Lenovo odhaluje svůj vlastní tablet: IdeaTab S2 s Androidem

2

Výstava CES se nám rozjíždí a na svět se dostávají první představované smartphony a tablety i nečekaná odhalení. Bez sebemenších předchozích náznaků jsme se dočkali představení zbrusu nového tabletu výrobce Lenovo, který překvapivě nabídne nejen Android 4.0, ale také velmi slušný hardware a funkce.

Lenovo nám již dříve představilo ve svém portfoliu velmi zajímavé tablety, IdeaPad A1 a K1, a nově odhalený IdeaTab má být spirituálním nástupcem prvně jmenovaného. Dle výrobce se jedná o menší reinvenci celé řady, a to nejen co se názvu týče (dříve IdeaPad, nyní IdeaTab), ale také obecným přístupem k trhu tabletů.

Než se dostaneme ke klasickým specifikacím, rád bych vyzdvihnul pár zajímavostí. IdeaTab S2 totiž má nejen nabídnout velmi příjemných 20 hodin výdrže, ale také službu Personal Cloud, kterou Lenovo již nějakou dobu používá. Ta kromě online úložiště a internetu má uživatelům propůjčit možnost propojit jejich tablety, počítače i televize. Nový IdeaTab by tak měl mít možnost propojení například se světově první televizí K91 s operačním systémem Android 4.0.

Co schovává pod kapotou?

IdeaTab S2 se však rozhodně nemá za co stydět i v ostatních oblastech. S tloušťkou 7,6 mm a váhou 499 gramů patří mezi současný průměr (i když, váha mohla být o něco menší) a celkový design se nese v elegantním, byť minimalistickém duchu. Žádné módní výstřelky, žádné osobité prvky. Osobitost tu vyzařují spíše schopnosti tabletu, který obsahuje mimo jiné i konektor pro dokovací klávesnici (viděno na obrázku).

V útrobách tluče dvoujádrový procesor Snapdragon s taktem 1,5 GHz s 1 GB RAM paměti, což mu zaručí rychlý a bezproblémový chod. Těšit se můžeme i na IPS displej s úhlopříčkou 10,1 palců a rozlišením 1280 x 800 pixelů, což opět patří do nadstandardního repertoáru. Dalším místem pro osobitost je operační systém Android ve verzi 4.0 Ice Cream Sandwich a především pak vlastní uživatelské rozhraní Mondrian, které na první pohled trochu připomíná kostičkovaný styl Windows 8 a působí vážně pěkně.

TIP! Přečtěte si více o předchozích tabletech výrobce - IdeaPad A1 a K1.

Hlavní specifikace podpoří interní paměť o velikosti 16, 32 nebo 64 GB, slot pro paměťové karty micro SD a celá paleta připojení, od Wi-Fi a 3G až po microUSB, microHDMi či kontektoru 3,5 mm Jack. Třešničkou na dortu je pak fotoaparát s rozlišením 5 MPx a přední kamerka s rozlišením 1,3 MPx, pro videohovory.

Jak je možné vidět, Lenovo přichází s reinovovaným řešením a trh tabletů zase bude o něco zajímavější. Jednotlivé specifikace možná nepředstavují nic světaborného, pokud je ale dáte dohromady, dostanete velmi impresivní a napěchovaný balíček, který potěší každého technoida i zákazníka, co chce všestranný tablet.

Lenovo IdeaTab S2 se začne prodávat v Číně prakticky ihned, do ostatních zemí doufejme dorazí v blízké budoucnosti. Bližší informace o ceně a širší specifikace se snad dozvíme již brzy.

Technické parametry Lenovo IdeaTab S2 10

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × 7,6 mm, 499 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda
ChipsetQualcomm S4 MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: ?, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2012, ?