Adobe Edge - alternativní Flash přichází?

Ať už chceme nebo ne, Adobe Flash je všude a my se snažíme jej využívat, co to jde. Každá vychytávka však něco stojí a v tomto případě především výpočetní výkon. Naštěstí se ale blýská na lepší časy.

Nový webový vývojářský nástroj by měl Flash pořádně zkrotit. Adobe Edge se spoléhá na tři základní pilíře – HTML5, JavaScript a CSS3. Obejde se tedy Flashe, díky čemuž dokáže obohatit webové prohlížeče na všech mobilních zařízeních. Jako mnohé jiné vizuální programy se i Edge zaměřuje především na co nejpohodlnější interakci s uživatelem a vizuální vjemy, díky čemuž snadno a rychle vytvoříte potřebné animace.

„Jsme svědky toho, jak se HTML5 stává mnohem bohatším. Mnohem více práce nyní místo Flashe odvede normální webový standard,“ řekl Devin Fernandez z týmu Adobe Web Pro. „Abychom onu bohatost využili, Adobe Edge dává možnost aplikovat a přidávat efekty a animace, aby součásti stránky připlouvaly do zorného pole, když je otevřene. Vše je řízeno pomocí CSS a kontrolováno JavaScriptem, aniž by se příliš zatěžovalo jádro HTML5.“

Flashová revoluce?

I přesto, že otevírá Adobe Edge nové možnosti a zjednodušuje práci, stále ještě není dostatečně vyvinutý. „Pro první veřejné představení jsme se soustředili na animace. Do druhého veřejného preview dodáme funkčnost, budeme poslouchat komunitu a vylepšovat,“ dodal Fernandez. Rozhodně bychom uvítali, aby dokázal kompletně nahradit Flash a my tak měli z čeho vybírat.

A co nás čeká dál? Tak například audio a video součásti, podporované HTML5, ale také zpětká vazba k formátům PNG, GIF, JPG či SVG. Adobe Edge je tak v současné době ke stažení, i když plnohodnotná a vypiplaná verze dorazí až někdy příští rok. Prozatím si můžete hrát a posílat své připomínky Adobe. Máme se totiž rozhodně na co těšit.

Zdroje: phonearena.com, labs.adobe.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze