se krásně vyjímá jemné rozlišení 2 048 × 1 536 pixelů. Překvapení přijde v momentě, kdy budete chtít zařízení rozevřít. Všude je totiž displej, který je ohebný. Při zavření se obě plochy téměř dotýkají a vzniklou mezeru lze využít pro vložení externí klávesnice. Ta se připojuje skrze Bluetooth a díky ní se ze zařízení stane takřka plnohodnotný malý notebook.

Ohebné Lenovo ThinkPad X1 poslouží jako tablet i notebook

Prostředí zajišťuje systém Windows 10, který je speciálně uzpůsoben a nabízí tři různé režimy používání. Prvním je celý displej, druhým možnost rozdělení panelu na dvě samostatné části a třetím je překrytí části zobrazovače externí klávesnicí. Kolem displeje vás možná mohou zarazit poměrně masivní rámečky. Ty jsou zde však potřebné, neboť Lenovo muselo do těla vměstnat vše potřebné pro ohebnou konstrukci a další hardwarové prvky.

Lenovo ThinkPad X1 Fold je nyní možné si předobjednat ve variantě s 256GB SSD. V případě zájmu je nutné se připravit na poměrně vysokou cenu, která činí 2 500 dolarů, což je v přepočtu zhruba 68 tisíc korun i s daní.