Kdo může za drahá mobilní data? Podle ministryně zřejmě zákazníci

16
Kdo může za drahá mobilní data? Podle ministryně zřejmě zákazníci
  • Ministryně průmyslu a obchodu se vyjádřila k problematice drahých mobilních dat v ČR
  • Dle ní si za vysoké ceny mohou víceméně samotní zákazníci
  • S jejím tvrzením však nesouhlasí premiér Andrej Babiš

O mobilních datech se v České republice mluví pravidelně již spoustu let. Takřka každý ví, že ceny za datování patří mezi vůbec nejvyšší v Evropské unii a změna není v dohlednu. Do ožehavého tématu nejnověji zasáhla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. „Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: Máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte, tak vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější.“ Toto prohlášení zaznělo v pořadu České televize 168 hodin a pobouřilo širokou veřejnost i odborníky.

Ministryně totiž jako viníky drahého datování v České republice nepřímo označila veškeré uživatele. Ti totiž nehodlají akceptovat vysoké ceny za datové balíčky a v podstatě neexistující možnost mít neomezená data a místo toho hledají jiné možnosti. Například se na internet připojí skrze Wi-Fi. Jedná se však o vcelku logický krok, neboť na českém trhu si například za 700 Kč pořídíte v průměru pouhých 5 GB dat. Zákazníci v Polsku či Finsku získají za stejnou částku zcela neomezený datový balíček. A to je propastný rozdíl.

Prohlášení ministryně Novákové je také v přímém kontrastu s vyjádřením českého premiéra Andreje Babiše v polovině ledna na Facebooku. Tehdy označil snížení cen mobilních dat v České republice za vládní prioritu. Server Novinky.cz se premiéra Babiše na aktuální názor opětovně zeptal. „Výrokům paní ministryně nerozumím a nesouhlasím s nimi. Myslím si, že to bylo opravdu nešťastné vůči spotřebitelům, vůči našim občanům,“ odpověděl Babiš Novinkám. Doplnil, že jeho slib o snížení cen nadále platí, ačkoliv vláda nemá přímé prostředky, jak na operátory zatlačit.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Pani ministryne je zkratka a jednoduse obycejna pica.
Heft
Celé je to fraška a každý ví, že operátoři jen rýžují, protože můžou. Bič na ně!
Pip
V momentě, kdy přijde 4 operátor odcházím od téhle kartelové trojky. Jen z principu. Jak nás odírají a mají tu drzost kvákat něco o specifickém trhu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze