Kdo fotí lépe? Apple iPhone 7 vs. Samsung Galaxy S7? (galerie)

79

Přemýšlíte nad nákupem kvalitního fotomobilu, nevíte však, jaký vybrat? V dnešním fotosouboji vám představíme výsledky dvou opravdu špičkových smartphonů, navíc dvou rivalů. Apple iPhone 7 i Samsung Galaxy S7 nabídnou stejné rozlišení, výsledky se však liší. Jak moc? To můžete posoudit sami.

V redakci se nám sešla dvojice špičkových smartphonů. Apple iPhone 7 do boje vstupuje s 12Mpx fotoaparátem, kterému sekunduje dvojtónová přisvětlovací LED dioda, optická stabilizace obrazu a potěší také příjemná světelnost, která dosahuje hodnoty f/1.8. Samsung Galaxy S7 však rozhodně nezaostává. Rozlišení je stejné, tedy i zde se můžete těšit na 12Mpx, přítomna je dvojtónová LED dioda a optická stabilizace obrazu. Světelnost je dokonce ještě lepš – f/1.7.

Apple iPhone 7

Nepřehlédněte:

Apple iPhone 7 Samsung Galaxy S7
Primární fotoaparát 12 Mpx (4 032 × 3 024 px) 12 Mpx (4 032 × 3 024 px)
Stabilizace obrazu optická optická
Světelnost f/1.8 f/1.7
LED dioda 4×, dvojtónová 2×, dvojtónová
Sekundární fotoaparát 7 Mpx 5 Mpx
Videokamera 4K, 3 840 × 2 160 px 4K, 3 840 × 2 160 px
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu!

Apple iPhone 7 versus Samsung Galaxy S7

Exteriér

Pokud se zaměříme na fotky z exteriéru, navíc za dobrých světelných podmínek, můžeš se zdát, že jsou si oba smartphony velmi blízko. Na jednu stranu tomu tak opravdu je, ovšem při bližším prozkoumání si rozdílů samozřejmě povšimnout lze. Samsung Galaxy S7 nabídne nepatrně lepší kresbu snímků, a to především díky agresivnějšímu postprocesingu, který vytáhne detaily.

Lepší zachycení detailů lze pozorovat především na okrajích snímků, kde Samsung stále zachovává většinu detailů, zatímco u iPhonu jsou kraje „měkčí“ a některé menší detaily splynou, respektive nejsou již zcela rozpoznatelné. Okraje (a v některých příkladech i zbytek snímku) navíc trpí nádechem do žluta, což u Samsungu většinou nepozorujeme. Pokud se však na snímky podíváme po stránce přirozenosti zachycení scény, vítězem bude spíše iPhone. Rozdíly jsou velmi nepatrné, pokud bychom však měli oba smartphony rozsoudit, o trochu lépe je na tom Samsung, proto první bod přidělujeme právě „S7čce“.

Makro

V případě makro snímků je srovnání zřejmě nejkomplikovanější. iPhone opět sází na měkčí kresbu, nasazuje rovněž tlumenější barvy, které ve výsledku více odpovídají realitě. Samsung na druhé straně boduje ostrostí, a to i na okrajích snímku. Spoléhá na sytější barvy, které mohou působit lépe, ale zase méně odpovídají realitě. Samsungu se podaří ve většině případů zachovat více detailů, hrany jsou ostřejší a snímky tedy působí velmi profesionálním dojmem. I tak však nelze určit jednoznačného vítěze, proto oběma rivalům připisujeme po jednom bodu.

Interiér

Překvapení rovněž přinesly fotografie z interiéru. Zde musíme pochválit iPhone za věrohodné zachycení barev, stejně tak i za množství detailů, které je ve většině případů srovnatelné s výsledky Galaxy S7. V některých případech si s detaily lépe poradil iPhone, jindy zase Samsung, oba rivalové si však vedli velmi dobře. Stejně tak chválíme nízkou míru šumu, který je většinou zabijákem snímků za umělého osvětlení, alespoň tedy v říši fotosmartphonů s malým objektivem. V této disciplíně připisujeme plusový bod iPhonu, ten si skvěle poradil s věrností barev, kresbou, potěší také velmi nízká míra šumu.

Večerní snímky

Zřejmě největší překvapení nás čekalo u hodnocení večerních fotografií. iPhone si skvěle poradil s vyvážením bílé, snímky tedy netrpí na zažloutlý nádech, který je patrný u Samsungu. Optická stabilizace je přítomna u obou modelů a i díky tomu jsou večerní fotky ostré. Oba telefony zachovávají jen velmi nízkou míru šumu, což hodnotíme pozitivně. I přesto, že Samsung nabídne nepatrně lepší světelnost, více se nám líbí snímky iPhonu, proto i tentokrát získává plusový bod právě iPhone 7.

Zhodnocení: kdo je lepší?

Jak shrnout dnešní srovnávací test? Oba telefony pořizují skvělé makro snímky a u denních snímků lze jen velmi těžko určit vítěze. U obou platí, že nabídnou věrné barevné podání a skvělé zachycení detailů. V našem srovnání o jeden bod zvítězil iPhone, který nás potěšil skvělými večerními snímky a také optimálním nastavením vyvážení bílé. Oba smartphony hodnotíme jako skvělé fotomobily a za výsledky se rozhodně stydět nebudete, ať už se rozhodnete pro jakýkoliv model z dvojice. Jaký máte názor vy?

TIP: Testujeme iPhone 7 Plus: jak fotí první iPhone s duálním fotoaparátem?

Samsung Galaxy S7
Diskuze ke článku
tombut_cz
Měl jsem S7 Edge a teď mám zhruba týden iPhone 7, takže zkušenosti mám a není jich zrovna málo.
Dle mého názoru podává lepší snímky iPhone 7 a to především z toho důvodu, protože má reálné podání barev a snímky nejsou tolik na okrajích (hlavně v rozích) zdeformované jako u Samsungu, který tak doplácí na širší ohnisko záběru.
Srovnával jsem to i s dražší zrcadlovkou (50 tis.), kterou má tchán coby vášnivý fotograf a iPhone k ní má nejblíže ve všech parametrech.
Když se potom člověk dívá na fotky na velké 4k televizi, tak se u Samsungu musí usmívat, protože to je kýč jak bič.. ;-)
Xwert Is
Xwert Is
Samsung fotí lepšie dokázal to aj slepý test na Mobilmanii kde vyhral Samsung s 80% oproti IPhone ...
Oba spotrebiče ponúkajú dobrý výkon pri fotení aj fungovaní preto netreba stresovať. O rok či dva to bude priemer takže treba udržiavať kľud a optimizmus...
Marek
Za denního světla podle mě jasnější vítězích iphone 7. Lepší barvy, ale hlavně mnohem lepší dynamický rozsah. Ten přehnaný kontrast u Samsungu nevypadá dobře.
hjuik
"huton buton" to je jak název toaletního papíru :D :D :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze