Konec Flashe na Androidu: čtyřka jej dostane, pětka už ne

3

Společnost Adobe oznámila, že koncem roku 2011 uvolní verzi Flash přehrávače pro Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Zároveň to ale bude konec Flashe pro telefony s Androidem, žádné další verze se už neplánují. Nahradí ho zčásti HTML5 a Adobe Air.

Pokud ve svém telefonu využíváte Adobe Flash, pak vás moc nepotěší prohlášení společnosti Adobe, která oznámila, že s ním do budoucna v mobilních zařízeních už nepočítá. Poslední verze, na které se pracuje, bude pro Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), uvolněna má být koncem tohoto roku (aktuálně tedy Android 4.0 Flash neumí). Tímto vývoj Flashe pro Android skončí, vydány budou eventuálně jen nějaké bezpečnostní záplaty.

Proč Adobe s Flashem pro telefony končí? Uchytil se prakticky jen na telefonech s Androidem, ostatní výrobci mobilních operačních systémů (WP7, iOS) ho nepodporují. Nakonec se ukázalo, že prohlížet web bez Flashe jde také - většinu videí lze přehrát nějakým alternativním způsobem (například v samostatném YouTube přehrávači), a místo Flash her v prohlížeči je pohodlnější hrát hry nativně určené pro konkrétní mobilní platformu. Výhodou je pak absence všudypřítomných flashových reklam, a tím rychlejší prohlížení webu. Kladný vliv to má i na výdrž telefonů, taková špatně napsaná flashová reklama dokáže "vytočit" frekvenci procesoru na maximum.

Flash v mobilním telefonu a aplikace v Android Marketu

Původní záměr podpory Flashe v mobilních telefonech byl ten, aby uživatel měl stejný komfort při procházení webu, jako v desktopových prohlížečích. Nakonec se ale ukázalo, že prohlížeč v telefonu neslouží jako plnohodnotná náhrada desktopu, na mobilech s obrazovkou o několika palcích to ani nejde. Ukazuje se, že Steve Jobs před třemi roky měl pravdu v tom, že Flash pro telefony je už dopředu mrtvý, a jeho podporu v iOS rázně odmítnul.

Steve Jobs řekl Flashi "Ne!"

Další budoucnost Androidu, verze 5.0 (Jelly Bean), kterou očekáváme v prosinci 2012, a dalších, bude už tedy bez Flashe. Adobe se místo něj zaměří na vývoj Adobe Air, což je běhové prostředí pro multiplatformní aplikace, napsané v ActionScript. Už teď je na Android Marketu mnoho her a aplikací, které pro svůj běh Air potřebují, a nevypadají vůbec špatně.

Vývoj Flashe bude nadále pokračovat pro počítače, stejně tak i vývoj dalších nástrojů pro jeho tvorbu. Jeho role a význam se však změní s masivnějším nástupem HTML5, které do jisté míry dokáže Flash nahradit. Primární cíle Adobe v této oblasti budou flashové hry, které by se svou kvalitou blížily hrám konzolovým, a co nejkvalitnější přehrávání prémiového videa. V těchto dvou oblastech HTML5 zatím nebude mít možnost konkurovat. Aktuálně se pracuje už na dvanácté verzi Flash Playeru.

Otázka do diskuze dnes zní: "Bude vám podpora Adobe Flash v telefonech chybět?"

Zdroje: pocket-lint.com, feeds.slashgear.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Crozz
me teda jo pokud ho nenahradi tim html 5, navic kdyz flash nechci, tak snad u vsech prohlizecu jde zakazat a nebo povolit na dotek, takze neni problem s rychlosti prohlizeni
Crozz2
Optimální by byl kopletní zákaz tohoto viru, včetně verzí pro počítače.
pája
mě teda také bude chybět, všechy videa zdaleka nejsou jen na youtube

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze