Jeden Store vládne všem. Jak to bude ve Windows 10?

7

S Windows 10 přenáší Microsoft do reality svůj ambiciózní úkol jednoho systému pro různá zařízení, ať už je to telefon, tablet, notebook, desktop, Xbox nebo inovativní HoloLens. Spolu s tím musí přijít také jednotný obchod, který bude společný pro celou platformu s různými zařízeními. Jak bude Windows 10 fungovat? Jak to bude se slučováním počítačových a mobilních aplikací? To jsme zjišťovali přímo v San Franciscu.

Microsoft klade na aplikace a vývojáře velký důraz, což se prolínalo celou konferencí BUILD v San Franciscu, které jsme se účastnili. Microsoft pořádal v rámci konference celou řadu seminářů týkajících se aplikací a jeden z nich se věnoval přímo novému Windows 10 Storu.

Nový Windows 10 Store bude společný pro telefony, tablety, počítače a Xbox. Brýle HoloLens pak budu mít kvůli nutnosti aplikace specificky upravovat vlastní obchod s holografickými aplikacemi a hrami.

Současný Windows Store ve Windows 8.1

Novinkou je, že ve Windows Store nebudou jen takzvané univerzální aplikace (Universal Apps) napsané přímo pro Windows 10 (pro jakékoliv zařízení), ale v rámci maximalizace počtu zajímavých aplikací Microsoft přistoupil i k přidání dalších druhů aplikací, o čem jsme vás informovali podrobně v tomto článku. V obchodě tak bude možné nalézt a přímo z něj stáhnout také Win32 a .NET aplikace, příkladem bude na podzim Adobe Photoshop Elements nebo Premiere Elements. Odpadne tak zdlouhavé stahování z webu, instalace a složitá odinstalace.

V rámci projektů Westminster, Astoria a Islandwoods bude možné jako Windows 10 aplikace nahrávat také převedené Android, iOS nebo HTML, CSS a JS aplikace. O tom, jak to bude přesně fungovat, jsme psali zde. Do Windows Storu ve Windows 10 budou samozřejmě převedeny také kompletně všechny Windows 8.x a Windows Phone 8 aplikace. Zde je důležité, aby vývojáři kteří nyní nabízí stejnou aplikaci pro obě platformy, své aplikace v obchodě „spojili“ do jedné, aby se v seznamech neobjevovaly dvakrát.

Důležité je, že uživatel nijak nepozná, jakého původu aplikace je. Je to původně Android, převedená iOS nebo desktopová WIn32 aplikace? Je to jedno, všechny se budou ve Storu tvářit zcela stejně a chovat stejně. Vývojáři k nim budou moci přidávat in-app nákupy, učinit je placenými, uživatelé k nim budou přidávat hodnocení a recenze, a to, že je aplikace původně z Androidu, poznáte maximálně ze screenshotů.

Hodnocení pak budou společná pro všechny typy aplikací, ať jsou určena pro telefony nebo počítače. To bude platit také pro spojené aplikace z Windows 8. Pokud se tak například aplikace pro Windows Phone 8 vývojáři výjimečně povedla a má 5 hvězdiček, na druhou stranu počítačová verze pro Windows 8.1 je pouze zabalenou a pomalou webovou verzí a má v současném Store jen 2 hvězdičky, ve Windows Store ve Windows 10 se po spojení aplikací hodnocení zprůměruje, stejně tak se budou ukazovat hodnocení pro obě verze aplikace. Microsoft ale pracuje na ikonách a dalším odlišení, aby bylo jasné, jakou z aplikací uživatel hodnotil.

Windows 10

Microsoft také bude automaticky skrývat aplikace, které nelze nainstalovat na konkrétní zařízení, ze kterého se právě na Store díváte, případně na žádné ze zařízení, které vlastníte. Jak to bude přesně fungovat, Microsoft nyní řeší. Na konferenci se například ozývaly hlasy, že není úplně dobré skrývat aplikace úplně, protože pak by uživatel mohl nabýt například při procházení z tabletu dojmu, že aplikace není dostupná vůbec, přitom je to například původně Android aplikace, která je v rámci projektu Astoria omezena jen na telefony, do kterých by bylo možné ji stáhnout.

Uživatelé se pak mohou na Windows 10 těšit z jednoho prostého důvodu. Ušetří. Aplikaci stačí koupit jednou, například na telefonu, a poté ji bude možné stáhnout na všechna další zařízení, včetně počítačů nebo Xboxu. To funguje už nyní, ale ne v takové šíři.

Novinkou také bude možnost placení za jakékoliv aplikace pomocí vyúčtování operátorů, i za ty pro Xbox nebo počítače, nyní je tento alternativní způsob platby nabízen jen ve Windows Phone Store. V Česku to je zatím možné u Vodafonu a T-Mobile.

Microsoft během podzimu (tedy ne úplně na začátku uvedení Windows 10) do Storu přidá i možnost předplatného, které doplní dosavadní jednorázovou platbu. Ve Windows 10 Storu se objeví také hudba a video, které jsou nyní rozdělený do samostatných obchodů v rámci jednotlivých aplikací. Zda to zároveň znamená rozšíření možnosti stahovat tento multimediální obsah také do nových regionů, ale zástupci Microsoftu na konferenci zatím sdělit nechtěli, určitá šance tu ale je.

Windows 10

Windows Store ve Windows 10 bude také velmi výrazně dbát na doporučování aplikací na míru uživateli. V jednotlivých nabídkách se budou objevovat doporučené nové aplikace a naopak ty, které již uživatel má, se zobrazovat nebudou. Doporučování se bude objevovat i v dalších částech systému. Při fulltextovém vyhledávání pomocí Cortany bude Store nabízet i aplikace, které dosud nemáte nainstalovány. V rámci funkce Windows Spotlight se mohou doporučení na aplikace objevit i na zamykací obrazovce a objevovat se také budou v nabídce Start. V novém prohlížeči Microsoft Edge se budou také zobrazovat tlačítka na stažení aplikace, pokud ji určitá webová stránka nabízí a nemáte ji už nainstalovanou.

Jak je vidět, tak Windows Store ve Windows 10 bude plný změn, které budou ale současně někdy výzvou pro vývojáře. Ze změn budou ale těžit i oni, díky mnohem většímu počtu uživatelů, které mohou jednou aplikací zasáhnout a výrazně vylepšeným systémem plateb a nabízení zajímavých aplikací. Uživatelé se ale mohou těšit na integrovaný obchod, kde by měli nalézt vše, co je zajímá.

Diskuze ke článku
Karlík
Hezky napsané, chválím. Pane Pultznere, kde berete tak detailní zdroje o W10? Jak jste se k nim dostal?
tom
Google search
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 7. 5. 2015 14:04
Mňa by celkom zaujimal dátum uvoľnenia pre PC a pre mobil tuším tu už zaznelo že pc verzia bude v Auguste ale čo ta mobilná niekedy na jeseň ale konkrétnejšie sa MS nevyjadril? Pretože pc win10 nebude tvoriť ten ekosystém aký sa Windows 10 snaží ms vytvoriť kým nebude k dispozícii aj na telefónoch...na konkurenčnom webe som videl nejaké špecifikácie a rendre Lumie 940 teda ak MS urobí taký telefón tak ho beriem všetkými 10... dúfam že sa MS vytiahne a pripraví pre win 10 poriadny hw

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze