Jdou si vlastní cestou – někdy dobrou, někdy špatnou. První dojmy z Huawei Watch GT

46
Jdou si vlastní cestou – někdy dobrou, někdy špatnou. První dojmy z Huawei Watch GT
  • Nejnovější hodinky od Huawei lákají na příznivou cenovku 6 tisíc korun
  • Líbí se nám velmi dobrá výdrž na jedno nabití či jednoduché ovládání
  • Postrádáme však aplikace i lépe zvládnuté notifikace

Segment chytrých hodinek v posledních letech spíše paběrkuje. Čestnou výjimkou budiž Apple, na který jako by se všeobecné problémy nevztahovaly. Google se různými způsoby pokouší restartovat svou vlastní platformu, aktuálně zvanou Wear OS. Huawei se však rozhodl, že to zkusí také vlastní cestou. V minulém měsíci spatřily světlo světa chytré hodinky Watch GT, které na první pohled nevypadají zle. Zpracování kombinuje kovovou lunetu s keramickým sklíčkem kryjícím displej. Na test nám dorazila sportovní varianta s pryžovým páskem, který vypadá opravdu velice lacině. Naštěstí si jej můžete snadno vyměnit za jakýkoliv jiný, třeba kožený.

Huawei Watch GT

Samotný displej vás dokáže upoutat. Jedná se o 1,39palcový AMOLED panel kruhového tvaru s dostatečně jemným rozlišením. Bohužel kruhové zobrazení není často plně využito, což je velká škoda. Celý displej dokáže využít především ciferník. Těch je na výběr mimochodem celkem 11 a jejich počet nelze aktuálně nijak změnit. V drtivé většině případů se nabídky ohraničují fiktivním čtvercem a kraje kruhové displeje zůstávají zcela nevyužité. Dotykové ovládání funguje spolehlivě a asistují mu dvě tlačítka po pravém boku. Horní vede do hlavní nabídky, případně vždy o krok zpět, který však lze suplovat i gestem tahu prstu zleva do středu displeje. Spodní tlačítko rychle zobrazí nabídku různých sportovních režimů.

Huawei Watch GT

Za horším využitím displeje bude stát zřejmě začínající operační systém LightOS, který Huawei tentokrát upřednostnil před obvyklejším Wear OS od Googlu. Je to ze strany Huawei dobrý krok? Na tuto otázku neexistuje snadná odpověď. Systém se jeví přehledně a ovládání je velmi intuitivní. Pro funkčnost hodinek je zapotřebí mít telefon s Androidem 4.4 či novějším či iOS 9.0 a novějším. Následně nainstalovat aplikaci Huawei Zdraví, přes kterou se provádí mnohá nastavení, získávají podrobné přehledy a dochází k párování.

Stáhnout Huawei Zdraví

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

První vadou na kráse nového systému je chybějící lokalizace do češtiny, což samozřejmě zamrzí. V prostředí však není příliš textu a pokud vládnete alespoň základní angličtinou, nebude to pro vás překážkou. Horší situace panuje kolem aplikací. Žádné si totiž aktuálně nedoinstalujete a v hodinkách vlastně nic není. Nechybí předpověď počasí, stopky, minutka, budík či funkce baterky. Možnost doinstalovat si například ovládání přehrávače hudby či jednoduché hry, se nenabízí.

Huawei Watch GT

Samostatnou kapitolu představuje rovněž systém notifikací. Chytré hodinky mají sloužit jako prodloužená ruka smartphonu, a měly by vás tak o všem rychle a přehledně informovat. To však Huawei Watch GT příliš nezvládají. Ačkoliv jsou spárované s telefonem, příchozí hovor indikují jen dle čísla a nepřipojí jméno z vašeho seznamu. Lepší situace panuje u sociálních sítí či e-mailů, kdy vidíte jméno i podstatnou část zprávy. Limitující je však nevyužívání celého displeje, kvůli čemuž se text nepřirozeně zalamuje. Veškeré notifikace jsou navíc sloučeny do jedné jediné nabídky a nejsou rozlišeny ani piktogramem. Po nějakém čase se tak prodíráte skrze dlouhý seznam událostí, kde hodinky smíchají zprávy ze sociálních sítí, e-maily a záznamy z kalendáře.

Huawei Watch GT

Silnou stránkou hodinek mají být sportovní aktivity. Pro tyto účely jsou náležitě vybaveny. Nechybí podpora GPS, GLONASS a Beidou, dále se dostalo na barometr, výškoměr a zvýšenou odolnost proti vodě do 5 ATM. To znamená, že s hodinkami můžete bez obtíží plavat, a to venku i v bazénu. Dále nechybí možnost měřit chůzi, klasický běh, horskou turistiku, jízdu na kole, rotopedu či klasické cvičení. Hodinky jsou vybaveny senzorem srdečního tepu, který se může spustit u každé aktivity, případně vám tep může měřit 24 hodin denně. Nechybí ani měření spánku, které funguje spolehlivě a čas skutečně odpovídá prospaným hodinám.

Huawei Watch GT

Stinnou stránku ohledně notifikací se hodinky od Huawei snaží smazat svou výdrží. Baterie má celkem běžnou kapacitu 420 mAh, ovšem výdrž má být na poměry klasických chytrých hodinek několikanásobná. Samotný výrobce slibuje dva týdny při běžném používání a neustálém měření srdečního tepu. Tomuto údaji prozatím nemám důvod nevěřit. Po prvním zapnutí hodinky hlásily kapacitu baterie na 76 %. Po 5 dnech aktivního používání s notifikacemi a měřením tepu hodinky hlásí 22 %. Výrobcem udávané dva týdny tak budou dosažitelné. Jde o příjemnou změnu oproti hodinkám od Applu či se systémem Wear OS, které vydrží v lepším případě dva až tři dny.

Chytré hodinky Huawei Watch GT v redakci dále testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, zeptejte se nás přímo v diskuzi pod tímto článkem.

Huawei Watch GT

Konstrukce46,5 × 46,5 × 10,5 mm, 46 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejPOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, ne
Akumulátor420 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:00 hodin
Diskuze ke článku
Michal
Můžete ukázat foto se zapnutým always on displejem? Jaká je pak čitelnost na slunci v tomto režimu?
Čtenář
Dobrý den,jaké chytré hodinky byste doporučily zruba v této cenové relaci nebo lépe v trochu nižší.
Děkuji.
Pavel Kapoun
Proč by proboha někdo koupil tohle, když za 8 tis může mít Galaxy Watch?
Čtenář
Dobrý den, můžu na hodinky připojit bezdrátová sluchátka a ovládat hudbu s mobilu?
Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze